Google are probleme din cauza unui contract cu armata americană

Redactor:
Silviu Bănilă
Google are probleme din cauza unui contract cu armata americană
Google are probleme din cauza unui contract cu armata americană.

E-mail-ul a fost dezvăluit într-un articol New York Times, citat de Business Insider, care dezvăluie tensiunile de la Google, atât interne, cât și externe, după ce gigantul a câștigat o parte din contractul cu Departamentul american al Apărării, intitulat „Project Maven”.

Programul Pentagonului va folosi inteligența artificială pentru a interpreta imaginile video. Departamentul Apărării a declarat că tehnologia este vitală pentru menținerea avantajelor în fața inamicilor, dar criticii spun că implicarea Google ar putea îmbunătăți precizia atacurilor cu drone militare.

Fei-Fei Li, cercetător-șef în divizia de Inteligență Artificială a Google, a lansat avertismentul într-un schimb de e-mail-uri în septembrie 2017, referindu-se la rolul Google în Proiectul Maven.

În mesajul destinat șefului echipei de vânzări din divizia Apărare și Inteligență a Google, Scott Frohman, aceasta a declarat: „Evitați cu orice preț orice mențiune sau implicare a inteligenței artificiale. Inteligența artificială militarizată reprezintă unul din cele mai sensibile subiecte în privința AI-ului – dacă nu chiar cel mai sensibil subiect. Aceasta este carne roșie pentru presă, care va găsi metode să critice Google”.

Într-o declarație pentru NYT, Li a mai spus despre e-mail: „Cred în inteligența artificială concentrată asupra binefacerii oamenilor. Este împotriva principiilor mele să lucrez la orice proiect despre care cred că „înarmează” inteligența artificială”.

Angajații au creat abțibilduri anti-Maven și au demisionat, în semn de protest. Declarațiile lui Li au fost oarecum profetice. Circa 4.000 de angajați ai Google au semnat o scrisoare către CEO-ul Sundar Pichai (FOTO), pentru a determina compania să renunțe la contractul controversat cu Departamentul Apărării, în timp ce alți angajați au demisionat în semn de protest, în număr de câteva zeci, potrivit Gizmodo. Peste 200 de academicieni și cercetători au cerut Google să iasă din proiect.

New York Times a scris că Proiectul Maven a dus la „dezbinarea” forței de muncă și la unele ședințe interne extrem de tensionate. Unul dintre ingineri a făcut lobby pentru redenumirea unei săli de conferințe după Clara Immerwahr, un chimist german care s-a sinucis în 1915, protestând împotriva folosii științei în război. Stickerele cu mesajul „Faceți ceea ce trebuie” au apărut în birourile Google din New York.

„Chiar și în contextul unui loc de muncă care oferă libertatea de exprimare, au declarat angajații vechi, Maven a implicat Google în tensiuni nemaiîntâlnite până în prezent”, a scris The New York Times.

Pichai ar fi încercat să-i liniștească pe angajați spunându-le că Google va realiza o listă cu principii în privința folosirii inteligenței artificiale în industria militară. Separat, Diane Greene, CEO-ul Google Cloud, a reconfirmat că implicarea în Project Maven nu are caracter „letal” și contractul valorează „doar” 9 milioane de dolari.

Inchide