Gemenii teribili ai Poloniei: frații Kaczynski – doi politicieni ai controverselor, antipatici Occidentului, pro pedeapsa cu moartea și catolici convinși

Gemenii teribili ai Poloniei: frații Kaczynski - doi politicieni ai controverselor, antipatici Occidentului, pro pedeapsa cu moartea și catolici convinși
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 09:37

• După impunerea legii marțialeîn decembrie 1981, Lech a fost închis, ca alți câțiva mii demilitanți din Solidaritatea. Eliberat după 11 luni, el a devenit,împreună cu fratele său, un colaborator apropiat al lideruluiistoric al primului sindicat liber din lumea comunistă, LechWalesa. După apariția unor conflicte cu acesta, la începutul anilor’90, gemenii au fondat partidul Lege și Justiție, în 2001, devenitîntre timp cel mai important partid polonez. În 2002 Lech a fostales primar al Varșoviei, după ce a declarat război corupției. Omare parte dintre deciziile sale au fost populiste, cum a fost șiinterzicerea paradelor gay, tocmai pentru a atrage electoratulcatolic, cel mai disciplinat la vot.

• Lech Kaczynski a câștigatalegerile prezidențiale la 23 octombrie 2005, după cum fratele său- mai în vârstă cu 45 de minute – le-a câștigat pe celelegislative, desfășurate la 25 septembrie 2005, în frunteapartidului Lege și Justiție (PiS) la a cărui conducere încă odeținea. Potrivit Constituției poloneze, șeful statului are oputere limitată, inferioară celei a premierului, concentrându-se înspecial pe politica externă. Asta nu i-a împiedicat pe frațiiKacyznski să formeze unul dintre cele mai puternice tandemuri dinpolitica europeană. Conducerea lor bicefală a pus pe jar de maimulte ori întreaga Uniune Europeană, mai ales când era necesaracordul Poloniei pentru adoptarea Tratatului de la Lisabona, iarcei doi au blocat Consiliul European, până când nu au obținut oserie de derogări în avantajul Varșoviei și în sprijinulcatolicilor polonezi. O altă controversă majoră a constituit-o șisusținerea reintroducerii pedespsei cu moartea de către șefulstatului polonez, idee care a provocat fiori reci în mai multeCancelarii europene, dar și în rândul ONG-urilor.

• Pentru a nu stinghericandidatura lui Lech la funcția de șef al statului, Jaroslaw arenunțat la postul de premier, în favoarea unui expert mai puțincunoscut publicului larg, Kazimierz Marcinkiewicz. El și-a păstratînsă postul – foarte influent – de șef al partidului care a obținutcele mai multe locuri în Parlamentul de la Varșovia.

• Cei doi frați au fost, deasemeni, unii dintre copiii prolifici ai showbiz-ului polonez. Lasfârșitul anilor ’70, Lech și Jaroslaw au jucat rolul unor frațigemeni într-un film pentru copii. Ulterior, în anii de mandat laconducerea Guvernului de către Jaroslaw, dar și a lui Lech lapreședinție, presa poloneză de scanda deseori îi supranumea, pe unton ironic, „Frații Cartof”.

Ce îi diferenția pe gemeni: atitudinea, o aluniță și viațapersonală

• „Fratele meu m-a împins tottimpul în față. El preferă să fie mai retras, vrea să rămână acolounde este și să conducă partidul nostru politic”, explica Lech,într-un interviu. „Nu suntem chiar identici”, dădea asigurăripreședintele polonez, mai mic decât fratele său cu 45 de minute. Elera căsătorit, tată și bunic, în timp ce Jaroslaw era celibatar șilocuia cu mama- un academician cunoscut și membru al AcademieiPoloneze de Științe. „Este adevărat însă că, pe plan politic, avemaceleași opinii. Acestea s-au născut din patriotismul părințilornoștri, membri ai rezistenței în timpul celui de-Al Doilea RăzboiMondial, ei ni le-au transmis”, mai mărturisea LechKaczynski.

• Presa însă reușea să-ideosebească doar in punct de vedere fizic:cele două alunițe de peobrazul stâng și de pe nas erau „secretul”. Numai președintele Lechle avea și asta îl diferenția de fratele „mai mare” cu câtevaminute, Jaroslaw.

Citeșteși „NOULKATYN”. POLONIA, LA A DOUA DECAPITARE ÎN ULTIMII 70 DEANI

Cât desigur este avionul prezidențial românesc. Un reportaj Gândul labordul Air Force One Romania

Aeronava prezidențială poloneză:Tupolev-154, un avion rusesc cu design din anii ’60. Citiți cu cese deplasează alți lideri europeni

Vladimir Putin va conduce comisiacare va ancheta prăbușirea aeronavei prezidențialepoloneze

Oameniatinși de tragedia poporului polonez au depus flori la ambasade.Vezi aici imagini din Ucraina, Belgia, Belarus, Ungaria șiRomânia

Resturile aeronavei președinteluipolonez Lech Kaczynski

LechKaczynski – GALERIE FOTO

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Zona de poveste din România care a intrat într-un top mondial. Toți oamenii sunt uimiți
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021