Disputa dintre ONU și Uniunea Europeană despre cum ar trebui să evolueze Internetul. De la „gratis și liber”, la utilizatori care pot controla ce se scrie despre ei pe Google

Redactor:
Mihai Schiau
Disputa dintre ONU și Uniunea Europeană despre cum ar trebui să evolueze Internetul. De la „gratis și liber”, la utilizatori care pot controla ce se scrie despre ei pe Google
Într-un editorial publicat în The Atlantic, jurnalistul John Hendel scrie că două dintre "cele mai mari instituții transnaționale din lumea occidentală", UE și ONU, ar putea să se afle, în curând, într-o "bătălie complexă și ideologică" în ceea ce privește Internetul.

Într-un editorial publicat în The Atlantic, jurnalistul John Hendel scrie cădouă dintre „cele mai mari instituții transnaționale din lumeaoccidentală”, UE și ONU, ar putea să se afle, în curând, într-o”bătălie complexă și ideologică” în ceea ce priveșteInternetul.

Săptămâna trecută, ONU a lansat un „raport îndrăzneț”, caresusține că, mai ales în contextul revoluțiilor din OrientulMijlociu, Internetul este un catalizator pentru mai multe drepturiale omului, printre care libertatea de exprimare și schimbuldemocratic de idei.

Raportul scrie că opiniile publicate pe Internet pot „ofensa,șoca sau deranja” guvernele țărilor respective, dar oamenii trebuiesă se poată exprima liber pe Internet.

Frank LaRue, raportorul pentru libertatea de exprimare al ONU,spune că folosirea tehnologiei pentru a bloca sau a filtraconținutul siteurilor violează obligația statelor de a garantalibertatea de expresie.

UE vrea eliminareainformațiilor „rușinoase, depășite sauinvazive”

„Sună minunat”, scrie Hendel, „dar problema e că drepturile decare vorbește LaRue intră în contradicție cu trendul care a luatamploare în Europa în ultimii ani”. Multe țări de pe bătrânulcontinent aprobă dreptul individual „de a fi uitat”. Cu altecuvinte, orice persoană poate cere eliminarea paginilor de peinternet care fac referire la ea.

UE argumentează că, astfel, utilizatorii își pot controla”identitatea digitală” și pot elimina informațiile rușinoase,depășite sau invazive. Hendel dă exemplul agenției de protecție adatelor din Spania, care a cerut în februarie companiei Google săelimine 90 de linkuri din căutările sale. Americanii au refuzat,motivând că eliminarea linkurilor ar face căutările pe net să numai fie obiective.

Jurnalistul scrie că legile impuse de UE diferă considerabilfață de primul amendament al Constituției americane, care facereferire la libertatea de exprimare personală și a presei. Hendelspune că noua lege ar permite europenilor să dea în judecatăFacebook sau Google. De altfel, YouTube și Google Maps au atacatdeja în instanță decizia UE. Totuși, comisarul pe justiție alUniunii spunea, în martie, că „o rețea de socializare din SUA, darcare are milioane de utilizatori activi în Europa, trebuie să sesupună legilor UE”.

Totuși, editorialistul notează că, pentru multă lume, noile legiUE sunt sinonime cu cenzura. Dacă un utilizator de internet poatesă-și controleze identitatea online, asta înseamnă că îngrădeșteautomat libertatea altora, care nu ar mai avea acces la toatearticolele, blogurile, conturile de pe rețelele de socializare etc.Abilitatea internauților să discute și să împărtășească informațiidespre oricine ar fi „semnificativ îngrădită” de aceste legi, scrieHendel.

ONU: Urmărireaintermediarilor duce la cenzură

Revenind la ONU, jurnalistul dă exemplul unui tribunal italian,care a condamnat trei directori ai Google pentru că au permispublicarea unui filmuleț controversat pe YouTube. „Învinovățireaintermediarilor pentru conținutul creat sau publicat de utilizatorisubminează libertatea de exprimare”, se arată în raportul ONU.Documentul mai precizează că „urmărirea” intermediarilor precumYouTube sau Google duce la lipsă de transparență și, până la urmă,la cenzură.

„Raportorul pentru libertatea de exprimare accentuează faptul căar trebui să existe cât mai puține restricții în ceea ce priveștefluxul de informații pe internet, cu excepția câtorva cazuriexcepționale, care încalcă drepturile fundamentale ale omului”, semai arată în raport.

Hendel notează că, pe lângă ideea că toți oamenii ar trebui săaibă acces la internet, documentul ONU prevede că navigarea onlinenu ar trebui limitată de guvernele țărilor. Singurele subiecte carear trebui interzise sunt pornografia infantilă, defăimarea,instigarea la genociduri sau mesajele rasiste, care ar putea ducela discriminare, ostilitate sau violență.

Hendel spune că noul raport ONU ar putea fi respins tocmaifiindcă toate cele 27 țări din UE fac parte și din ONU, fiindresponsabile cu a opta parte din totalul voturilor. Jurnalistulconchide spunând că „bătălia (n.r. dintre UE și ONU) abiaîncepe”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide