Monopolul guvernelor, al organizațiillor internaționale și aloficiilor statistice de stat în privința calculării inflației va fi”spart” de gigantul serviciilor online Google, care pregătește oaplicație care va determina „indicele prețurilor”. Google PriceIndex (GPI) va indica, în timp real, prețurile pentru mii deproduse, așadar și inflația, în mai multe țări și regiuni alelumii.
Această alternativă la statisticile oficiale a fost dezvoltatăde economistul-șef al companiei, Hal Varian, potrivit The FinancialTimes (FT). Varian este convins că o centralizare a datelor sepoate face mult mai bine pe internet, mai ales că datele privindinflația sunt colectate într-o manieră foarte nesofisticată. Eleprovin de la oameni care merg zi de zi prin magazine și noteazăprețurile.
Din această cauză, studiile oficiale privind inflația se publicăla o diferență de câteva săptămâni de la momentul culegeriidatelor. Or, Google are capacitatea de a face calculele în fiecaremoment, ceea ce înseamnă că nu se va mai vorbi de inflația „care afost înregistrată” până luna trecută, spre exemplu, ci de inflațiacare „se constată acum”.
Deocamdată, GPI se află în pregătire, iar conducerea companieinu a anunțat dacă îl va transforma într-un serviciu disponibilpublicului gratuit. Economistul Hal Varian nu a pretins că sistemulpus la punct de Google va putea „înlocui” datele oficiale, pentrucă gama de produse comercializate pe internet diferă de cea care setranzacționează în economia reală. De pildă, prețurile de pe piațaimobiliară au o influență de 40% asupra inflației din SUA. În cazulGPI, ponderea va fi numai de 18%, căci, de regulă, pretudindeni înlume tranzacțiile imobiliare nu se fac pe internet. Pe de altăparte, în situația unor bunuri care se vând în cantități similare,atât online, cât și în comerțul obișnuit, cei doi indici – inflațiaanunțată de autorități și cea care va reieși din GPI – sunt „destulde bine corelați”, consideră Varian.
„Anticiparea prezentului” – un obiectiv alGoogle
O veste îngrijorătoare pentru banca centrală a SUA (FederalReserve – Fed) este că, potrivit datelor obținute în timpultestării GPI, de la Crăciunul 2009 încoace se constată „un clarproces deflaționist”. Înainte de anunțarea calculelor Fed, Varianconstată că SUA sunt în deflație – proces invers inflației, denatură să scadă veniturile companiilor și să crească șomajul.
Această veste tristă ar putea fi doar prima din ambiția Googlede „anticipare a prezentului”, adică de determinare și a altorindicatori economici în timp real, înainte ca guvernele să ofere o”versiune oficială” asupra lor. Unul dintre acești indicatori arputea anticipa evoluția șomajului.
Analizarea termenilor de căutare „asigurare de șomaj” introdușide internauți pe motorul de căutare Google ar putea face o bunăpredicție anuală a șomajului, crede Varian. Ceea ce nu înseamnă,potrivit economistului, că analizele făcute de experții de pe WallStreet devin inutile, ci că, grație GPI, va putea spori acuratețeapredicțiilor lor.
Potrivit FT, Varian a mărturisit că ideea pentru GPI i-a venit întimp ce căuta să cumpere online o mașină de măcinat piper.