Fostul spion rus Serghei Skripal a fost externat din spital

Fostul spion rus Serghei Skripal a fost externat din spital
Fostul spion rus Serghei Skripal, externat din spital

„Este extraordinar că Serghei Skripal s-a simțit suficient de bine încât să fie externat din spital”, a declarat directorul spitalului, Cara Charles-Barks.

„Deși acești pacienți au fost externați, dreptul lor la confidențialitate rămâne valabil și ne oprește din a da mai multe detalii privind tratamentul pe care l-au primit”, au explicat oficialii spitalului.

La 4 martie, Serghei Skripal și fiica lui de 33 de ani, Iulia Skripal, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 kilometri vest de Londra. Ulterior, s-a constat că fuseseră victimele unei otrăviri cu noviciok, o neurotoxină de tip militar, dezvoltată de Uniunea Sovietică în anii 70 și 80. Guvernul Marii Britanii a pus atacul pe seama ordinelor venite din Federația Rusă (care a respins acuzațiile).

La începutul lunii aprilie, Iulia Skripal a ieșit din comă, însă tatăl ei a mai rămas în stare critică, existând temerea în rândul medicilor că ar putea suferi leziuni cerebrale, chiar și în eventualitatea în care ar supraviețui.

Iulia Skripal a refuzat, ulterior, să se vadă atât cu membri Ambasadei Ruse de la Londra, cât și cu verișoara ei, Viktoria Skripal, bănuită de legături cu Kremlinul. Asta după ce, într-un interviu acordat ziarului britanic The Sunday Telegraph, Viktoria Skripal ar fi afirmat că Iulia nu și-ar dori nimic mai mult decât să se întoarcă la Moscova și că starea ei ar fi fost, de fapt, rezultatul unei intoxicații alimentare. Afirmațiile au fost, ulterior, respinse de Iulia Skripal.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, este un fost colonel din cadrul Directoratului Principal de Spionaj (GRU), serviciul militar rus de informații.

Inchide