• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel și-a încheiat o viață glorioasă

Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel și-a încheiat o viață glorioasă
Iliescu: La 75 de ani, Vaclav Havel și-a încheiat o viață glorioasă

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că Vaclav Havel a fost una dintre personalitățile proeminente, care a marcat istoria contemporană și că acesta, la 75 de ani, „și-a încheiat o viață glorioasă”.

„Știam că Vaclav Havel avea dificultăți cu sănătatea, am citit anul acesta un volum de memorii a evoluției sale. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani și care rămâne în conștiința publică ca mare personalitate a vremurilor noastre”, a spus Ion Iliescu.

Iliescu a precizat că a urmărit de-a lungul anilor problemele pe care Vaclav Havel le-a avut cu sănătatea, apreciind că acesta era „un om care avea suferințe și care a trecut prin episoade grele de sănătate”.

Ion Iliescu a mai spus că Vaclav Havel era și un om de cultură, dramaturg, iar la sfârșitul lui 1989 a fost ales de Parlament președinte al Republicii Cehoslovace.

Iliescu a precizat că s-a întâlnit de mai multe ori cu Vaclav Havel, arătând că în 1990 au fost la un Comitet consultativ la Moscova, iar în iunie 1991 la Praga, „unde s-a semnat documentul de lichidare a Tratatului de la Varșovia”.

Ion Iliescu a precizat că, în 2001, la Praga, a participat la o reuniune a NATO, care a consemnat intrarea României în Alianța Nord-Atlantică.

„Am receptat această știre (moartea lui Vaclav Havel – n.r.) cu toată tristețea. La 75 de ani, Vaclav Havel și-a încheiat o viață glorioasă, o viață care l-a impus ca o mare personalitate a istoriei contemporane nu numai a Cehoslovaciei, ci respectiv a Cehiei și Slovaciei, ci a lumii contemporane”, a adăugat Iliescu.

Fostul președinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineață la vârsta de 75 de ani, a anunțat Biroul său, citat de AFP.

Artizan al „Revoluției de catifea” anticomuniste din 1989 și președinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viață publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamații a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, și un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronșită cronică, el are frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanță unei intervenții chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamație pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Inchide