EURODRA(H)MA

Redactor:
Sorina Ionașc
Grecia va putea începe noi negocieri cu liderii europeni abia peste trei zile. Important este însă care va fi noul punct de plecare pentru Grecia: cu sau fără măsuri de austeritate

Probabilitatea ca Syriza și, implicit, Alexis Tsipras să plece de la conducerea Greciei este o variantă serioasă în discuție în acest moment. Asta pentru că opțiunile de vot pentru referendumul de duminică, atunci când grecii trebuie să spună „DA” sau „NU” reformelor propuse de UE, sunt aproape la egalitate. „În eventualitatea unui vot afirmativ, nu voi mai fi ministru de Finanțe luni seara. Dar îl voi ajuta pe succesorul meu să traverseze criza datoriilor”, a declarat joi Varoufakis, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg la Atena.

Un apropiat al cancelarului german Angela Merkel a sugerat că Germania va bloca orice nou plan de asistență financiară atât timp cât este vorba despre un guvern „comunist”, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras. „Scopul este crearea unui guvern tehnocrat”, a explicat politicianul german.

Negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI, au eșuat, iar discuțiile pentru un nou program de finanțare vor fi reluate după referendumul din 5 iulie. În lipsa finanțării internaționale, Grecia nu și-a plătit datoria de 1,54 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

După lungi și tensionate negocieri cu membrii Eurogrup, premierul grec Alexis Tsipras refuzând toate măsurile de austeritate propuse de liderii Uniunii Europene, momentul zero a fost atins marți noapte, când termenul până la care Grecia trebuia să plătească datoria către creditori a expirat. În cursul aceleiași nopți, Tspiras le-a trimis partenerilor europeni o scrisoare prin care îi anunța că acceptă condițiile impuse de ei, cu mici modificări.

Reacția Europei nu a fost însă cea așteptată de Tsipras, asta pentru că liderii UE au spus că vechiul acord și vechile condiții nu mai sunt valabile și că pentru un nou plan de salvare trebuie duse noi negocieri și, în concluzie, cu totul alte condiții.

În timpul zilei de miercuri, primul efect al negocierilor eșuate a fost aglomerația de la bancomate. Cozi interminabile la bănci și mii de oameni s-au înghesuit să-și retragă banii din conturi, totul din cauza crizei de lichidități.

Momentul în care Alexis Tsipras a ieșit și a anunțat că nu va anula referendumul de duminică, invitând grecii să spună „NU” reformelor propuse de UE, i-a enervat pe partenerii europeni. Mai ales atunci când premierul elen a spus că un astfel de vot ar da greutate și ar pune presiune și mai mare în viitoarele negocieri.

Acum, Alexis Tsipras este prins la mijloc: între cetățenii care l-au votat și cărora le-a promis că nu va introduce măsuri de austeritate și între liderii europeni, care îi impun condiții dure pentru un nou plan de salvare a Greciei.

Opțiunea de vot a grecilor, în ceea ce privește referendumul de duminică, este destul de împărțită și în continuă schimbare. Benzinăriile goale, scăderea numărului de rezervări turistice făcute pentru Grecia, pericolul unei penurii de medicamente și nesiguranța zilei de mâine au dus însă la teamă și la schimbarea opțiunii de vot într-un timp foarte scurt, potrivit Wall Street Journal.

Sondajele de opinie arată cât de strâns este rezultatul. Primul studiu, realizat  de ProRata, în perioada 28-30 iunie, pe un eșantion de 1.200 de persoane, arată faptul că, înainte ca băncile să se închidă și să izbucnească o criză a banilor lichizi, 57% dintre respondenți ar fi votat „NU” la referendum, în timp ce „DA” ar fi răspuns doar 30%, iar 13% fiind indeciși. La scurt timp, întrebarea a fost repetată după ce băncile s-au închis. Iar noul sondal arată o scădere de 11 procente, un răspuns „NU” urmând a fi dat de 46%, iar 37% ar fi spus „DA”. Și procentul indecișilor a crescut până la 17%.

Un alt studiu, realizat marți de GPO pe un eșantion de 1.000 de persoane, arată o scădere și mai mare. Doar 43,2% ar spune „NU” măsurilor propuse de UE pentru Grecia, în timp ce pentru „DA” ar opta 47.1%. Nehotărâții însumează 8.1%.

Pe de altă parte, același sondaj arată și faptul că 74.2% dintre respondenți nu vor ieșirea Greciei din zona euro, indiferent de condiții, în timp ce doar 24.9% ar spune „DA” pentru ca grecii să adopte o nouă monedă.

În scurtul discurs de miercuri seară, premierul grec i-a criticat pe liderii europeni care îl acuză de faptul că vrea să scoată Grecia din zona euro, spunând despre ei că șantajează Grecia și că vor austeritate pentru poporul elen.

Liderul Syriza, prin discursul său care oscilează între populism și compromis, și-a atras astfel și mai multe critici din partea europenilor. Dacă până la discurs, doar Germania susținea că refuză noi negocieri cu Grecia înaintea referendumului, după discursul său a venit și o decizie oficială.

Videoconferință Eurogrup miercuri seara: liderii europeni au decis ca orice negociere să aibă loc doar după referendum. Până pe 5 iulie, nicio altă discuție.

Grecia a devenit prima țară care a intrat tehnic în incapacitate de plată, asta pentru că nu și-au achitat în termenul stabilit rata de 1,6 miliarde de euro către FMI.

Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
FOTO. Imagini incendiare cu Mirela Vaida de acum 15 ani! Atunci nu era vedetă şi...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Calendar Ortodox 26 septembrie 2020. Trebuie să spui „La mulți ani”. Cruce neagră azi
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac și cum arată părinții lui Mihai Gâdea. Detaliul nebănuit despre familia directorului Antena3
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
Ştirea tristă a dimineţii! A murit chiar înainte de alegeri! Dumnezeu să îl odihnească
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
De ce nu votează Raed Arafat la alegerile locale 2020. Puțini ar fi bănuit că...
Horoscop Neti Sandu 26 septembrie! Vin bani cu nemiluita
Arafat a făcut ANUNȚUL ȘOC! Ce se va întâmpla iarna asta în România
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide