Grecia, în flăcări. Sindicatele acuză FMI-ul și UE

Redactor:
Bogdan Munteanu
Redactor:
Dan Radu
Grecia, în flăcări. Sindicatele acuză FMI-ul și UE
Protestatarii greci care demonstrau, ieri, împotriva măsurilor de austeritate anunțate de guvernul de la Atena au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov spre forțele de ordine, atacând cu pietre și bâte și un fost ministru care s-a refugiat în clădirea Parlamentului.

Protestatarii greci care demonstrau, ieri, împotriva măsurilorde austeritate anunțate de guvernul de la Atena au aruncat cupietre și cocktailuri Molotov spre forțele de ordine, atacând cupietre și bâte și un fost ministru care s-a refugiat în clădireaParlamentului.

Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene, mai multe altercațiiavând loc în fața Parlamentului, în momentul în care protestatariiau încercat să forțeze intrarea în clădire. Demonstranții auincendiat mai multe pubele de gunoi, precum și alte materiale șile-au lăsat să ardă în apropierea Parlamentului și a Ministeruluide Finanțe. Unele dintre materialele care au luat foc au fost șiele aruncate spre jandarmi. Protestatarii au incendiat apoivehicule și stații de autobuz. Violențe s-au înregistrat și înorașul Salonic, unde forțele de ordine au recurs la gazelacrimogene pentru dispersarea protestatarilor.

Grecia, paralizată de greva generală

Sindicatele din Grecia au scos aproximativ 20.000 de oameni pestrăzi, pentru a protesta împotriva unei noi măsuri a guvernului dela Atena – reducerea salariilor și la companiile unde statul esteacționar.
După ce angajații publici au fost lăsați fără cel de-al 13-lea șial 14-lea salariu, toate salariile peste 1.800 euro din companiileunde Statul elen este acționar vor fi reduse cu 10%. Circa 89%dintre angajații la companiile de stat vor fi afectați de aceastămăsură. În afara miilor de polițiști adunați să apere Parlamentulde la Atena și alte clădiri guvernamentale, și a celor care asigurăservicii de urgență (pompieri, medici), aproape nimeni nu mailucra, ieri, la prânz, în Grecia. Trenurile și autobuzele nu maicirculau decât pentru a duce oamenii către și de la locurileanunțate pentru protestele de stradă.

Taximetriștii din Atena s-au alăturat și ei grevei, în timp ceoperatorii portuari, judecătorii, funcționarii bancari, profesorii,controlorii de trafic aerian etc. au încetat lucrul.

Țara a căzut pradă unui „blocaj informațional”, deoarecemajoritatea jurnaliștilor au intrat și ei în grevă.

Sindicatele din Grecia: „Bogații să plătească costurilecrizei”

ADEDY, unul dintre cele mai puternice sindicate din Grecia, a cerutGuvernului să renunțe la măsurile de austeritate pe care le-a numit”injuste din punct de vedere social”, afirmând că singurul rezultatva fi „târârea muncitorilor și a pensionarilor în sărăcie”.Sindicatele au acuzat și implicarea „FMI – UE-troikăi”,referindu-se la măsurile cerute de aceste instituții, precum și deBanca Centrală Europeană. „Angajații trebuie să pună capătșantajului impus de speculanți. Speculanții și bogații trebuie săsuporte costurile crizei”, se arată într-un comunicat alsindicatului.

Printre demonstranții care au ieșit ieri pe străzi au fost șisindicaliștii cu simpatii de stânga de la PAME. Într-un comunicataceștia au declarat că: „Nu vom ceda în fața plutocrației.Problemele care afectează economia Greciei nu au fost create deoamenii de rând, ci de lăcomia capitaliștilor”.

„Protestăm pentru că Uniunea Europeană, Fondul MonetarInternațional și Guvernul ne-au adus în starea de sărăcie și deșomaj. Acum ne aruncă nouă în cârcă poverile pe care ei ar trebuisă le poarte”, se arată în comunicat. Marțea trecută, Parlamentulgrec a adoptat o lege prin care s-au modificat reglementărilecontractului colectiv de muncă, făcând mai ușor pentru angajatorisă concedieze angajații. De asemenea, bugetarilor li se va mai tăia10% din salariu. Noua rundă de măsuri de austeritate se bazează pereforme structurale, în special în sectorul public, unde sunt maibine de 20% dintre angajații greci.

Demonstrațiile vor continua în această săptămână. BugetulGreciei pe 2011, programat să fie votat în Parlament pe 22decembrie, are drept scop diminuarea deficitului bugetar de la 9,4%la 7,4%. Cei care vor suferi cel mai mult de pe urma tăierilor desalarii vor fi angajații căilor ferate sau ai altor forme aletransporturilor publice.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Cum faci acasă cea mai gustoasă prăjitură cu cireșe și bezea. Ingredientul care nu trebuie...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide