„E o bombă cu ceas”: FENOMENUL BREIVIK ÎN EUROPA. UE ia la ochi extremiștii de dreapta, după masacrul din Norvegia

Redactor:
Andrei Luca Popescu
„E o bombă cu ceas”: FENOMENUL BREIVIK ÎN EUROPA. UE ia la ochi extremiștii de dreapta, după masacrul din Norvegia
Evoluția și problemele pe care le ridică extremismul de dreapta vor fi abordate în septembrie, la reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne, la care a fost invitată și Norvegia, care nu este membră UE.

Mai mulți lideri europeni au început să se intereseze deevoluția și de problemele pe care le ridică extremismul de dreapta,după ce masacrul din Norvegia a fost motivat, printre altele, deura față de musulmani.

În ultimii ani, sprijinul pentru grupurile populiste de dreaptaa crescut în statele UE, dar atacurile comise de Anders Breivik audus ideologia anti-Islam și xenofobia la un cu totul alt nivel.Săptămâna aceasta, miniștrii de interne ai UE, precum și Europol auanunțat că vor revizui pericolele pe care le pun extremiștii dedreapta în cele 27 de state membre, relatează DerSpiegel. Acest subiect va fi abordat în septembrie, lareuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne, la care afost invitată și Norvegia, care nu este membră UE.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri Interne, aanunțat, pe blogul său, că unele sentimente exprimate de Breivik înmanifestul său nu sunt străine de unele discursuri politiceeuropene.

„Mi-am exprimat de multe ori îngrijorarea despre partidelexenofobe care își construiesc retorica, din păcate de multe ori desucces, prin opinii negative despre Islam și despre alte așa-numiteamenințări la adresa societății. Din păcate, sunt prea puținilideri astăzi care susțin diversitatea și importanța de a aveasocietăți deschise, democratice și tolerante, unde toată lumea estebinevenită”, a scris comisarul european.

Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat (SPD) dinGermania, de centru-stânga, a spus miercuri că tocmai aceastăatmosferă de intoleranță a favorizat atacurile de la Oslo șiUtoya.

„Într-o societate în care anti-islamismul și discriminarea audevenit din nou acceptabile și în care clasa de mijloc îi aplaudăpe cei precum Thilo Sarrazin (fostul lider al SPD, a susținutrestrângerea imigrării, criticându-i pe imigranții turci și arabi),firește că vor exista demenți la marginea societății, care se simtlegitimați să ia poziție mai puternic”, a declarat Gabriel pentruagenția DPA.

Ministrul de Interne german, conservatorul Hans-Peter Friedrich,a avertizat că, deși numărul membrilor din grupurile de extremădreapta este în scădere, concentrația celor care vor să comită acteviolente crește. „Anarhiștii naționaliști”, așa cum i-a numitministrul, care au urmat modelul anarhiștilor de stânga, sunt ceimai periculoși din Germania. El nu a exclus posibilitatea ca unatac de genul celui din Norvegia să aibă loc și în Germania.

Rădăcinile europene alelui Breivik. Două grupări politice îi găsescscuze

În Marea Britanie, liderul Ligii de Apărare aAngliei, un grup de extremă dreapta cu care Breivik a susținut căare legături, a spus că atacurile din Norvegia dovedesc disperareacelor cu înclinări populiste din Europa.

„E o bombă cu ceas. Dacă nu li se oferă o platformă pentruaceastă frustrare și furie – și un mod de a-și exprima sentimenteleîntr-un mod democratic, vor apărea monștri ca acest dement”, a spusStephen Lennon, șeful Ligii de Apărare a Angliei.

În Italia, un membru al Partidului LigaNordului, membru în guvernul Berlusconi, a ajuns chiar să laudeunele dintre ideile lui Breivik. „Unele dintre ideile pe care le-aexprimat el sunt bune – cu excepția violenței, unele suntextraordinare”, a spus Mario Borghezio.

În Rusia, ziarul tabloid Komsomolskaia Pravda aremarcat că ideile lui Breivik, cum că Europa este cucerită deIslam, sunt în linie cu ideologia neo-nazistă populară în Rusia.”Breivik a îndeplinit dorințele secrete ale unora dintreadmiratorii lui ruși”, a scris ziarul.

În Austria, s-a declanșat de asemenea odezbatere pe această temă, în contextul în care Partidul Libertății(FPO) este acuzat că merge prea departe cu materialele sale decampanie anti-islamistă. „Dacă ațâțarea durează suficient, cinevava găsi oameni dispuși să treacă la fapte”, a spus ThomasSchmidinger, profesor de științe politice la Universitatea dinViena. Liderul FPO a declarat că nu înțelege de ce crimele dinNorvegia sunt politizate.

În Olanda, dezbaterea s-a centrat pe Partidulpentru Libertate (PVV), condus de extremistul de dreapta GeertWilders. Acesta a condamnat atacurile lui Breivik și l-a calificatdrept nebun, dar a refuzat să își asume vreo vină pentru faptul cădiscursurile sale anti-Islam sunt citate în manifestul luiBreivik.

Partidul Frontului Național din Franța,cunoscut pentru politicile sale naționaliste, de extremă dreapta, afost pus sub reflectoare, fiind acuzat că a creat condiții pentruun atac similar cu al lui Breivik. Partidul a negat că ar încurajaterorismul prin politicile sale.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide