Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani și ar costa peste 12 miliarde dolari

Redactor:
Gândul
Dezactivarea reactoarelor de la Fukushima poate dura 30 de ani și ar costa peste 12 miliarde dolari
Gestionarea situației de la Fukushima s-ar putea întinde pe mai multe decenii, spun experții în energie din Japonia. Între timp, se efectuează controale la centralele din toată țara

Gestionarea situației de la Fukushima s-ar putea întinde pe maimulte decenii, spun experții în energie din Japonia. Între timp, seefectuează controale la centralele din toată țara.

Dezactivarea reactoarelor de la centrala nucleară niponă de laFukushima, avariate după cutremurul de la 11 martie, ar putea dura30 de ani și ar costa compania Tokyo Electric Power Co (Tepco)peste 1.000 miliarde yeni (12 miliarde dolari), potrivitspecialiștilor citați de Bloomberg. Patru din cele șase reactoareau devenit inutilizabile după ce au fost răcite cu apă din mare, înurma opririi sistemului de răcire cauzată de cutremurul șitsunamiul de la 11 martie. Reactoarele trebuie dezactivate, aanunțat, ieri, președintele Tepco, Tsunehisa Katsumata, fără aputea oferi un interval de timp. Toate reactoarele, inclusiv 5 și6, vor fi închise, iar guvernul nu exclude acoperirea centralei cuun înveliș de beton, a transmis reporterilor un reprezentant alcancelariei premierului nipon. „Lipsa susținerii publice ar puteaforța scoaterea din uz a tuturor celor șase reactoare, însă Tepcova încerca să păstreze două dacă poate obține susținere din parteaopiniei publice, situație puțin probabilă”, a declarat DanielAldrich, profesor de științe politice la Universitatea Purdue dinIndiana, SUA.

Un precedent grăitor

Reactoarele avariate trebuie demolate după răcire, iarmaterialele radioactive trebuie depozitate în condiții speciale, aafirmat Tomoko Murakami, cercetător în domeniul nuclear laInstitutul pentru Economia Energiei din Japonia. Scoaterea acestoradin uz ar putea dura până la trei decenii, estimează Murakami, înbaza singurei tentative de până acum a Japoniei de a dezactiva unreactor comercial. Japan Atomic Power Co a început procesul dedezactivare a unui reactor la centrala Tokai de lângă Tokio în1998, după 32 de ani de funcționare, iar procesul se va încheia înmartie 2021, costurile fiind estimate la 88,5 miliarde de yeni.Costurile la Fukushima ar putea depăși 1.000 de miliarde de yeni, aadăugat cercetătorul, care a fost implicat în dezactivareacentralei Tokai.

Controale la toate reactoarele nucleare dințară

Tot ieri, guvernul japonez a ordonat un control urgent la toatereactoarele nucleare din țară, pentru a se asigura că nu se vorconfrunta, la un moment dat, cu aceleași avarii cu care seconfruntă centrala nucleară Fukushima. O scrisoare în acest sens,dată publicității, a fost adresată de ministrul Economiei,Comerțului și Industriei, Banri Kaieda, președinților-directorigenerali ai celor nouă companii regionale de electricitate dinJaponia, dar și altor doi exploatanți de centrale nucleare. Japoniadeține peste 50 de reactoare nucleare, toate situate la malulmării, în contextul în care întreg arhipelagul este amenințat decutremure. Centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, seconfruntă cu o situație extremă, alimentarea cu electricitate fiindîntreruptă de cutremurul urmat de un tsunami devastator, grupurileelectrogene fiind inundate, iar dispozitivele de răcire scoase dinserviciu, totul antrenând o supraîncălzire a combustibilului,explozii și emanații radioactive. După studierea mecanismelor șilacunelor care au condus la această catastrofă, MinisterulEconomiei, Comerțului și Industriei cere ca toate reactoarelenucleare în funcțiune să fie controlate rapid și să fie luatemăsuri pentru reducerea riscurilor de repetare a acestui tip deaccident. În ceea ce privește instalațiile care, în prezent, suntoprite sau se află în construcție, ele nu vor putea fi exploatatefără să fie controlate, a declarat ministrul Industriei, BanriKaieda, într-o conferință de presă, parțial televizată. În plus,ministrul cere efectuarea de exerciții pentru antrenarea unorechipe de intervenție în acest tip de situații de urgență. Deasemenea, se vor lua măsuri pentru securizarea surselor dealimentare cu energie electrică de urgență, dar și a mijoacelor derăcire a combustibililor nucleari, în special în bazinele pentrudezactivare. Ministrul a insistat asupra faptului că Japonia poaterenunța dificil la electricitatea de origine nucleară, având învedere nevoile sale și absența resurselor. „Electricitatea deorigine nucleară reprezintă până la 30 la sută din producțiaJaponiei”, a precizat el.
Oprirea a peste 12 reactoare, după cutremurul de la 11 martie,obligă compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centraleiFukushima, care alimentează capitala, să efectueze întreruperiprogramate de alimentare cu energie electrică și să impunăutilizatorilor să își limiteze consumul.

Marius Oncu
[email protected]
Valentin Vidu
[email protected]

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide