EFECTUL BUMERANG

Redactor:
Maria Bîrnaure
EFECTUL BUMERANG
Odată cu încheierea unei alte săptămâni frenetice la Washington, Casa Albă pare să piardă controlul asupra intrigilor născute în jurul ideii că Rusia s-a implicat în recentele alegeri americane și a presupuselor legături pe care au avut-o oameni ai Kremlinului cu recenta campanie a lui Donald Trump. În mod caracteristic, echipa președintelui pare că mai degrabă alimentează aceste acuzații în loc să le pună într-un con de umbră, iar aceasta poate fi o strategie periculoasă, făcând aceste provocări și mai dificile cu fiecare oră care trece.

Potrivit unei analize a CNN, Trump a readus la viață controversa legată de potențiala legătură cu Rusia printr-un mesaj publicat pe contul său de Tweeter în care vorbește despre proaspăt demisul Michael Flynn, fostul său consilier pe probleme de securitate națională. Simultan, președintele poartă un război cu grupul parlamentar Freedom Caucus, ale cărui acțiuni au făcut ca abrogarea Obamacare să nu fie posibilă, dând naștere unui adevărat test al autorității prezidențiale. 

Între timp, dincolo de granițele Statelor Unite, relațiile cu Moscova se deteriorează și Donald Trump amenință că summitul de săptămâna viitoare, la care se va întâlni cu liderul unei alte superputeri, Xi Jinping din China, s-ar putea transforma într-o întâlnire tensionată. „Întâlnirea de săptămâna viitoare cu China va fi una extrem de dificilă în care noi nu vom mai putea accepta deficite comerciale masive”, a scris joi pe Tweeter Donald Trump.

Evoluții rapide

Ritmul în care evoluează lucrurile în ultimul timp scoate la iveală problemele majore care încep să se adune în jurul Administrației Trump, de vreme ce discursul politic al președintelui continuă să decadă după numai trei luni de mandat. Iar multitudinea de știri, dezvăluiri și zvonuri despre tensiunile din staff-ul din aripa de vest a Casei Albe par să pună într-un con de umbră toate celelalte evenimente care se petrec pe parcursul unei zile. 

Să aruncăm o privire asupra uneia dintre poveștile aflate în desfășurare, care a captat atenția tuturor: demiterea lui Flynn și controversele născute în jurul acestui personaj.  

Spectacolul pe care îl face deja demisul consilier pe probleme de securitate națională, încercând să capete dreptul de a depune mărturie într-un scandal apărut la mai puțin de 100 de zile de la istalarea noii administrații prezidențiale, nu are precedent în istoria recentă. 

„Este de-a dreptul deranjant să avem un președinte care în primele 100 de zile de mandat să fie deja implicat în ceea ce ar putea deveni un scandal major. Mai mult, faptul că generalul Flynn admite că va depune mărturie în cazul în care își capată imunitatea sugerează că subiectul poate da naștere unor dispute aprinse și că ceea ce am văzut în ultimele săptămâni este doar o încercare de a acoperi focul cu fum”, a explicat David Gergen, fost consilier al mai multor președinți americani. 

Fără a fi intimidat de declarațiile făcute de avocatul lui Flynn conform cărora acesta din urmă ar putea înainta o cerere de imunitate către FBI, către Camera reprezentanților și către Senat, Donald Trump a dat o nouă interpretare acestei povești prin intermediul unuia dintre instrumentele de comunicare cu care ne-a obișnuit deja, un mesaj publicat pe Tweeter. 

„Mike Flynn ar trebui să caute imunitatea în faptul că aceasta este o vânătoare de vrăjitoare (o scuză pentru pierderea alegerilor), organizată de media și de democrați, care capătă proporții istorice!”, a scris președintele american pe rețeaua de socializare. 

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a venit și el cu o declarație în cursul zilei de vineri în care a afirmat că Administrația Obama este cea care ar trebui să fie investigată. El a susținut această declarație cu informațiile apărute în presă conform cărora oficialii din vechiul cabinet au împrăștiat zvonuri referitoare la încercările Rusiei de a interveni în alegerile din America și despre posibile legături între apropiații lui Trump și ruși. Scopul acestei atitudini ar fi fost, după cum scriu jurnaliștii, acela de a lăsa dovezi solide pentru anchetatori. 

Spicer a amintit, de asemenea, și despre existența unui oficial din cadrul Pentagonului, Evelyn Farkas, cea care a renunțat la postul din serviciul public înainte de alegerile din 2016 în timpul cărora aceasta a declarat că i-a pus pe foștii colegi să obțină cât mai multe informații de la Capitol Hill înainte ca Donald Trump să preia mandatul, de teamă că cei din staff-ul acestuia din urmă ar putea compromite sursele.

„Dr. Evelyn Farkas, alături de celelalte informații din presă, ridică serioase semne de întrebare în ceea ce privește o posibilă acțiune organizată a Administrației Obama organizată cu scopul de a folosi scurgeri de informații secrete în scopuri politice”, a afirmat Spicer. 

Comentariile făcute de Farkas par să indice faptul că aceasta s-a temut ca informațiile respective să nu fie distruse de oficialii Administrației Trump și că nu a vrut ca aceasta să fie făcute publice. 

Cu toate că nu există dovezi clare care să confirme faptul că Flynn a făcut o greșeală sau care să confirme legăturile dintre Administrația Trump și Rusia, mișcarea fostului consilier le-a deschis democraților o cale prin care să profite de starea de criză care domină atmosfera de la Casa Albă în prezent. 

„În general, oamenii nevinovați nu caută imunitate”, a declarat Eric Swalwell, membru democrat al Camerei Reprezentanților. 

Și colegul lui, Adam Schiff a declarat că Sally Yates, fostul avocat general, demis de Trump, ar trebui lăsată să depună mărturie. „Publicul ar trebui să știe mai multe despre DE CE generalul Flynn vrea imunitate atunci când Sally Yates urmează să depună mărturie în fața Comitetului pentru informații al Camerei Reprezentanților. 

Factorul Nunes

Un alt subcapitol al poveștii cu Rusia pare să vină tot în detrimentul Casei Albe – informațiile care indică faptul că apropiați ai lui Donald Trump au colaborat cu Președintele Comitetului pentru informații al Camerei Reprezentanților, Devin Nunes, în timp ce comitetul lui investiga posibila legătură a echipei lui Trump cu Rusia.

Doi membri ai staff-ului de la Casa Albă, Ezra Cohen-Watnick și Michael Ellis, se pare că l-au vizitat săptămâna trecută pe Nunes, după cum a declarat un oficial american pentru CNN. De asemenea, numele lor apar în materiale publicate de The New York Times și The Washington Post.

The Times a scris, de asemenea, că doi oficiali de la Casa Albă i-au furnizat lui Nunes rapoarte cu informații conform cărora ajutoarele lui Trump fuseseră prinse în timp ce subravegheau „incidental” obiective străine.

Când Nunes i-a spus lui Trump despre aceste rapoarte, președintele a declarat că se simte parțial reabilitat într-un tweet în care l-a acuzat pe Barack Obama, fără a avea vreo dovadă, că i-a interceptat convorbirile telefonice în timpul campaniei electorale. 

Casa Albă a refuzat să comenteze pe marginea informațiilor apărute în The Times, dar nici nu le-a dezmințit. Această lipsă de reacție a ridicat noi semne de întrebare referitoare la o posibiă încercare din partea Administrației Trump de a controla activitatea Comitetului și de ce, dacă această informație se afla deja la Casa Albă, ajutoarele președintelui au mers să i-o înmâneze lui Nunes, urmând ca acesta din urmă să i-o aducă la cunoștință lui Trump. 

„Indiferent dacă președintele știa sau nu despre acest lucru, Administrația Trump îl cunoștea cu siguranță și asta este foarte bizar. Nu am văzut niciodată un comportament atât de bizar din partea unui președinte de Comitet”, a spus liderul democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. 

Obsesia liderilor de la Washington referitoare la legătura dintre Donald Trump și Rusia nu este împărtășită de toată națiunea, vorbind aici, în principal, despre votanții lui Trump care au arătat că problemele politice ale actualului președinte nu le slăbesc admirația față de el. Susținătorii președintelui au acordat prea puțină atenție posibilelor legături dintre ajutoarele din campanie ale lui Trump și ajutoarele președintelui rus Vladimir Putin sau admirației lui Donald Trump față de liderul rus, deși acesta din urmă este văzut la Washington drept cel mai mare inamic al SUA.  

Grupul Freedom Caucus din Camera Reprezentanților

Dincolo de spectacolul creat în jurul posibilei legături a Administrației Trump cu Rusia, Casa Albă se confruntă cu o luptă politică internă, născută în jurul victoriei republicanilor conservatori care au reușit să oprească abrogarea Obamacare în urmă cu o săptămână. 

„Dacă Mark Meadows, Jim Jordan și Raul Labrador ni s-ar alătura, am putea avea atât un sistem de sănătate competitiv, cât și tăieri de taxe masive și reforme fiscale”, a scris Donald Trump pe Tweeter în noaptea zilei de joi. 

Mesajul pare să semnaleze faptul că președintele american nu doar că este gata să recunoască Fredom Caucus ca grup, ci este pregătit să aleagă și indivizi din cadrul acestuia, ridicând semne de întrebare cu privire la o potențială candidatură în cadrul alegerilor parlamentare din 2018 a unor indivizi neafiliați unui partid sau altuia.  

Această campanie este una de mare risc pentru proaspătul președinte ale cărui procente privind încrederea din partea populației sunt mai mici de 40% în multe sondaje. Această situație îi dă mai puțină greutate în lupta politică. 

Un membru important al grupului Freedom Caucus l-a avertizat pe Trump să fie atent, semnalându-i acestuia că va avea nevoie de susținerea grupului pentru a putea pune în aplicare politicile pe care le are în vedere, incluzând aici securitatea granițelor SUA, acordurile comerciale sau parteneriatul Trans-Pacific.

Politica externă

Chiar dacă Donald Trump are probleme la el acasă, amenințări par să vină și din afara granițelor SUA. Având în vedere acuzațiile privind o posibilă cooperare a Administrației Trump cu Rusia, este clar că acum Trump nu poate face nicio mișcare politică în vederea apropierii de Moscova. Din acest motiv, relațiile cu această țară par să se înrăutățească rapid. 

Atât secretarul Apărării, James Mattis, cât și secretarul de Stat, Rex Tillerson, a criticat implicarea rusească în Ucraina. Mai mult, Mattis l-a criticat pe Vladimir Putin pentru că „strică” alegerile altor state. 

Parcă pentru a confirma atmosfera tensionată existentă între Rusia și Statele Unite, Alexey Pushkov, un parlamentar rus, a scris pe Twitter: „Noua administrație americană este la fel ca cea veche – Mattis nu se deosebește de fostul Secretar al Apărării, Ash Carter, Tillerson vorbește despre agresiunile rusești. Obama și Clinton ar trebui să fie fericiți”. 

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide