FBI a decapitat șapte familii mafiote. Fața și profilul asasinilor cu nume simpatice arestați de poliție: Bobby Glasses, Jack the Whack, Johnny Cash, Junior Lollipops VIDEO

Redactor:
Bogdan Munteanu
FBI a decapitat șapte familii mafiote. Fața și profilul asasinilor cu nume simpatice arestați de poliție: Bobby Glasses, Jack the Whack, Johnny Cash, Junior Lollipops VIDEO
Infracțiunile au fost comise de-a lungul ultimilor 30 de ani, de membri ai clanurilor Colombo, Gambino, Genovese, Luchese, Bonanno, Patriarca și DeCavalcante

Noaptea de joi spre vineri a fost una dintre cele mai negre pentru crima organizată de pe Coasta de Est a SUA, după ce o mobilizare masivă a FBI și a poliției din patru state de la Atlantic a dus la arestarea a 127 de mafioți.
Megaraidul a dus la decapitarea a șapte dintre cele mai cunoscute clanuri. Cinci acționau în statul New York (Colombo, Gambino, Genovese, Luchese, Bonanno), iar una în New Jersey (DeCavalcante). Cea de-a șaptea, familia Patriarca, opera în zona cunoscută drept New England – cele șase state din colțul nord-estic al SUA (Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island și Connecticut).
• Cei reținuți în urma unor operațiuni simultane desfășurate de 800 de agenți FBI și polițiști din statele New York (NY), New Jersey (NJ) și Rhode Island (RI) sunt acuzați de fapte grave pe care le-au comis de-a lungul ultimelor trei decenii. În aceeași seară, un mafiot a fost arestat în statul Florida, iar un altul în Italia.
• Împotriva tuturor celor reținuți – care reprezintă una dintre cele mai mari „capturi” din istoria FBI – au fost deschise nu mai puțin de 16 dosare, iar condamnările ce îi așteaptă s-ar ridica la câteva sute de ani de închisoare. Arestarea a 80 dintre ei s-a făcut în baza mandatelor emise de o instanță din Brooklyn (NY), în timp ce restul au fost puși sub acuzare în Manhattan (NY), Newark (NJ) și Providence (RI).

 

Omorau și jefuiau cu sânge rece

Potrivit relatărilor din presa americană, faptele de care sunt acuzați cei 127 de mafioți aduc prea puțin cu imaginea „romantică” a acestora, din filmul „The Godfather” (1972) al lui Francis Ford Coppola, ci mai degrabă cu cea de indivizi fără scrupule însetați de sânge din „Goodfellas” (1990) al lui Martin Scorsese. Inculpații și-au asasinat confrații într-ale crimei organizate, dar și multe persoane nevinovate.
Astfel, principalele capete de acuzare formulate în cele 16 dosare vizează: omoruri, extorcări prin utilizarea violenței fizice sau a amenințărilor, extorcări legate de activitatea sindicală, incendieri și trafic de droguri. Acestea se adaugă unor activități „specifice” crimei organizate americane încă de la începutul veacului trecut, precum organizarea ilegală de jocuri de noroc și de stabilimente pentru prostituție.
Gravitatea faptelor și numărul celor arestați l-a făcut pe procurorul general al SUA (care este și titularul portofoliului Justiției în Cabinetul președintelui SUA), Eric Holder să declare că „aceasta este una dintre cele mai mari operațiuni desfășurate într-o singură zi contra Mafiei, din istoria FBI”.

PLUS: CEI MAI MARI ZECE GANGSTERI din ultima sută de ani FOTOGALERIE

„Ucideri cu adevărat lipsite de sens”

Într-o conferință de presă, Eric Holder a descris faptele arestaților drept „eliminări de tip mafiot ale presupușilor rivali”, „un omor în timpul unui jaf eșuat” și „o dublă împușcare într-un bar, pornind de la o dispută privind vărsarea unui pahar”. „Ucideri cu adevărat lipsite de sens”, a exclamat procurorul general al SUA.
El a atras atenția că succesul operațiunii nu reprezintă decât o etapă din lupta împotriva mafioților. „Arestările de azi sunt un pas înainte important și încurajator, dar realitatea este aceea că bătălia noastră împotriva crimei organizate este departe de a se fi încheiat”, a avertizat Holder.
Mafioții nu mai dau impresia că ar „controla” totul, precum în vremea lui „Dapper Don” John Gotti – „nașul” condamnat în 1992 pentru 13 asasinate și multe alte infracțiuni, mort în închisoare de cancer la gât în 2002 – dar influența lor este puternică. Prin urmare, lupta contra mafiei a fost și rămâne o primă prioritate”, a precizat Eric Holder.

CITEȘTE ȘI: POVESTEA LUI BOBBY OCHELARI, vânat 30 de ani de FBI. De unde vin „poreclele prietenoase” ale fioroșilor gangsteri arestați. CINE ESTE PROFESORUL

Cum și-au împărțit teritoriile asasinii cu porecle „simpatice”

Unii dintre capii mafioți arestați erau cunoscuți în lumea interlopă mai mult după porecle „simpatice”, ceea ce nu înseamnă că erau oameni care știau de glumă. Între cele mai haioase nume după care se ascundeau lideri ai clanurilor erau Bobby Glasses (Bobby Ochelari), Vinny Carwash (Vinny Spălătorie auto), Jack the Whack (Jack Pocnitura), Johnny Cash (Johnny Bani Gheață) sau Junior Lollipops (Junior Acadele).
Asasinatele lor nu sunt deloc „simpatice”, iar celelalte infracțiuni încă erau de natură să afecteze viața economică din zonele aflate sub controlul clanurilor. Spre exemplu, clanul Colombo extorca bani de la membri de sindicat din industria cimentului, pe când familiile Genovese și Gambino îi țineau sub o amenințare permanentă pe docherii din portul New Jersey, respectiv Brooklyn.
Până de curând, banii de vacanță și ale prime ale sindicaliștilor din porturile menționate mergeau automat ca „taxă de protecție” la cele două clanuri. „A plăti tibut mafiei, ca preț pentru a face afaceri în New Jersey, nu este un cost acceptabil”, a spus procurorul federal Paul Fishman, unul dintre cei implicați în vasta operațiune de joi.
Arestările FBI au fost posibile după ani întregi de anchete minuțioase, în care agenții federali au folosit informatori și oameni sub acoperire, acceptați în rândul clanurilor mafiote. Aceștia și-au pus viața în pericol, participând la discuții între infractori cu microfoane lipite pe corp. Alte mărturi au fost obținute de la mafioți care au promis că vor colabora cu autoritățile, în schimbul unor pedepse reduse.

INFO
Spectaculosul megaraid din patru state americane

  • desfășurat simultan în patru state: New York, New Jersey, Rhode Island și Florida
  • 127 de persoane arestate și pasibile de sute de ani de închisoare
  • reținerile privesc 16 dosare de infracțiuni grave
  • 800 de agenți FBI și polițiști au participat la raid
  • șapte familii mafiote de pe Coasta de Est au fost „decapitate”

Inchide