HARTA românilor plecați în străinătate. Topul țărilor UE în care românii reprezintă cea mai mare comunitate

HARTA românilor plecați în străinătate. Topul țărilor UE în care românii reprezintă cea mai mare comunitate
Publicat: 21/12/2015, 14:29

Românii au ajuns să se numere printre principalele minorități stabilite în statele UE, fiind printre cele mai mari grupuri de rezidenți în 8 state europene, cu 2,2 milioane de români rezidenți în aceste state, dar care și-au păstrat cetățenia română, arată cel mai recent raport Eurostat privind cetățenii străini din statele UE. Cifra nu ia în calcul cetățenii români plecați în alte state temporar sau fără forme legale. În același timp, România se numără printre statele UE cu cei mai puțini cetățeni străini stabiliți cu rezidență, ca procent din populație.

Polonia este campioana Europei la numărul de cetățeni care s-au stabilit cu rezidența în alte state, polonezii constituind una dintre cele 5 principale minorități de cetățeni străini în 10 state UE. Urmează germanii, care sunt o minoritate importantă în 9 state UE, apoi italienii și românii cu apariții semnificative, în primele 5 minorități de rezidenți străini, în 8 state UE.

Cei mai numeroși rezidenți români se află în Italia, unde cei 1.081.400 de români care s-au stabilit acolo reprezintă principala minoritate de cetățeni străini. Urmează Spania, unde de asemenea cei 728.252 de români rezidenți aăcolo sunt cea mai numeroasă minoritate de cetățeni străini.

Românii din Germania ocupă locul trei ca număr, însă cei 245.248 de rezidenți români de acolo sunt abia pe locul 5 ca minoritate acolo. În Germania, cei mai mulți rezidenți străini provin din Turcia, Polonia, Italia și Grecia, abia apoi urmând românii.

Românii sunt cea mai numeroasă minoritate de rezidenți străini și în Ungaria, deși numărul lor nu este foarte mare – 30.924.

În Grecia și Cipru, românii reprezintă a treia mare minoritate de rezidenți străini. În Grecia sunt înregistrați 46.524 români, iar în Cipru sunt 23.706 rezidenți români, conform recensământului din 2011.

Românii reprezintă de asemenea a patra minoritate de rezidenți ca importanță în Portugalia (34.204) și în Slovacia (4.941).

În același timp, România se numără printre statele UE cu cei mai puțini rezidenți străini ca procent din populația totală, cu doar 0,4%. Țări cu procente la fel de reduse mai sunt Polonia, Croația, Lituania sau Bulgaria.

În România, cele mai importante minorități de rezidenți străini sunt moldovenii (10.952), turcii (8.143), chinezii (6.624), italienii (5.554) și sirienii (3.588). De altfel, România este singurul stat UE în care cetățenii din Siria ocupă un loc atât de important ca procent din rezidenții străini stabiliți.

Țara cu cel mai mare procent de rezidenți străini raportat la populația totală este Luxemburg, cu peste 45% locuitori fără cetățenie luxemburgheză. Procente de rezidenți străini care depășesc 10% din totalul populației mai au Cipru (19,5%), Letonia (15,2%), Estonia (14,9%), Austria (12,5%), Irlanda (11,8%), Belgia (11,3%) și Spania (10,1%).

Câți bani trimit acasă românii stabiliți în străinătate

Românii stabiliți în străinătate au trimis în țară, în 2014, 1,58 miliarde de euro, conform unui alt raport Eurostat. Suma este în scădere față de anul precedent, când ei trimiseseră acasă 1,755 miliarde euro. Vârful acestor sume s-a înregistrat în 2008, când românii au trimis acasă 7,8 miliarde de euro.

Din acest punct de vedere, al banilor trimiși acasă de cetățenii plecați în alte state, România ocupă locul trei în UE, fiind devansată în 2014 de Portugalia și Polonia, cu 3,6 miliarde euro, respectiv 2,6 miliarde.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului