FRANȚA ȘI GERMANIA CER OFICIAL AMÂNAREA INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN. Motivele: corupția, criminalitatea organizată, securitatea și justiția

Redactor:
Ioana Erdei
FRANȚA ȘI GERMANIA CER OFICIAL AMÂNAREA INTRĂRII ROMÂNIEI ÎN SCHENGEN. Motivele: corupția, criminalitatea organizată, securitatea și justiția
Franța și Germania cer oficial amânarea aderării Bulgariei și României la Spațiul Schengen. Într-o scrisoare a miniștrilor francez și german de Interne către comisarul pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi "prematură", dacă ar avea loc în martie 2011, potrivit RFI.

Franța și Germania cer oficial amânarea aderării Bulgariei șiRomâniei la Spațiul Schengen. Într-o scrisoare a miniștrilorfrancez și german de Interne către comisarul pentru Afaceri Interneîn Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că aceastăaderare ar fi „prematură”, dacă ar avea loc în martie 2011,potrivit RFI.

„Nu sunt reunite toate condițiile pentru aderarea celor douățări în Spațiul Schengen”, scriu cei doi miniștri în scrisoarea pecare a putut să o consulte RFI România. Ei vorbesc despre”carențe”, care au legătură cu securitatea și justiția, cu corupțiași criminalitatea organizată. „Nu este posibil să nu luăm în calculaceste carențe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul deCooperare și Verificare”, spun cei doi miniștri.

Aceste carențe ar putea avea consecințe grave pentru securitateainternă a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux și Thomas deMaiziere, din cauza influenței pe care o pot avea asupra frontiereiși asupra accesului la bazele de date Schengen.

Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nicirealistă, nici responsabilă, conchid cei doi : „Estimăm că deciziaar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor firezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile înlupta împotriva corupției și a criminalității organizate”.

În aceeași scrisoare se recunoaște însă că din punct de vederetehnic, procesul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengeneste global pozitiv.

Inchide