După „proptirea” Irlandei, UE se teme că trebuie să oprească prăbușirea Spaniei

Redactor:
Bogdan Munteanu
După „proptirea” Irlandei, UE se teme că trebuie să oprească prăbușirea Spaniei
Acceptarea de către Irlanda a unui credit de 85 miliarde euro de la UE și FMI - cel puțin până ce o criză politică nu răstoarnă Guvernul lui Brian Cowen - nu a pus capăt „crizei euro". Dimpotrivă, continua creștere a dobânzilor cerute pentru obligațiunile Portugaliei și Spaniei întrețin temerile că și aceste două state vor avea nevoie de un ajutor precum cel oferit Greciei și Irlandei

Acceptarea de către Irlanda a unui credit de 85 miliarde euro dela UE și FMI – cel puțin până ce o criză politică nu răstoarnăGuvernul lui Brian Cowen – nu a pus capăt „crizei euro”.Dimpotrivă, continua creștere a dobânzilor cerute pentruobligațiunile Portugaliei și Spaniei întrețin temerile că și acestedouă state vor avea nevoie de un ajutor precum cel oferit Grecieiși Irlandei.

Un credit de cel mult 100 miliarde de euro pentru Portugalia arfi „suportabil” pentru UE, dar Spania are o datorie publică de203,3 miliarde euro – mai mare decât a vecinei iberice, a Irlandeiși Greciei la un loc, potrivit The New York Times (NYT). Din sumă,192 miliarde euro trebuie returnate în 2011, așadar este iminentănevoia de a lua un împrumut pentru refinanțarea datoriei. „Europaîși permite prăbușirea Irlandei, chiar și a Portugaliei, dar nu șia Spaniei, care este ultima linie de apărare, căci, fiind prea marepentru a cădea, reprezintă un risc sistemic pentru moneda euro”,este de părere Pablo Vázquez, economist la Fundația de StudiiEconomice Aplicate din Madrid. Un împrumut pentru Spania ar golivistieriile statelor UE, consideră Vázquez.

După creditarea Irlandei și, eventual, a Portugaliei, cele 750miliarde euro pe care guvernele UE le-au angajat în mecanismul destabilizare a euro (EFSF) ar fi epuizate. În mai 2010, intențialiderilor Uniunii a fost aceea de a face din EFSF un fel de „armănucleară”, un instrument de descurajare a speculațiilor de pe burseprivind insolvența unor state euro, dar care să nu fie folosit.

Prăbușirea Spaniei – amânată, dar deneoprit

„Este o profeție care se autoîmplinește. Dacă investitorii credcă Spania va avea dificultăți în refinanțarea datoriei sale, le vaavea”, crede și Jordi Gali, cercetător economic la UniversitateaPompeu Fabra din Barcelona. Diferența între dobânda cerutăobligațiunilor germane și a celor spaniole a urcat la 2,59 puncte,un record de când a luat naștere moneda unică, iar creșterea parede neoprit. Contrar semnalelor îngrijorătoare, poziția Guvernuluide la Madrid este aceea de a nega nevoia unui credit, la fel cumfăcea Executivul grec în primele luni ale lui 2010. „Suntem în ceamai bună situație pentru a rezista împotriva acestor atacurispeculative”, a declarat Elena Salgado, ministrul spaniol deFinanțe.

Totuși, proiectul de buget pe 2011 ține seama de o creștere de18% a costului de refinanțare a datoriei publice, dar nu se știe cuce bani va putea acoperi Madridul această cheltuială. Planul deausteritate al Cabinetului Jose Luis Zapatero, votat în mai, avizat deja economisirea a 15 miliarde euro, cu prețul unei reduceride 5% a salariilor din sectorul public și a înghețării pensiilor șiinvestițiilor.

Irlanda „taie” totul, nu și cota unică

Un nou plan de austeritate, pe lângă reducerile de cheltuielidin 2008-2009, a prezentat și Guvernul irlandez, săptămâna aceasta.Premierul Cowen a „tăiat” tot ce a putut din cheltuieli, fără acrește cota unică de 12,5%, una dintre cele mai mici din UE. Elsperă ca, prin protejarea intereselor investitorilor, să determinecrearea a 90.000 de noi locuri de muncă în următorii 3-4 ani.

Austeritatea din Irlanda va presupune creșterea TVA (de la 21%la 23%, gradual, până în 2014), taxe de școlarizare mai mari cu 33%și extinderea taxei pe venit către categorii de contribuabiliscutiți în prezent. Din sectorul public vor fi dați afară 22.750 deangajați. Cei rămași vor avea salarii mai mici cu 10%. Guvernulsperă să obțină economii de 15 miliarde euro în patru ani, la felcât Executivul spaniol. Strângerea curelei se va dovedi maidureroasă în Irlanda, o țară cu o populație de zece ori mai micădecât cea a Spaniei.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide