GALERIE FOTO: Cum au sfârșit dictatorii ultimului secol

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 09:25

Liderul libian Muammar Gaddafi nu a fost singur dictator care a cunoscut mărirea și decăderea, sfârșind în cele din urmă tragic. Dailymail prezintă o serie a celor mai controversate personaje ale istoriei ultimului secol, între care și doi români: Nicolae Ceaușescu și Ion Antonescu.

SADDAM HUSSEIN, 30 decembrie 2006
La fel ca și Gaddafi, dictatorul din Irak, Saddam Hussein, a fost găsit ghemuit într-o grotă insalubră, „precum un șobolan”, după spusele militarilor americani, de unde nu a mai avut nicio scăpare. Asta după ce a stat ascuns timp de 250 de zile.

Sfârșitul lui Hussein: Mai mulți bărbați cu fețele acoperite îi pun frânghia în jurul gâtului dictatorului. Acesta a fost găsit vinovat pentru crime împotriva umanității, în noiembrie 2006, iar în decembrie același an a fost executat prin spânzurare.

Saddam Hussein este scos dintr-o pivniță a uei ferme apropiate localității sale natale.

Înainte de momentul morții a refuzat să-i fie acoperit capul, menționând doar atât „Dumnezeu este minunat!”

O imagine obținută de Associated Press, aparent făcută cu un telefon mobil, îl înfățișează pe Saddam mort. Acesta are o rană la gât, provocată de funia cu care a fost spânzurat. Nodul frânghiei a fost atât de bine făcut, încât atunci când a fost spânzurat s-a auzit o pocnitură puternică, cauzată de ruptura de la gâtul lui. Câteva minute mai târziu a fost chemat un medic pentru a confirma moartea lui.

ADOLF HITLER, 30 aprilie 1945

Atmosfera de la locul morții lui Hitler este descrisă de o imagine cu sânge împrăștiat pe covor, într-un miros de migdale arse plutind în aer. Asta i-a fost dat să vadă valetului său, cel care a văzut scena imediat după ce s-a auzit zgomotul împușcăturii prin care liderul nazist și-a provocat singur moartea.

Adolf Hitler și Eva Brown, în 1941.
Amândoi s-au sinucis într-un buncăr din Berlin, sub presiunea armatei rusești care se apropia. Cu doar două zile înainte de moartea lor, cei doi își oficilizaseră relația. În ziua morții, Adolf Hitler, cel care fusese inițiatorul atâtor masacre în timpul holocaustului, a sfârșit în jurul orei 3.30 după amiaza. Se spune că acesta ar fi fost găsit trântit pe o canapea, alături de pistolul lui Walther PPK, iar din tâmpla dreaptă îi curgea sânge. Potrivit altor surse, ar fi fost găsit cu capul căzut pe o masă.
Eva Brown ar fi fost mai puțin curajoasă pentru că a luat cianură, nu înainte de a o testa pe niște pui de câine, pentru a vedea dacă funcționează. Ea a fost găsită în aceeași încăpere, poziționată cu picioarele în sus.

Locul unde au fost arse trupurile celor doi de către ofițerii trupelor SS, conform instrucțiunilor date de lider. Un ofițer rus le arată trupelor britanice cu zâmbetul pe buze și cu mâna întinsă locul unde au ars cei doi, după ce au fost stropiți cu benzină

Locul morții: Un soldat american privind patul din interiorul încăperii berlineze unde s-au sinucis dictatorul german și Eva Brown

NICOLAE CEAUȘESCU, 25 decembrie 1989

Atât de mulți au fost soldații s-au oferit să tragă în cuplul dictatorial, încât a fost nevoie de o tragere la sorți pentru a se acorda acest privilegiu.


În fața camerelor de luat vederi: Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați înainte de execuție

Cei doi încercau să opună rezistență, așa că au fost legați înainte de a fi scoși afară din clădire pentru a fi executați, strigând către soldați „Rușine, rușine!”

În timpul procesului nu li s-a făcut niciun fel de concesie. Cei doi au fost acuzați de genocid , iar după doar 90 de minute au fost condamnați la moarte prin împușcare. Dacă inițial li se spusese că vor fi împușcați separat, dorința finală de a muri împreună le-a fost respectată.

Cei doi se prăbușesc într-o ploaie de gloanțe. Armele fuseseră setate la foc automat

BENITO MUSSOLINI, 28 aprilie 1945

Liderul italian a încercat să fugă în Elveția, împreună cu iubita sa, Clara Petacci, și cu susținătorii săi apropiați, în număr de 15, pe data de 27 aprilie. Dar a fost capturat de comuniști, cu toate că a încercat să se deghizeze într-o uniformă militară a armatei germane. A fost omorât o zi mai târziu, în localitatea Giulino di Mezzegra, la fel ca toți cei care îl însoțeau.

