• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Guvernul ungar vrea prelungirea stării de urgență în zona afectată de noroiul toxic

Guvernul ungar vrea prelungirea stării de urgență în zona afectată de noroiul toxic
Guvernul ungar va cere Parlamentului prelungirea, până la sfârșitul anului, a stării de urgență declarate în trei județe din vestul țării după deversarea de noroi roșu care a afectat trei sate la începutul lunii octombrie, a declarat, sâmbătă, comisarul guvernamental Gyorgy Bakondy.

Guvernul ungar va cere Parlamentului prelungirea, până lasfârșitul anului, a stării de urgență declarate în trei județe dinvestul țării după deversarea de noroi roșu care a afectat trei satela începutul lunii octombrie, a declarat, sâmbătă, comisarulguvernamental Gyorgy Bakondy.

Bakondy, care administrează fabrica de alumină după produceradezastrului ecologic, a precizat că propunerea urmează să fieprezentată Parlamentului luni.

Legislația ungară permite Guvernului să declare stare de urgențănumai pentru o perioadă de maximum 14 zile, prelungirea acesteiatrebuind aprobată de Parlament, a adăugat el.

Bakondy a precizat că 43 dintre persoanele rănite în urmadeversării a aproape un milion de metri cubi de noroi roșu toxic seaflă încă în spital, iar unul dintre locuitorii răniți grav se aflăîn stare critică. Accidentul s-a soldat cu moartea a nouăpersoane.

Comisarul guvernamental a afirmat că experții UE și OMS aflați înUngaria pentru a inspecta zona afectată de dezastrul ecologic auîncheiat prima fază a anchetei la fața locului, urmând să elaborezeun raport, pe care autoritățile ungare îl vor publicaimediat.

El a adăugat că pregătirea pentru reluarea activității fabricii auînceput vineri și se va încheia cel mai devreme marți.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al operațiunilor din zonaafectată de dezastru, Tibor Dobson, a afirmat că aproximativ 500dintre cei 715 de locuitori din Kolontar, evacuați sâmbăta trecută,au revenit la locuințele lor. Alte 200 de locuitori, ale cărorlocuințe au fost avariate grav, au anunțat că nu intenționează sărevină în zona afectată.

Dobson a precizat că autoritățile nu vor obliga pe nimeni să revinăîn satul distrus, chiar dacă nu toate locuințele au fost avariatede deversarea de noroi. Locuitorii din Kolontar pot alege întreapartamentele care vor fi construite într-un complex rezidențialdin zona nepoluată din sat sau apartamente aflate în proprietateastatului în orice parte a Ungariei. (Mediafax)

Inchide