Economia chineză va depăși economia Statelor Unite în 2016,China devenind cea mai mare putere economică a lumii, potrivit uneiprognoze realizate de Fondul Monetar Internațional, relateazăMarket Watch.
Potrivit estimărilor FMI, următorul președinte american va fiultimul șef de la Washington care va conduce cea mai puternicăeconomie din lume. Experții din numeroase domenii nu sunt pregătițipentru acest moment și nici nu vor să recunoască iminența sa, scriujurnaliștii americani. Cei mai mulți analiști spun că decădereaAmericii se va produce de-abia în anii 2020, însă ei își bazeazăestimările pe compararea produsului intern brut al celor două țări,raportat la ratele curente de schimb valutar. Singura comparațiecare poate oferi o prognoză pertinentă este, însă, „indiceleprivind puterea de cumpărare”. Acesta se referă la suma tuturorveniturilor dintr-o regiune. Conform acestui indice, economiachineză va crește de la 11.2 mii de miliarde de dolari, la cât afost evaluată anul acesta, la 19 mii de miliarde în2016. În același interval, economia americană va crește dela 15,2 mii de miliarde de dolari la doar 18,8 mii demiliarde. Prin urmare, cota parte a Statelor Unite dinproducția mondială va scădea la 17,7 procente în timp ce cotachineză va crește la 18%.
Americanii s-au apucatsă învețe limba chineză
Economia chineză a cunoscut în ultimii ani un ritm accelerat dedezvoltare. În urmă cu doar un deceniu, economia Statelor Unite erade trei ori mai mare decât cea chineză. America adevenit cea mai mare putere economică a lumii în anii 1890 când aîntrecut Marea Britanie. Specialiștii avertizează însă căsupremația Chinei va fi una cu totul diferită deoarece „modelul lorde capitalism este controlat de stat, spre deosebire de sistemulamerican care este mult mai liber”, potrivit profesorului RalphGomory de la școala de afaceri Stern din cadrul Universității dinNew York.
Expansiunea economiei chineze este periculoasă mai ales pentruțările vecine, crede Victor Cha, un consultant pe probleme asiaticedin cadrul Centrului pentru Strategii și Politici Internaționaledin Washington. „(n.r. țările din regiune) privesc Statele Unite cao > a Chinei. Ei consideră căhegemonia americană a fost una benignă. În cazul Chinei, ei văd odezvoltare economică ostilă, care nu le este binevoitoare.Hegemonia chineză nu este considerată benignă„, aexplicat Cha.