Duplicitatea Europei în fața lui Putin: sancțiunile merg mână-n mână cu contractele militare ale Franței și Germaniei cu Rusia. ANALIZĂ GÂNDUL

Duplicitatea Europei în fața lui Putin: sancțiunile merg mână-n mână cu contractele militare ale Franței și Germaniei cu Rusia. ANALIZĂ GÂNDUL
Publicat: 22/07/2014, 15:00

În contextul crizei din Ucraina, declanșată încă de la sfârșitul anului trecut și ajunsă la un maximum de tensiune în primăvara acestui an, prin ciocnirile militare între „trupele antiteroriste” de la Kiev și separatiștii proruși din estul Ucrainei, înarmați și susținuți de peste graniță, de Rusia, comunitatea internațională a început să aplice împotriva Rusiei o strategie non-militară, de sancțiuni menite să o descurajeze să întrețină și să inflameze starea de conflict armat din estul Ucrainei. SUA și UE deopotrivă au impus sancțiuni de călătorie mai multor oficiali de rang înalt și oameni de afaceri de la Moscova, din Crimeea și din estul Ucrainei, precum și înghețarea unor bunuri financiare ale anumitor firme rusești cu operațiuni în Occident.

Totuși, vocile de peste Ocean și, mai voalat, și din Europa – precum țările baltice, Polonia și România, care se consideră „în prima linie” în ce privește eventuale agresiuni ale Rusiei, similare cu cele din Ucraina, au devenit din ce în ce mai vehemente cu privire la necesitatea Europei de a-și întări poziția față de Rusia, impunând sancțiuni mai puternice și totodată de a pune presiune pe relațiile comerciale privilegiate cu Rusia. Acest lucru este posibil pentru că, contrar aparențelor, nu doar unele state europene sunt dependente de gazul rusesc, ci și Rusia este la rândul ei dependentă de marile piețe de desfacere din Vestul Europei – atât pentru energie, cât și pentru alte resurse și materii prime.

„Am fost dezamăgit de reacția europenilor față de agresiunea clară a lui Vladimir Putin. NATO este probabil cea mai de succes alianță din istorie (…). Trebuie doar să avem curajul să reacționăm în fața lui Vladimir Putin și să luăm niște măsuri care pot avea un impact economic pe termen scurt asupra unor prieteni europeni, și aici mă refer în mod special la Germania. (…) Avem unele țări în Europa care nu stau nemișcate în fața agresiunii Rusiei, ci chiar fac pasul înapoi. Franța trimite două nave de război Rusiei, care sunt exact același model folosit pentru preluarea Crimeei”, spunea în iunie senatorul american John McCain, la finalul vizitei în România, la Interviurile gândul.

După prăbușirea cursei MH17 a Malaysia Airlines, aceste apeluri ale SUA la adresa Europei au fost reluate și mai puternic. Europa ar trebui să facă mai multe eforturi pe trei planuri, a spus Hillary Clinton, fostul secretar de stat al SUA și senator democrat: primul și cel mai important – „înăspriți-vă sancțiunile, transmiteți foarte clar că trebuie să fie un preț de plătit (pentru Rusia)„. Președintele Barack Obama a fost mai puțin tranșant, vorbind la o zi după doborârea avionului malaezian, însă apropoul a fost același: „Acesta va fi cu siguranță un semnal de trezire pentru Europa și pentru lume, în sensul că există consecințe în escaladarea unui conflict în estul Ucrainei. Iar asta, din păcate, cred că transmite foarte clar cât de importantă este această miză pentru Europa”.

Două Mistral de 1,2 miliarde de euro din Franța, pentru „politica de putere” a Rusiei

Navă Mistral a marinei franceze (Foto AFP).

Contractul de 1,2 miliarde de euro dintre Franța și Rusia, prin care un consorțiu de companii franceze (printre care DCNS și Alstom) construiește două nave de război Mistral care să fie livrate Moscovei începând din toamna acestui an, a creat tensiuni în relațiile Franței cu ceilalți parteneri din NATO, în special cu SUA. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe francezi să meargă înainte cu acest contract încheiat în ianuarie 2011, în mandatul președintelui Nicolas Sarkozy, marinarii ruși antrenându-se deja în Normandia, pentru a învăța să manevreze această mașinărie sofisticată de război. Prima navă, numită Vladivostok, este deja gata și va fi livrată Rusiei în această toamnă, dacă Franța nu se răzgândește.

Chiar dacă oferă fel de fel de scuze prin oficialii săi, pentru a continua acest contract militar cu Rusia, precum penalitățile foarte mari pentru reziliere sau faptul că navele respective sunt de fapt destinate apărării Rusiei, neavând valențe ofensive pentru că nu sunt livrate și sistemele de armament, conform ministrului Apărării de la Paris, Jean-Yves Le Drian, Franța merge înainte cu acest contract prin care țările baltice, Finlanda, dar și statele riverane Mării Negre se simt direct vizate militar.

Navele Mistral sunt nave de asalt transportoare de elicoptere de atac (clasa LHD) de ultimă generație, care pot căra până la 30 de elicoptere de luptă, până la 40 de tancuri, până la 450 de trupe și adăpostesc un spital echivalent al unuia de campanie destinat unui corp de armată. La orice moment, puntea imensă, de peste 6.000 de metri pătrați a unui Mistral poate lansa în luptă 6 elicoptere, în timp ce lifturile cu care este dotat le aduce la suprafață pe restul, din hangare.

Prima navă Mistral pentru Rusia – Vladivostok (Foto AFP).

