Bogdan Munteanu
23.04.2012
Internațional

Germania vrea „noi măsuri dure” pentru a credita Grecia

Germania vrea „noi măsuri dure” pentru a credita Grecia
„Dacă Grecia este pregătită să accepte măsuri dure, și nu doar pentru un an, ci pentru câțiva ani, atunci avem o șansă bună de a păstra euro ca o monedă stabilă pentru noi toți". Aceasta este declarația prin care cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat dispusă să împrumute statul elen, care are nevoie urgentă de refinanțarea datoriei sale externe, scadentă luna viitoare.

„Dacă Grecia este pregătită să accepte măsuri dure, și nu doarpentru un an, ci pentru câțiva ani, atunci avem o șansă bună de apăstra euro ca o monedă stabilă pentru noi toți”. Aceasta estedeclarația prin care cancelarul german, Angela Merkel, s-a declaratdispusă să împrumute statul elen, care are nevoie urgentă derefinanțarea datoriei sale externe, scadentă luna viitoare.

Pentru a nu stârni și mai mult iritarea contribuabililorgermani, Merkel a evitat cuvântul „împrumut”, axându-se mai mult pecondițiile pe care ar trebui să le îndeplinească grecii. Merkel s-avăzut nevoită să ofere această declarație „de susținere”, lacapătul unui weekend de speculații că Berlinul ar fi gata să seretragă din planul de salvare pentru Grecia.

Practic, Guvernul grec nu mai poate face față datoriilorscadente fără ajutorul partenerilor din UE (30 miliarde) și al FMI(încă 15 miliarde). Împrumuturile de pe piețele internaționale audevenit imposibile, din pricina creșterii accelerate a dobânzilor,la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, pentru un credit pe doiani, Greciei i se cere o dobândă de 14%, iar pentru obligațiuniscadente de acum în zece ani – 10%. Aceasta în condițiile în careAtena nu putea accepta nici dobânzile care au fluctuat, de laînceputul lui 2010, între 6 și 7%, pentru că totalul datoriilor(circa 300 miliarde euro) depășește de 1,2 ori valoarea economieisale.

Mai mult, în loc să crească, pentru a aduce veniturisuplimentare la buget, economia Greciei este estimată a secontracta cu 2% anul acesta. Singura cale prin care Atena ar maiputea strânge bani de datorii sunt noi reduceri de cheltuieli,considerate inacceptabile de sindicate. Potrivit ultimelor sondaje,grecii se declară mai degrabă favorabili reîntoarcerii la drahmădecât împrumutului de la FMI și UE.

Inchide