George W. Bush: Torturarea suspecților de terorism „a salvat vieți”

George W. Bush: Torturarea suspecților de terorism „a salvat vieți
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 23:14

Controversata simulare a înecului – metodă de tortură desprecare se crede că a fost aplicată inclusiv unor suspecți de terorism”plimbați” pe teritoriul României de către CIA – „a dus la salvareade vieți”. Aceasta este opinia fostului președinte al SUA, GeorgeW. Bush, potrivit cărții sale de memorii „Decision Points”.

Fragmente din volumul care apare, zilele acestea, în librăriidin întreaga lume au fost publicate în presa britanică, arătândconvingerea lui Bush că a luat cele mai bune decizii. „Treipersoane au fost supuse la tehnica simulării înecului și cred cădecizia a dus la salvarea unor vieți”, a declarat fostul președinteîntr-un interviu pentru cotidianul The Times.

Oficial, guvernele britanice ale ultimilor ani au condamnataceastă metodă de interogare, dar BBC News Online arată că,potrivit lui Bush, aplicarea lor a dus la „salvarea de vieți înrândul britanicilor”. El a admis că a permis simularea înecului,pentru a obține informații de la Khalid Sheikh Mohammed, membrulal-Qaida care a organizat atacurile de la 11 septembrie 2001.

În volumul său, Bush scrie că interogatoriile „dure” aleagenților CIA „au contribuit la dejucarea unor comploturi ce aveaudrept scop atacuri la misiuni diplomatice americane dinstrăinătate, la aeroportul Heathrow și în Canary Wharf (cartier deafaceri – n.r.) din Londra, precum și mai multe obiective dinStatele Unite”.

Fostul președinte (64 de ani) este conștient de cât de impopulareste în Regatul Unit (UK), dar nu se teme de judecata istoriei. „Nucontează cum mă privesc oamenii în Marea Britanie. Pur și simplu numai contează. Și sincer, câteodată, nu conta nici atunci”, adeclarat Bush pentru The Times.

Blair putea alege să nu fie „pudelul luiBush”

Confesiunile din cotidianul britanic arată că fostul premierTony Blair, cu care Bush recunoaște că a avut o relație apropiată,putea să aleagă a nu trimite trupe în Irak. Bush înțelegea uriașapresiune la care era supus aliatul său și riscul să plece de laputere în urma unui vot de neîncredere în Parlament. „Decât săpiardă Guvernul, mai degrabă l-aș fi avut pe Tony, cu înțelepciuneași gândirea sa strategică, ca prim-ministru al unui aliat puternicși important”, a spus fostul președinte. Totuși, Blair a ales sămeargă alături de SUA și să înfrunte porecla de „pudelul luiBush”.

Președintele, „disident” în propriaAdministrație

Una dintre cele mai surprinzătoare dezvăluiri ale lui Bush esteaceea că a fost un „disident” în cadrul primei sale Administrații(2001-2005). „Eram o voce disidentă. Nu voiam utilizarea forței”, adeclarat el, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC,înaintea lansării cărții sale – adăugând: „voiam să dau o șansădiplomației”. Vicepreședintele Richard Cheney și secretarulApărării, Donald Rumsfeld, erau în favoarea atacului. Ulterior,”nimeni nu a fost atât de afectat și de furios ca mine, când nu amgăsit arme de distrugere în masă”, a precizat Bush. Cu toateacestea, fostul președinte a refuzat oferta jurnalistului NBC dea-și cere scuze pentru ordonarea invaziei. „Scuzele ar însemna căaceastă hotărâre a fost rea. Iar eu nu cred că a fost o hotărârerea”, a adăugat fostul președinte. El este de părere că „lumea estemai bună fără Saddam Hussein”.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ioana Ginghină în costum de baie! Din acest motiv...
Cum a slăbit Raluca Bădulescu 70 de kilograme. Dieta care o ajută să nu se...
Fulgy, mesaj șocant de adio! „Îmi pare rău că m-am născut…” S-a întâmplat în urmă...
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Ce făcea Oana Mizil pentru Ceauşescu! Detalii incredibile despre iubita lui Vanghelie
S-a vaccinat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române? Răspunsul lui Vasile Bănescu
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Focar de infecție cu Norovirus într-un oraș din România. Spitalele au înregistrat 140 de cazuri
Imagini rare cu Oana Cuzino în costum de baie. Arată impecabil la aproape 50 de...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
BOMBĂ! Prețul energiei electrice a ”explodat”. Vești proaste pentru milioane de români
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea ŞOC a momentului vine din Germania. Anunţul făcut de ANGELA MERKEL uimeşte Europa. "Numai...
ȘOCUL ANULUI despre Simona Halep! Este răsturnare totală de situație. Tatăl Simonei a spus exact...
Aroganță marca Bianca Drăgușanu. Cum le desființează pe vedetele de la Survivor. „Eu am bani...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...