Pentru un asalt de pe mare pe uscat, navele Mistral sunt tot ce își poate dori un comandant de armată, iar acest lucru o știe prea bine și Rusia, care la un an după invazia Georgiei, declara prin cuvintele amiralului Vladimir Vysoțki, comandantul forțelor navale rusești, că dacă ar fi avut aceste nave în subordine, ar fi cucerit Georgia în „40 de minute, nu în 26 de ore”.

De cealaltă parte, Franța cunoaște prea bine jocul de putere exhibat prin puterea armelor pe care Rusia îl aplică în străinătatea apropiată și de altfel în întreaga lume. Acest lucru apare chiar într-un document oficial al Franței – Raportul către Parlament privind exporturile de armament ale Franței în 2013. „În ce privește Rusia, aceasta vrea să confere mijloacelor militare o politică de putere. Astfel, aceasta și-a crescut cheltuielile pe armament cu 113% din 2003 în 2012 și plănuiește să investească 600 de miliarde de euro de acum până în 2022, pe achizițiile de apărare”, scrie în documentul oficial francez.

Acest document arată că, din 2008 până în 2012, Franța a facturat comenzi de armament către Rusia în valoare totală de aproape 1,2 miliarde de euro, având în acești 5 ani peste 400 de licențe de export de armament către Rusia (acest lucru neimplicând că licențele au fost și onorate cu livrări).

Germania a suspendat livrarea bazei militare de lângă Kazan. 50.000 de soldați ruși s-au antrenat deja acolo

Germania este și ea o putere europeană care are contracte militare importante cu Rusia, pe care însă, spre deosebire de Franța, a dat semne că le suspendă, odată ce criza din Ucraina a escaladat, din cauza susținerii rusești primite de separatiștii din estul țării.

Cel mai controversat contract militar german cu Rusia este cel încheiat tot în 2011, ca și cel pentru Mistral cu Franța, care vizează construirea de către gigantul nemțesc Rheinmetall a unei baze militare de antrenament și de simulare de luptă supermoderne, în regiunea rusească Volga, lângă orașul Kazan. Contractul, în valoare de 120 de milioane de euro, a fost suspendat de oficialii de la Berlin în luna martie 2014, ca urmare a escaladării situației din Peninsula Crimeea. În aprilie, germanii aveau să anunțe că suspendă de asemenea și contracte de livrare de armament către Rusia, în valoare de 5 milioane de euro.

Cu toate acestea, măsurile sunt privite cu scepticism și ca oarecum tardive. Suspendarea contractului Rheinmetall ar fi doar de formă, pentru că centrul de luptă este deja operațional în Rusia. „Peste 50.000 de trupe s-au antrenat deja acolo. A fost vorba efectiv doar de suspendarea semnăturii formale pe actul de transfer al bazei către autoritățile din Rusia„, susține Igor Sutyaghin, specialist al grupului de analiză Rusi din Londra, citat de Euobserver.

De asemenea, în ultimii ani, contractele de armament ale Germaniei cu Rusia nu au fost tocmai nesemnificative. Doar în 2012, Germania a avut emise 450 de licențe de export militar către Rusia, vânzând armament ușor în valoare de 40 de milioane de euro. În perioada 2005-2013, Germania a livrat însă tehnică militară în valoare de peste 500 de milioane de euro Rusiei, conform ministrului Economiei de la Berlin.

Soluția SUA pentru Franța: vă luăm noi Mistral-urile. SUA negociază pe masă cu embargoul iranian încălcat de o bancă

Încă din 2012, cu puțin timp înainte de summitul NATO de la Chicago, Congresul SUA a arătat că aceste contracte de armament ale Franței și Germaniei cu Rusia pun sub tensiune relațiile din cadrul NATO și că riscă să destabilizeze balanța de securitate.

În prezent, a ajuns să se vehiculeze ideeaSUA ar trebui să achiziționeze ea însăși navele Mistral, pentru a scăpa Franța de povara financiară a contractului cu Rusia și a-i oferi o soluție de tip win-win. Mai mult, pentru a convinge Franța să renunțe la contract și pentru a și evita o presiune pe bugetul apărării SUA, americanii ar fi dispuși să acopere costurile sau să negocieze sancțiunile impuse de SUA băncii franceze BNP Parisbas, amendată cu aproape 9 miliarde de dolari pentru că a încălcat embarogurile bancare asupra Iranului.

Vladimir Putin este la curent cu presiunile SUA asupra Franței, însă insistă ca francezii să își onoreze înțelegerea: „Știm de presiunea pe care partenerii noștri americani o pun pe Franța, să nu mai livreze Mistral-urile în Rusia… și știm că au sugerat că dacă francezii nu livrează Mistral-urile, ei vor renunța tacit la sancțiunile împotriva băncii sau le vor reduce. Ce e asta, dacă nu șantaj?„, le-a spus Vladimir Putin ambasadorilor ruși, la începutul lunii iulie.

Până la urmă, arată analistul moscovit Vadim Kozyulin, de la Centrul pentru Studii Politice din Rusia, decizia Franței este una politică, iar pentru Putin victoria este de aceeași factură – politică, pentru că puterea militară a Rusiei nu stă în cele două nave Mistral. „La nivel pur tehnic, nu ar fi sfârșitul lumii dacă Rusia nu ar primi cele două nave din Franța. Ceea ce este cel mai important aici este că îndeplinirea obligațiilor contractuale ale Franței dă Rusiei impresia că nu este ținta sancțiunilor economice ale Vestului. Asta este crucial pentru Rusia, la nivel politic”.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Liber la călătorii în Israel pentru cei vaccinaţi. Când intră în vigoare prevederea
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Într-o peșteră pe APĂ din Italia a fost făcuta una dintre cele mai mari DESCOPERIRI...
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam de frica flăcărilor, a AJUNS la...
Motivele incredibile pentru care bărbații nu mai poartă pălării astăzi!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...