EURODRA(H)MA

Publicat: 02/07/2015, 22:29

Probabilitatea ca Syriza și, implicit, Alexis Tsipras să plece de la conducerea Greciei este o variantă serioasă în discuție în acest moment. Asta pentru că opțiunile de vot pentru referendumul de duminică, atunci când grecii trebuie să spună „DA” sau „NU” reformelor propuse de UE, sunt aproape la egalitate. „În eventualitatea unui vot afirmativ, nu voi mai fi ministru de Finanțe luni seara. Dar îl voi ajuta pe succesorul meu să traverseze criza datoriilor”, a declarat joi Varoufakis, într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg la Atena.

Un apropiat al cancelarului german Angela Merkel a sugerat că Germania va bloca orice nou plan de asistență financiară atât timp cât este vorba despre un guvern „comunist”, condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras. „Scopul este crearea unui guvern tehnocrat”, a explicat politicianul german.

Negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI, au eșuat, iar discuțiile pentru un nou program de finanțare vor fi reluate după referendumul din 5 iulie. În lipsa finanțării internaționale, Grecia nu și-a plătit datoria de 1,54 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

După lungi și tensionate negocieri cu membrii Eurogrup, premierul grec Alexis Tsipras refuzând toate măsurile de austeritate propuse de liderii Uniunii Europene, momentul zero a fost atins marți noapte, când termenul până la care Grecia trebuia să plătească datoria către creditori a expirat. În cursul aceleiași nopți, Tspiras le-a trimis partenerilor europeni o scrisoare prin care îi anunța că acceptă condițiile impuse de ei, cu mici modificări.

Reacția Europei nu a fost însă cea așteptată de Tsipras, asta pentru că liderii UE au spus că vechiul acord și vechile condiții nu mai sunt valabile și că pentru un nou plan de salvare trebuie duse noi negocieri și, în concluzie, cu totul alte condiții.

În timpul zilei de miercuri, primul efect al negocierilor eșuate a fost aglomerația de la bancomate. Cozi interminabile la bănci și mii de oameni s-au înghesuit să-și retragă banii din conturi, totul din cauza crizei de lichidități.

Momentul în care Alexis Tsipras a ieșit și a anunțat că nu va anula referendumul de duminică, invitând grecii să spună „NU” reformelor propuse de UE, i-a enervat pe partenerii europeni. Mai ales atunci când premierul elen a spus că un astfel de vot ar da greutate și ar pune presiune și mai mare în viitoarele negocieri.

Acum, Alexis Tsipras este prins la mijloc: între cetățenii care l-au votat și cărora le-a promis că nu va introduce măsuri de austeritate și între liderii europeni, care îi impun condiții dure pentru un nou plan de salvare a Greciei.

Opțiunea de vot a grecilor, în ceea ce privește referendumul de duminică, este destul de împărțită și în continuă schimbare. Benzinăriile goale, scăderea numărului de rezervări turistice făcute pentru Grecia, pericolul unei penurii de medicamente și nesiguranța zilei de mâine au dus însă la teamă și la schimbarea opțiunii de vot într-un timp foarte scurt, potrivit Wall Street Journal.

Sondajele de opinie arată cât de strâns este rezultatul. Primul studiu, realizat de ProRata, în perioada 28-30 iunie, pe un eșantion de 1.200 de persoane, arată faptul că, înainte ca băncile să se închidă și să izbucnească o criză a banilor lichizi, 57% dintre respondenți ar fi votat „NU” la referendum, în timp ce „DA” ar fi răspuns doar 30%, iar 13% fiind indeciși. La scurt timp, întrebarea a fost repetată după ce băncile s-au închis. Iar noul sondal arată o scădere de 11 procente, un răspuns „NU” urmând a fi dat de 46%, iar 37% ar fi spus „DA”. Și procentul indecișilor a crescut până la 17%.

Un alt studiu, realizat marți de GPO pe un eșantion de 1.000 de persoane, arată o scădere și mai mare. Doar 43,2% ar spune „NU” măsurilor propuse de UE pentru Grecia, în timp ce pentru „DA” ar opta 47.1%. Nehotărâții însumează 8.1%.

Pe de altă parte, același sondaj arată și faptul că 74.2% dintre respondenți nu vor ieșirea Greciei din zona euro, indiferent de condiții, în timp ce doar 24.9% ar spune „DA” pentru ca grecii să adopte o nouă monedă.

În scurtul discurs de miercuri seară, premierul grec i-a criticat pe liderii europeni care îl acuză de faptul că vrea să scoată Grecia din zona euro, spunând despre ei că șantajează Grecia și că vor austeritate pentru poporul elen.

Liderul Syriza, prin discursul său care oscilează între populism și compromis, și-a atras astfel și mai multe critici din partea europenilor. Dacă până la discurs, doar Germania susținea că refuză noi negocieri cu Grecia înaintea referendumului, după discursul său a venit și o decizie oficială.

Videoconferință Eurogrup miercuri seara: liderii europeni au decis ca orice negociere să aibă loc doar după referendum. Până pe 5 iulie, nicio altă discuție.

Grecia a devenit prima țară care a intrat tehnic în incapacitate de plată, asta pentru că nu și-au achitat în termenul stabilit rata de 1,6 miliarde de euro către FMI.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...