FT: Sistemul de sănătate muribund din România suferă de pe urma tăierii cheltuielilor bugetare

Redactor:
Vlad Mironescu
FT: Sistemul de sănătate muribund din România suferă de pe urma tăierii cheltuielilor bugetare
Cotidianul economic Financial Times, în ediția electronică de luni, face un rezumat al stării sistemului de sănătate din România, care suferă de pe urma măsurilor de austeritate decise de Guvern și a lipsei personalui medical, având ca punct de referință Maternitatea Giulești.

Cotidianul economic Financial Times, în ediția electronică deluni, face un rezumat al stării sistemului de sănătate din România,care suferă de pe urma măsurilor de austeritate decise de Guvern șia lipsei personalui medical, având ca punct de referințăMaternitatea Giulești.

„Spitalul s-a redeschis recent, în urma unor reparații scumpe, daro pată neagră încă planează asupra sistemului de sănătate muribunddin România, care suferă de pe urma tăierii cheltuielilorbugetare”, afirmă Financial Times, referindu-se la MaternitateaGiulești, unde șase bebeluși au murit, iar alți câțiva au suferitarsuri grave în urma unui incendiu declanșat de un cablu electricprost izolat.

Accidentul, care potrivit specialiștilor din sănătate arată cum oasistentă trebuia să aibă grijă de prea mulți bebeluși și căspitalul nu și-a permis să instaleze un sistem de alertăantiincendiu, „dezvăluie cu exactitate slăbiciunea sistemului desănătate românesc”, susține Vasile Astărăstoaie, președinteleColegiului Medicilor din România.

Acesta nu putea surveni într-un moment mai prost pentru Guvernulromân, care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește tăiereacheltuielilor bugetare, aplicate inclusiv medicilor, afirmăcotidianul britanic, citat de Mediafax.

„Spitalele românești se luptă de ani întregi pentru a furniza unstandard decent de îngrijire, mai ales în afara capitalei, undepacienții sunt adeseori nevoiți să își cumpere singurimedicamentele și hrana”, continuă cotidianul britanic, adăugând căfondul pentru sănătate a crescut în anii dinaintea crizei, darcontribuțiile la asigurările sociale descresc în prezent, odată cucreșterea șomajului.

Financial Times adaugă, de asemenea, că România a alocat numai 3,9la sută din PIB în acest an pentru sistemul de sănătate, ceea cereprezintă mai puțin de jumătate din media europeană. Deși au fostluate unele măsuri (alocarea unor noi fonduri în august,introducerea sistemului de coplată sau descentralizarea), „dacăsistemul nu este reformat, nu contează câți bani aloci, îi veiarunca la gunoi”, susține Richard Florescu, de la biroul dinBucurești al Băncii Mondiale.

Există, de asemenea temeri că situația se va înrăutăți, având învedere numărul mare de medici și asistente care pleacă din Româniipentru salarii mai bune oferite în străinătate. De când românii auobținute dreptul de a călători liber în UE, în 2007, peste 6.000din cei 41.000 de medici au părăsit țara. În acest an, aproximativ2.500 urmează să își facă bagajele din cauza tăierilor salariale de25 la sută, precizează cotidianul britanic, adăugând că Romania arenumai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, respectiv jumătate dinmedia europeană.

Totodată, un medic rezident câștigă în România aproximativ 250 deeuro, comparativ cu o medie de 1.400 de euro în UE, continuăFinancial Times, adăugând că personalul medical își suplimenteazăîn mod frecvent veniturile din bani primiți neoficial de lapacienți. (Iuliana Enache,[email protected])

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide