Disputa Macron-Bolsonaro continuă. Președintele Braziliei îi cere lui Macron să-și retragă „insultele” la adresa sa

Redactor:
Marinela Sarbu
Disputa Macron-Bolsonaro continuă. Președintele Braziliei îi cere lui Macron să-și retragă „insultele” la adresa sa
Președintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat marți că dorește ca Emmanuel Macron să-și retragă "insultele" la adresa sa, înainte de a lua în considerare ajutorul oferit de țările din grupul G7 de a acorda Braziliei 20 de milioane de dolari pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană.

Cei doi lideri au intrat într-o dispută verbală publică și personală în ultimele zile, după ce Bolsonaro a ironizat-o pe Facebook pe soția lui Mcron și l-a acuzat pe liderul francez pentru nerespectarea suveranității Braziliei. Macron l-a făcut pe Bolsonaro mincinos și a afirmat că probabil femeilor din Brazilia le este rușine cu președintele lor, potrivit Reuters.

Problema acceptării sau nu a banilor oferiți de țările din G7 a devenit, de asemenea, una dificilă pentru guvernul lui Bolsonaro, mai mulți membri ai cabinetului adoptând poziții diferite asupra ofertei.

Inițial, pe măsură ce incendiile au ținut principalele titluri ale publicațiilor din întreaga lume, Bolsonaro a spus că Brazilia nu are resurse pentru a face față flăcărilor. Apoi, în urma ofertei G7, ministrul Mediului, Ricardo Salles, a numit ajutorul „binevenit”.

Totuși, luni seară, șeful cabinetului lui Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, a declarat că Brazilia va respinge oferta G7, deși biroul său a spus că aceasta este punctul său de vedere personal.

Vorbind cu reporterii din Brasilia marți, Bolsonaro a spus: „În primul rând, Macron trebuie să-și retragă insultele. M-a numit mincinos. Înainte de a vorbi sau de a accepta ceva din Franța … trebuie să-și retragă aceste cuvinte, atunci putem vorbi”, a spus Bolsonaro.

„Mai întâi să își retragă spusele, apoi să ofere (ajutor), apoi voi da un răspuns.”

Într-o întâlnire ulterioară cu guvernatorii din statele amazoniene, Bolsonaro a declarat marți că guvernul său apreciază activitatea de mediu a națiunilor din G7.

G7, organizație formată din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, a fost de acord să acorde sprijin și pentru un plan pe termen mediu de reîmpădurire, plan care va fi prezentat Organizației Națiunilor Unite în luna septembrie.

Numărul incendiilor de vegetație produse în Pădurea Amazoniană din luna ianuarie a ajuns la 74.155. Este vorba despre o creștere de aproape 85% a numărului incendiilor față de anul trecut, a informat recent Institutul Național pentru Cercetarea Mediului din Brazilia (INPE).

Inchide