Demascarea unui fals grosolan: Cum au fost transformați membrii „discreți” ai unui trib amazonian în „sălbatici și obsedați sexual”

Redactor:
Mihai Schiau
Cum a fost regizată una dintre secvențe, în care șeful tribului îi amenință pe ceilalți membri că le va freca ardei iuți de organele genitale:

O companie TV britanică, BBC Knowledge din Africa deSud, a falsificat scenele și a tradus greșit dialoguriledintr-un documentar despre un trib amazonian, făcându-i pe membriiacestuia să pară „sălbatici” și „obsedați sexual”, susțin mai mulțiantropologi citați de Daily Mail.

Într-una dintre scene, un membru al tribului este citat spunând:”Folosim săgeți pentru a omorî intrușii care ne amenință”.Antropologii care cunosc limba tribului susțin că subtitrareacorectă ar fi: „Tu vii dintr-un loc îndepărtat, unde trăiesc mulțistrăini”.

Citeșteși Un nou trib izolat dinjungla amazoniană a fost descoperit prin satelit. Recensământultriburilor care nu au luat contact cu civilizația. GALERIEFOTO

Experții i-au acuzat pe producătorii emisiunii, difuzate pe unuldintre canalele internaționale ale BBC, că au interpretat greșit și”în mod grosolan” dialogurile.

Mai mult, un specialist care a locuit în mijlocul tribuluipentru mai bine de 35 de ani a spus că nu i-a văzut niciodată pemembrii acestuia executând „dansul porcului mistreț”, prezentat înemisiune.

Referințele sexuale din emisiune nu sunt deloc caracteristicetribului Matsigenka, spun experții, care cred că multe dintrescenele prezentate la televizor au fost regizate.

Cum au fost „amenințați”prezentatorii că vor muri

Emisiunea, numită „Mark și Olly: viața alături de Matsigenka”,susținea că prezintă încercările de adaptare a celor doiprezentatori la obiceiurile tribului amazonian. Totuși, organizațiaSurvival International, care militează pentru drepturile oamenilordin triburi, a prezentat o serie de discrepanțe între dialogurilereale și subtitrări.

Pe lângă remarca referitoare la săgeți, antropologii au mai datun exemplu. Un membru al tribului a spus despre un prezentatori că”se joacă în loc să vâslească”, iar televiziunea a „tradus” astfel:”Vor muri”.

Citește și VIDEO: Imagini din avion cu un nou trib necunoscut din Amazon,descoperit după ce a fost reperat prin satelit: autoritățilebraziliene vor interzice orice contact cu populația dinjunglă

Glenn Shepard, antropologul care a trăit alături de trib peste35 de ani, spune că modul în care au fost portretizați membriitribului este „fals, înșelător și lipsit de respect”. Subtitrărileeronate i-au făcut pe telespectatori să creadă că oamenii dinAmazon sunt „răi și sălbatici”, mai susține Shepard.

Antropologul crede că una dintre secvențe, în care șefultribului îi amenință pe ceilalți membri că le va freca ardei iuțide organele genitale, a fost regizată. Asta pentru că „oamenii dinMatsigenka sunt de obicei discreți și nu sunt predispuși lajigniri”, spune Shepard.

Totul ar fi fostfalsificat pentru bani

Într-o altă scenă, un explorator trece printr-un proces de”purificare”, în care este înțepat de furnici, iar apoi suferă o”pedeapsă antică”, după ce ar fi încălcat o „regulă nescrisă”: arefuzat să cumpere carne de cerb. Shepard spune că și aceste douăscene sunt regizate.

În plus, antropologii au explicat că producătorii au scrisgreșit numele tribului, Machigenga în loc de Matsigenka. Unuldintre experți spune că a vorbit cu șeful tribului și cutranslatorul și i s-a confirmat că unele scene au fostfalsificate.

Citește și TRIBUL izolat din Amazon pentru care TIMPUL NU EXISTĂ. CopiiiAmondawa își schimbă NUMELE, NUVÂRSTA

De altfel, translatorul s-a declarat deziluzionat de proiectși spune că este „rușinat” de implicarea în așa ceva, dar a motivatspunând că avea nevoie de bani.

Emisiunea a fost difuzată în 2009, pe două posturi deteleviziune, U.S. Travel Channel și BBC Knowledge din Africa deSud. Un purtător de cuvânt al televiziunii britanice a declarat căBBC are „cele mai înalte standarde editoriale” și „va examinareclamațiile”.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide