Marea Britanie riscă un nou influx de imigranți, care ar puteacere ajutoare de până la 1.130 de euro pe lună, scrie DailyMail.
Asta pentru că, începând de duminică, se va elimina legea careinterzice imigranților est-europeni să ceară ajutor de șomaj, casăși scutiri de la taxe, fără să fi lucrat minimum un an în RegatulUnit.
Legea inițială a fostadoptată în 2004 și expiră duminică
Criticii legii spun că relaxarea acesteia va atrage cetățeni dinșapte state ex-comuniste și îi va încuraja să rămână pe cei pesteun milion de imigranți veniți deja în Marea Britanie, din acestețări. Statele la care se face referire sunt: Letonia, Lituania,Estonia, Polonia, Cehia, Slovenia și Slovacia.
Când aceste țări au intrat în UE, în 2004, cetățenii lor nuaveau voie să ceară ajutoare, locuințe sau scutiri de la taxe decâtdupă ce lucrau timp de un an pe teritoriul Marii Britanii. Legeaera prevăzută, însă, doar pentru o perioadă de tranziție de șapteani, în care respectivele state să se adapteze la normele UniuniiEuropene.
Duminică, această perioadă va expira, astfel că polonezii,cehii, slovacii și ceilalți vor fi tratați exact ca britanicii. Eivor putea să ceară cele trei beneficii imediat, în următoarelecondiții: îndeplinesc cerințele din țările lor pentru acordarea deajutor de șomaj, își caută de muncăși locuiesc în Marea Britanie.
Polonez: M-aș muta și mâineîn Marea Britanie
Cele șapte țări menționatemai sus tind să fie mai sărace decât națiunile din Europaoccidentală, iar salariile și ajutoarele sunt „mai puțingeneroase”, explică sursa citată. „Eliminarea acestei legi îi vaface pe polonezi să se simtă ca acasă în Marea Britanie, de unde nuvor pleca niciodată”, explică profesorul Krystyna Iglicka, expertîn migrație de la Centrul pentru Relații Internaționale dinVarșovia.
„M-aș muta și mâine în Regatul Unit, dacă ajutoarele de la statar egala salariul pe care îl primesc aici, de 510 euro lunar”, adeclarat un barman polonez de 20 de ani.
„Ajutorul de șomaj din Marea Britanie e mai mare decât salariuldin Ungaria și mi s-a spus că pot primi banii de cum ajung acolo”,spune și o tânără de 22 de ani din Budapesta. „Deocamdată, nuintenționez să fac asta, dar ar fi bine să existe o astfel desecuritate financiară”, continuă fata, care spune că, dacă ar finevoie, ar putea lucra drept îngrijitoare sau bonă în Londra.
Imigranții costă statulbritanic 34 de milioane de euro pe an
De la extinderea UE din 2004, Marea Britanie a cunoscut cel maimare val de imigrări din istoria țării, în ciuda estimărilor deatunci, care spuneau că vor veni maximum 13.000 de cetățenistrăini.
Home Office, departamentul britanic pentru imigrații, spune cănu se poate estima numărul imigranților care vor veni în țară, dupăschimbarea legii, dar precizează că aceștia ar costa statul în jurde 34 de milioane de euro. Această sumă ar fi echivalentă unuinumăr de 30.000 de imigranți.
Autoritățile britanice spun că schimbarea legilor nu va însemna,pur și simplu, că oamenii pot veni în Marea Britanie să ceară baniși locuințe, pentru că vor fi „teste stricte”. Însă legea a trebuitrevizuită, pentru a fi în conformitate cu normele UE în ceea ceprivește libertatea de mișcare.
Un sondaj făcut printre cetățenii britanici a relevat că 80%dintre aceștia cred că străinii care sunt în stare să lucreze, darsunt șomeri de peste un an, ar trebui să presteze muncă în folosulcomunități. De asemenea, jumătate dintre britanici cred căajutoarele sunt „prea generoase”.
Ce părere au britaniciide beneficiile de care se vor bucura șiimigranții
Noua lege nu i-a lăsat indiferenți pe britanici, nemulțumiți căpeste numai câteva zile vor fi egali cu imigranțiiest-europeni.
„OK, deci câți dintre britanici au cerut locuințe și ajutor deșomaj în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Republica Cehă,Slovacia sau Slovenia?”, scrie Andy Lincs un comentariu laarticolul din Daily Mail. „Strămoșii noștri trebuie să se firostogolit în morminte dacă ar vedea asaltul pe care l-am permis pețărmurile noastre”, adaugă acesta nemulțumit.
„Pleava care ne-a condus ne-a distrus”, scrie un alt utilizator,care se recomandă „Angry Brit” (Britanicul furios). „Cred că edezgustător faptul că britanicilor care muncesc din greu le sunttăiate din fonduri, cum este indemnizația de creșterea copilului,din care nu se va acorda decât 70 la sută”, scrie Charlotte, mamă adoi copii. Femeia critică modul guvernului britanic de a gestionabanii.