George W. Bush: Torturarea suspecților de terorism „a salvat vieți”

George W. Bush: Torturarea suspecților de terorism „a salvat vieți
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 23:14

Controversata simulare a înecului – metodă de tortură desprecare se crede că a fost aplicată inclusiv unor suspecți de terorism”plimbați” pe teritoriul României de către CIA – „a dus la salvareade vieți”. Aceasta este opinia fostului președinte al SUA, GeorgeW. Bush, potrivit cărții sale de memorii „Decision Points”.

Fragmente din volumul care apare, zilele acestea, în librăriidin întreaga lume au fost publicate în presa britanică, arătândconvingerea lui Bush că a luat cele mai bune decizii. „Treipersoane au fost supuse la tehnica simulării înecului și cred cădecizia a dus la salvarea unor vieți”, a declarat fostul președinteîntr-un interviu pentru cotidianul The Times.

Oficial, guvernele britanice ale ultimilor ani au condamnataceastă metodă de interogare, dar BBC News Online arată că,potrivit lui Bush, aplicarea lor a dus la „salvarea de vieți înrândul britanicilor”. El a admis că a permis simularea înecului,pentru a obține informații de la Khalid Sheikh Mohammed, membrulal-Qaida care a organizat atacurile de la 11 septembrie 2001.

În volumul său, Bush scrie că interogatoriile „dure” aleagenților CIA „au contribuit la dejucarea unor comploturi ce aveaudrept scop atacuri la misiuni diplomatice americane dinstrăinătate, la aeroportul Heathrow și în Canary Wharf (cartier deafaceri – n.r.) din Londra, precum și mai multe obiective dinStatele Unite”.

Fostul președinte (64 de ani) este conștient de cât de impopulareste în Regatul Unit (UK), dar nu se teme de judecata istoriei. „Nucontează cum mă privesc oamenii în Marea Britanie. Pur și simplu numai contează. Și sincer, câteodată, nu conta nici atunci”, adeclarat Bush pentru The Times.

Blair putea alege să nu fie „pudelul luiBush”

Confesiunile din cotidianul britanic arată că fostul premierTony Blair, cu care Bush recunoaște că a avut o relație apropiată,putea să aleagă a nu trimite trupe în Irak. Bush înțelegea uriașapresiune la care era supus aliatul său și riscul să plece de laputere în urma unui vot de neîncredere în Parlament. „Decât săpiardă Guvernul, mai degrabă l-aș fi avut pe Tony, cu înțelepciuneași gândirea sa strategică, ca prim-ministru al unui aliat puternicși important”, a spus fostul președinte. Totuși, Blair a ales sămeargă alături de SUA și să înfrunte porecla de „pudelul luiBush”.

Președintele, „disident” în propriaAdministrație

Una dintre cele mai surprinzătoare dezvăluiri ale lui Bush esteaceea că a fost un „disident” în cadrul primei sale Administrații(2001-2005). „Eram o voce disidentă. Nu voiam utilizarea forței”, adeclarat el, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC,înaintea lansării cărții sale – adăugând: „voiam să dau o șansădiplomației”. Vicepreședintele Richard Cheney și secretarulApărării, Donald Rumsfeld, erau în favoarea atacului. Ulterior,”nimeni nu a fost atât de afectat și de furios ca mine, când nu amgăsit arme de distrugere în masă”, a precizat Bush. Cu toateacestea, fostul președinte a refuzat oferta jurnalistului NBC dea-și cere scuze pentru ordonarea invaziei. „Scuzele ar însemna căaceastă hotărâre a fost rea. Iar eu nu cred că a fost o hotărârerea”, a adăugat fostul președinte. El este de părere că „lumea estemai bună fără Saddam Hussein”.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...