Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

GALERIE FOTO: Viața în imagini a lui Vaclav Havel, eroul „Revoluției de Catifea”

Simbol al disidenței anticomuniste, al renașterii democrației în Europa de Est, fostul președinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, a încarnat "Revoluția de Catifea" din 1989, care a pus capăt fără violență regimului totalitar de la Praga, relatează AFP.

Simbol al disidenței anticomuniste, al renașterii democrației în Europa de Est, fostul președinte ceh Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, a încarnat „Revoluția de Catifea” din 1989, care a pus capăt fără violență regimului totalitar de la Praga, relatează AFP.

Primul președinte al Cehoslovaciei post-comuniste (1989-1992), apoi al Republicii Cehe (1993-2003), el a ghidat democratizarea țării sale, apoi aderarea sa la NATO (1999) și pregătirile pentru integrarea în Uniunea Europeană, finalizată în 2004.

După expirarea mandatului său în februarie 2003, în pofida sănătății sale fragile, dramaturgul și fostul disident anticomunist al Cartei 77 s-a consacrat luptei pentru drepturile omului în Cuba, Belarus, Myanmar și Rusia.

El a revenit de asemenea la literatură, odată cu publicarea în 2006 a memoriilor sale politice și a unei piese, „Leaving”, în 2008, care este și titlul primului său film prezentat în avanpremieră la Praga, la 14 martie.

Născut la 5 octombrie la Praga, într-o familie care deținea studiouri de cinema și zeci de imobile în capitală, Vaclav Havel a fost privat de studii de regimul comunist, în numele luptei împotriva burgheziei. El s-a lansat atunci în teatru, mai întâi ca mașinist, apoi ca autor de teatru absurd.

Refuzând exilul după ocupația sovietică din 1968, el a intrat în disidență pentru a redacta manifestul Cartei 77, o vibrantă pledoarie politică pentru drepturile omului. Angajamentul său i-a adus peste patru ani de închisoare, unde a scris celebrele „Scrisori către Olga”, prima sa soție.

Ales în funcția supremă la 29 decembrie 1989, el a trăit ca un eșec destrămarea Cehoslovaciei, trei ani mai târziu. După moartea soției sale Olga, în 1996, căsătoria sa rapidă cu Dagmar Veskrnova, o actriță cu 20 de ani mai tânără, a ținut atenția presei.

Vaclav Havel a întâmpinat numeroase probleme de sănătate din cauza unei pneumonii contractate în timpul anilor petrecuți în închisorile comuniste și din cauza faptului că era un fumător înrăit.

El a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În 1998, a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanță unei intervenții chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ultimele luni, Havel își petrecea cea mai mare parte a timpului în casa sa de la țară, situată la 150 de kilometri de Praga, după ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave.

Inchide