„Febra malteză” lovește în China, în urma unui incident la o fabrică biofarmaceutică. Cum se transmite boala

„Febra malteză” lovește în China, în urma unui incident la o fabrică biofarmaceutică. Cum se transmite boala
Cazurile au fost confirmate în laborator de responsabilii chinezi
Publicat: 17/09/2020, 15:33

Câteva mii de persoane din nord-vestul Chinei au fost confirmate cu „febra malteză” sau „febra mediteraneană”, o boală bacteriană declanșată după apariția unei scurgeri de gaze reziduale, anul trecut, la o companie biofarmaceutică.

După o campanie de testare a populației, autoritatea responsabilă de sănătatea publică din Lanzhou, capitala provinciei Gansu, a confirmat că 3.245 de persoane au fost testate pozitiv cu bruceloză, o boală adesea contractată prin contactul cu animale care poartă bacteria brucella, relatează CNN, citată de Hotnews.ro.

Sunt suspecte alte 1.401 de persoane, iar până în prezent nu au fost raportate decese cauzate de această boală, a anunțat Comisiei de sănătate a orașului. În total, autoritățile au testat 21.847 de persoane din totalul de 2,9 milioane de locuitori ai Lanzhou.

Potrivit sursei citate, bruceloza, cunoscută și drept „febra malteză” sau „febra mediteraneană”, poate cauza simptome care includ dureri de cap, dureri musculare, febră și oboseală. Majoritatea dispar după vindecare, însă artrita și inflamațiile în anumite organe, provocate de infecție, pot deveni cronice, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

De nouă ori mai multe cazuri decât în toată UE, într-un an

Specialiștii spun că transmiterea de la om la om este extrem de rară, majoritatea pacienților fiind infectați prin consumarea de alimente contaminate sau inhalarea bacteriei, ceea ce pare a fi cazul și în Lanzhou, arată sursa citată.

Conform celor mai recente raportări europene, de la finalul anului trecut, pentru anul 2018, au existat cazuri, chiar dacă puține, și în Europa. La nivelul întregii Uniuni Europene au fost înregistrate în 358 de cazuri de boală la oameni în 2018.

Și în România s-a înregistrat în acel an un caz, conform celui mai recent raport publicat de Centrul Național pentru Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, respectiv Analiza evoluției bolilor transmisibile aflate în supraveghere pentru anul 2018. Este vorba de un caz de bruceloză la o persoana de sex masculin, în vârstă de 67 ani, din județul Harghita. Diagnosticul a fost confirmat serologic; nu a fost pusă în evidență sursa de infecție. Evoluția bolii a fost favorabilă sub tratament, conform analizei specialiștilor CNSCBT.

Cum a apărut focarul

Focarul din nord-vestul Chinei a fost declanșat de o scurgere de la o fabrică de produse farmaceutice, care a avut loc între sfârșitul lunii iulie și sfârșitul lunii august a anului trecut, potrivit autorităților locale. Potrivit sursei citate, fabrica a folosit dezinfectanți și produse de sterilizare expirate în timp ce producea vaccinuri pentru animalele infectate cu brucella, ceea ce a condus la contaminarea gazelor reziduale cu bacteria.

Ulterior, gazele contaminate au format aerosoli care conțineau bacteria și s-au scurs în aer, fiind purtate de vânt înspre Institutul de Cercetări Veterinare din Lanzhou, unde au fost înregistrate primele infecții.

Angajații institutului au început să raporteze infecții în luna noiembrie, epidemia răspândindu-se rapid. Până la sfârșitul lui decembrie cel puțin 181 de persoane de la institut au fost diagnosticate cu bruceloză, potrivit agenției de stat Xinhua.

Alți pacienți au provenit din rândul studenților și profesorilor de la Universitatea Lanzhou. Boala s-a răspândit până în provincia Heilongjiang din extremul nord-estic al țării, 13 cazuri pozitive fiind depistate în regiunea respectivă.

Fabricii i s-a revocat licența de producere a vaccinurilor încă din ianuarie, în urma investigațiilor privind apariția focarului. În februarie fabrica a transmis un comunicat în care își cerea scuze pentru incident și a anunțat „pedepsirea aspră” a trei persoane considerate responsabile pentru scurgere. Totodată, a precizat că va colabora cu autoritățile în procesul de decontaminare și va compensa persoanele afectate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?