Batjocură: Benito Mussolini în stânga, iubita lui Clara Petacci în centru, iar în dreapta Achille Starace, secretar în Partidul Fascist, atârnați de glezne, cu capul în jos, la Milano

Mussolini i-ar fi cerut soldatului care l-a executat să-l împuște în piept, așa cum s-a și întâmplat. Pentru că încă mai respira după prima împușcătură, soldatul a mai tras o dată, iar corpul dictatorului fascist s-a prăbușit la pământ. După ce au fost executați, trupul lui Mussolini, al iubitei lui, precum și al altor oficiali ai regimului au fost duși la Milano și aruncați fără milă pe un teren viran din apropierea unei benzinării. Nici măcar morți nu au avut parte de respect din partea oamenilor revoltați de duritatea regimului. Corpul liderului italian a fost atacat timp de patru ore, cu pietre sau cu bâte de către oamenii veniți să-și exprime furia împotriva regimului, încât capul i-a fost ciopârțit aproape în întregime. Abia după ce au fost batjocorite, cadavrele au fost atârnate de glezne cu ajutorul unor cârlige pentru carne.

ION ANTONESCU: 1 iunie 1946

Nici Ion Antonescu nu s-a îndepărtat prea mult de tiparul dictatorial consacrat de-a lungul istoriei. Acesta a stat în fața armei menite să-l execute, cu capul sus și cu pălăria pe cap. A condus România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost acuzat de moartea a 400.000 de oameni în timpul Holocaustului. Aceștia au fost răzbunați în 1946, când a fost acuzat de crime de război și trădare.

Un soldat se asigură că Antonescu și camarazii lui sunt într-adevăr morți, trâgând din nou câteva focuri de armă în capetele acestora

Sentința primită a fost executarea prin împușcare, iar cu toate Antonescu și cei care l-au însoțit la moarte în aceeași zi erau îmbrăcați la costum și purtau pălărie, nimic demn nu a mai rămas din morțile lor. Trupurile le-au fost aruncate în batjocură pe câmp.

Antonescu zace mort, după ce a fost împușcat alături de alți membri cheie ai regimului pe care i-a condus

RAFAEL TRUJILLO, 30 mai 1961

Aproape ca o scenă dintr-un film cu gangsteri americani, dictatorul republicii Dominicane, Rafael Trujillo, a fost împușcat în timp ce șoferul său personal îl conducea pe un drum întunecat. Prima împușcătură nu l-a omorât, iar cei 7 oameni desemnați să-l execute au tras din nou. Trujillo, cunoscut și ca „El Jefe” (Șeful) a prezidat Republica Dominicană timp de 30 de ani, printr-un regim sângeros, marcat de tortură și crime. Numai în 1937 câteva mii de haintieni au fost omorâți, doar pentru că așa a spus el. Însă există o limită în ceea ce privește toleranța unei națiuni, așa că executorii l-au încolțit în timp ce se afla în mașină, alături de șoferul său, înarmat la rându-i. Mașina a rămas cu 60 de găuri provocate de gloanțe, iar trupul dictatorului a fost scos și lăsat să zacă pe asfalt.

Mașina în care Rafael Trujillo și-a găsit sfârșitul, cu cele 60 de găuri de gloanțe în caroserie

IOSIF STALIN, 5 martie 1953

A murit acasă, lângă Moscova, în patul său, la 74 de ani. A suferit un atac cerebral și a petrecut patru zile imobilizat la pat, înainte de a muri. Este responsabil de moartea a 20 de milioane de oameni, decese survenite prin exterminări sau înfometările din lagărele de muncă. Unii istorici afirmă că numărul morților de care se face vinovat se ridică la peste 60 de milioane. Moartea lui Sergey Kirov din 1934, rivalul lui Stalin a fost pretextul revoltării inamicilor săi. Pe măsură ce a îmbătrânit, Stalin a devenit tot mai obsedat de aplicarea așa ziselor legi, de la care el s-a dezis întotdeauna.

Iosif Stalin a provocat moartea a peste 20 de milioane de oameni, dar a scăpat de pedeapsă

Ionela Samoilă

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Scandal URIAŞ între Dana Budeanu şi Raed Arafat. De la ce ar fi pornit totul,...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
BOMBĂ! Cristi Mitrea, la Survivor România? S-a aflat abia acum. Detalii secrete scoase la iveală...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...