Dezvăluirile primului șef al MAFIEI din New York care încalcă „jurământul sacru” al tăcerii: „Rolul meu era să omor”

Redactor:
Mihai Schiau
Dezvăluirile primului șef al MAFIEI din New York care încalcă „jurământul sacru” al tăcerii: „Rolul meu era să omor”
Joseph Massino, condamnat la închisoare pe viață, a devenit primul cap al mafiei italiene din New York care a depus mărturie împotriva unui membru al clanului său

Joseph Massino, condamnat la închisoare pe viață, a devenitprimul cap al mafiei italiene din New York care adepus mărturie împotriva unui membru al clanuluisău, scrie Yahoo.com.

Bărbatul a fost martor guvernamental în procesul lui VincentBasciano, unul dintre „căpitanii” lui Massino. El l-a înregistratîn secret, în închisoare, pe subalternul său cu care împărțeacelula, când acesta declara că a ordonat asasinarea unuiasociat.

Imediat ce a fost introdus în sală, Massino a arătat cu degetulspre Basciano, spunând că „tipul care stă acolo, în costum gri”este cel care i-a urmat la conducerea clanului, în 2004, cândel a fost condamnat la pedeapsa capitală. Dealtfel, motivul pentru care Massino a acceptat să coopereze custatul a fost acela de a scăpa de pedeapsa cu moartea.

Massino și-a început discursul spunând că, prin faptul că elcooperează, încalcă un „jurământ sacru” făcut în1977. „Era lesne de înțeles că, odată ce un glonțpărăsește pistolul, nu trebuie să mai vorbești despre elniciodată”, a spus Massino, referindu-se la faptul căsecretele din interiorul clanului trebuiau păstrate cusfințenie.

El a menționat că, atunci când a ajuns la conducerea clanului,le-a ordonat subalternilor săi să nu-i folosească niciodată numele(ca o măsură de protecție împotriva FBI-ului) și să-i spună”Urechea” (The Ear).

Întrebat care erau atribuțiile sale ca șef al clanului, Massinoa răspuns simplu: „Să omor”. El a mai precizat că în „fișapostului” intra și să descopere noi „talente”, pe care să lerecruteze în cadrul clanului.

Basciano a fost prins de poliție în 2005, la un an după Massino,iar cei doi au fost puși în aceeași celulă. „Urechea” a fost deacord să îl înregistreze în secret pe fostul său subaltern. Acestai-a povestit cum l-a omorât pe un asociat, pe care l-a numit „unticălos, un șobolan, un copil rău, care face numai probleme”.

Dacă va fi găsit vinovat, Basciano, care deja este închis peviață pentru alte infracțiuni, riscă pedeapsa cu moartea. La rândulsău, Massino este închis pe viață, însă, prin faptul că estecooperant, a scăpat de pedeapsa capitală și a scăpat-o și pe soțialui de condamnare. „Urechea” și-a încheiat discursul din cadrulprocesului spunând: „Sper ca într-o zi să văd luminița de lacapătul tunelului”, referindu-se la faptul că ar putea fi eliberatla un moment dat.

Inchide