GALERIE FOTO: Ultima ascunzătoare: Gaddafi, târât afară dintr-un CANAL. „NU MĂ OMORÂȚI, FIII MEI!”

Redactor:
Gândul
Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi, la două luni după ce a fost alungat de la putere și nevoit să se ascundă, pune capăt definitiv unui regim de 42 de ani care transformase această țară bogată în petrol într-un un fief personal al dictatorului și un stat paria pe plan internațional, notează AP, citată de Agerpres, într-un amplu comentariu difuzat vineri.

Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi, la două luni după ce a fost alungat de la putere și nevoit să se ascundă, pune capăt definitiv unui regim de 42 de ani care transformase această țară bogată în petrol într-un un fief personal al dictatorului și un stat paria pe plan internațional, notează AP, citată de Agerpres, într-un amplu comentariu difuzat vineri.

Târât din ascunzătoarea sa dintr-o conductă de canalizare, Gaddafi și-a ridicat mânile, implorându-i pe revoluționari: ‘Nu mă omorâți, fiii mei’. După o oră, era mort, iar libienii se eliberaseră de decenii de ură față de dictator trăgându-l de păr și expunându-i cadavrul însângerat pe platforma unui camion.

Și alți lideri s-au prăbușit în urma ‘primăverii arabe’, însă Muammar Gaddafi /69 de ani/ este primul dintre ei omorât. Fostul dictator a fost ucis în orașul natal Syrta, unde luptătorii revoluționari i-au învins joi pe ultimii săi fideli, după săptămâni de lupte grele.

În același oraș a fost omorât și unul dintre fiii săi cei mai temuți, Muatassim – împușcat în piept, potrivit medicului care a însoțit ambulanța cu trupul lui Muammar Gadadi -, în timp ce un alt fiu – prezumtivul moștenitor Seif al-Islam – a fost rănit la picior, capturat și se află într-un spital din Zlitan, la nord-vest de Syrta. Un reporter al AP a observat pe trupul Muatassim răni provocate cu țigara aprinsă.

Imaginile sângeroase ale ultimelor momente trăite de Gaddafi ridică întrebări despre cum anume exact a murit acesta după ce fusese capturat rănit, dar în viață.

Imagini video difuzate de televiziuni arabe au arătat o mulțime de luptători busculându-l pe Gaddafi, care avea sânge pe față. Acesta se lupta cu ei, împiedicându-se și strigând, în timp ce luptătorii îl împingeau pe platforma unui camion, cu care l-au plimbat câteva momente, pentru a-l arăta în semn de victorie. ‘Îl vrem viu, îl vrem viu’, a strigat un bărbat înainte ca Gaddafi să fie tras de pe platformă spre o ambulanță, unii revoluționari trăgându-l de păr.

Imagini ulterioare i-au arătat pe revoluționari rostogolind pe jos trupul fără viață al lui Gaddafi, cu capul într-o baltă de sânge. Cadavrul lui a fost apoi expus pe un vehicul și purtat prin Misrata, oraș care a suferit un asediu brutal din partea trupelor regimului în cele opt luni de război civil. ‘Sângele martirilor nu va fi în zadar’, au strigat mulțimile pe stradă, într-o explozie de bucurie.

Ziua de joi a început cu o presiune puternică a forțelor revoluționare asupra ultimelor forțe fidele lui Gaddafi, greu înarmate, care în ultimele zile fuseseră înghesuite într-un complex de clădiri de circa 700 mp. Un convoi mare de vehicule a ieșit din complex, iar forțele revoluționare au pornit să-l intercepteze, a declarat Fathi Bashagha, purtător de cuvânt al Consiliului militar din Misrata, care i-a comandat pe luptătorii care l-au capturat pe Gaddafi.

La ora 08.30, avioane ale NATO au atacat convoiul, oprindu-i înaintarea, potrivit Ministerului francez al Apărării.

Revoluționarii s-au luptat apoi cu loialiștii timp de trei ore, cu aruncătoare de grenade, mitraliere și arme antiaeriene. Membri ai convoiului au ieșit din vehicule, iar Gaddafi și fideli ai lui au fugit pe jos, urmăriți de revoluționari, a declarat Bashagha. O gardă de corp a lui Gaddafi capturată în timp ce încerca să scape a oferit o relatare similară la televiziunile arabe.


Gaddafi și mai multe gărzi de corp au găsit refugiu într-o conductă de canalizare sub o șosea din apropiere. După ce luptele au continuat, Gaddafi a apărut, spunându-le luptătorilor de afară: ‘Ce vreți? Nu mă omorâți, fiii mei’, au povestit Bashagha și Hassan Doua, unul din luptătorii care l-au capturat pe fostul dictator.

Tot potrivit lui Bashagha, Gaddafi a murit în ambulanță, din cauza rănilor suferite în timpul luptelor. Abdel-Jalil Abdel-Aziz, un medic care a însoțit trupul dictatorului în ambulanță pe drumul spre Misrata, a declarat că Gaddafi a murit în urma a două plăgi împușcate – în cap și în piept.

Conform relatării CNT, Gaddafi a fost capturat teafăr, fiind rănit mortal mai târziu, într-un schimb de focuri între cele două părți.

Organizația Amnesty International le-a cerut luptătorilor revoluționari să prezinte o relatare completă despre eveniment, subliniind că este esențială ‘o anchetă deplină, independentă și imparțială pentru a stabili circumstanțele morții colonelului Gaddafi’.

Lovitura finală dată regimului Gaddafi permite autorităților interimare, Consiliului național de tranziție, să declare eliberarea întregii țări. Aceasta înlătură un scenariu de care unii s-au temut, acela că Muammar Gaddafi ar fi fugit în deșertul din sudul Libiei, de unde să pornească o campanie de rezistență.

Potrivit lui Mohamed Sayeh, consilier de rang înalt al CNT, acesta va proclama sâmbătă eliberarea Libiei, ceea ce va declanșa un calendar crucial pentru crearea unui nou sistem. CNT a afirmat mereu că va forma un nou guvern interimar în interval de o lună de la eliberare și va organiza alegeri în termen de opt luni.

Însă forțele revoluționare sunt un amestec dezorganizat de miliții din principalele orașe libiene, și între ele au apărut deja divergențe. Revoluționari din Tripoli, Misrata și Benghazi s-au acuzat reciproc că încearcă să domine noul regim.

În paralel, fundamentaliști islamici preiau un rol tot mai proeminent, făcând presiuni pentru o formă de stat islamic în Libia și provocând fricțiuni cu lideri mai seculari.

‘Libienii vor pluripartidism, justiție, democrație și libertate. Moartea lui Gaddafi nu este scopul, noi spunem că lupta cea mică s-a încheiat și acum începe lupta cea mare. Acest lucruse va întâmpla doar dacă întreg poporul libian este unit’, a subliniat ministrul apărării, Jalal al-Degheili.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide