Efectele incidentului nuclear din Rusia: Autoritățile ruse au renunțat la planul de evacuare a cetățenilor din localitatea Nionoksa

Redactor:
Andrei Vacaru
Efectele incidentului nuclear din Rusia: Autoritățile ruse au renunțat la planul de evacuare a cetățenilor din localitatea Nionoksa
Autoritățile ruse au renunțat miercuri la planul de evacuare a cetățenilor din localitatea Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, unde a avut loc incidentul nuclear de pe 8 august, potrivit CNN.

Valeri Mashenkov, un oficial local din Nionoksa, a informat miercuri că Armata a renunțat la manevrele militare pe care le avea planificate în zonă, astfel încât locuitorii nu vor mai fi nevoiți să părăsească localitatea.

Marți, locuitorii din Nionoksa fuseseră sfătuiți să părăsească satul din rațiuni de securitate deoarece Armata avea planificate exerciții militare, a informat Ksenia Udina, directorul Departamentului de comunicare al orașului Severodvinsk, aflat în apropiere.

Cel puțin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiațiilor a crescut în orașul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiția militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administrația Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

 

Inchide