Incendiul de la catedrala Notre Dame. Procurorul din Paris: A fost cel mai probabil rezultatul unui accident

Redactor:
Marinela Sarbu
Incendiul de la catedrala Notre Dame. Procurorul din Paris: A fost cel mai probabil rezultatul unui accident
Incendiul produs luni la catedrala Notre Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând semne că ar fi fost pus intenționat, a declarat marți procurorul din Paris, Remy Heitz, relatează Reuters.

„Suntem în favoarea teoriei unui accident”, a declarat Heitz reporterilor, adăugând că 50 de oameni lucrează la o anchetă „lungă” și „complexă” pentru a afla cauzele care au provocat incendiul de luni.

Peste 400 de pompieri au fost nevoiți să îmblânzească infernul care a consumat acoperișul și a prăbușit vârful catedralei vechi de opt secole. Ei au lucrat toată noaptea pentru a aduce focul sub control la aproximativ 14 ore de la izbucnirea incendiului.

Un pompier a fost rănit; nimeni altcineva nu a fost raportat rănit în incendiul care a început după ce clădirea a fost închisă publicului pentru seară.

Din afară, clopotele impunatoare și pereții exteriori, precum și stâlpii de susținere, au rămas pe poziții, însă interiorul și structura superioară au fost eviscerate de flăcări.

Anchetatorii nu vor putea intra în naosul naufragiat al catedralei până când experții nu vor constata că zidurile de piatră au rezistat căldurii și clădirea este solidă din punct de vedere structural. Imagini de televiziune au arătat pompieri deasupra turnurilor.

„Focul este complet stins”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al serviciului de pompieri Gabriel Plus. „Slujba noastră de astăzi este de a monitoriza structura și mișcările acesteia”, a adăugat acesta.

Incendiul a izbucnit rapid la sistemul de susținere al acoperișului din lemn al catedralei, unde muncitorii făcuseră renovări extinse la balustradele și ornamentele care s-au prăbușit, precum și la cadrul de lemn al turlei.

Procurorul din Paris a deschis o investigație privind „distrugerea involuntară prin foc”. Poliția a început marți să le adreseze întrebări lucrătorilor implicați în restaurare, a anunțat procuratura.

Sute de privitori uimiți au stat pe malurile râului Sena târziu în noapte de la izbucnirea incendiului, recitând rugăciuni și cântând muzică liturgică în armonie în timp ce stăteau de veghe.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenție citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franței, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Inchide