„ÎNGRIJORATĂ de recentele acțiuni GUVERNAMENTALE”, Administrația Obama trimite duminică la București UN EMISAR SPECIAL

Publicat: 12/08/2012, 20:10
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Philip Gordon, Asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al lui Hillary Clinton, vine duminică la București, pentru a discuta cu oficialii români despre „îngrijorarea Statelor Unite” față de ultimele evenimente politice din România, care „amenință separarea democratică a puterilor în stat și slăbesc independența instituțiilor statului”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

„În data de 12 august, Asistentul Gordon va merge la București, în România, unde se va întâlni cu oficiali guvernamentali de vârf, pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite, ca urmare a ultimelor acțiuni ale Guvernului, care amenință separarea democratică a puterilor în stat și slăbesc independența instituțiilor statului. De asemenea, Asistentul Gordon se va întâlni și cu membri ai societății civile și ai comunității de afaceri, pentru a discuta despre rolul lor în întărirea valorilor și principiilor democratice împărtășite de comunitatea transatlantică”, a informat Departamentul de Stat.

Gordon vine în România din Turcia, unde o însoțește pe Hillary Clinton, care efectuează o vizită în această țară.

Faptul că Secretarul de Stat american l-a trimis pe Philip Gordon l-a București este un semnal foarte clar al Statelor Unite pentru Guvernul Ponta că este timpul să treacă de la vorbe la fapte și să își respecte angajamentele internaționale de a asigura o guvernare democratică.

În plus, termenii foarte duri, în materie de limbaj diplomatic, folosiți de Departamentul de Stat pentru a descrie scopul vizitei oficialului american în România sunt un alt semnal că SUA se implică în actualul război politic la București, mai mult decât au făcut-o până acum, prin ambasadorul Mark Gitenstein, care a vorbit deseori despre problemele din ultima vreme și s-a întâlnit cu oficialii români pentru a discuta pe această temă.

În opinia europarlamentarului PNL Ramona Mănescu, vizita lui Philip Gordon este consecința „dezinformării” în plan internațional făcute de Traian Băsescu și PDL: „Constatăm pe zi ce trece că de fapt în continuare domnul Băsescu, prin oamenii, susținătorii dumnealui, în diferite structuri ale statului, dezinformează la nivel internațional, și mi se pare absolut normal ca și Statele Unite și UE să vrea să afle care este situația în realitate și este absolut normal să vrea să discute cu oficialii români, deci cu membrii USL, care pot clarifica până la urmă situația”, a declarat sâmbătă eurodeputata, potrivit Mediafax.

Cine este emisarul Statelor Unite

Director pentru Afaceri Europene în Consiliul Național de Securitate din timpul administrației Bill Clinton și consilier pe probleme de politică externă al lui Barack Obama în timpul campaniei din 2008, Philip Gordon este unul dintre cei mai importanți oficiali din Departamentul de Stat.

A fost nominalizat în funcția de Asistent pentru afaceri europene și eurasiatice în martie 2009, iar numirea în funcție a avut loc în 15 mai.

Este, în termeni mai apropiați de ierarhia politică românească, adjunctul lui Hillary Clinton în Europa și spațiu eurasiatic. Gordon are în portofoliul său 50 de state de care este responsabil. Acestora li se mai adaugă NATO, UE și OSCE.

Mark Gitenstein, „ambasadorul-jucător”

Cu toate că Mark Gitenstein a fost, de la începutul mandatului său, cel mai activ ambasador de la București, primind porecla de „ambasador-jucător”, reprezentantul SUA în România s-a implicat și mai mult în ultima perioadă în problemele interne ale României. Diplomatul a făcut apel la politicienii români, în mai multe declarații publice recente, să respecte statul de drept și independența Curții Constituționale.

De asemenea, luni, când fostul ministru de Interne Ioan Rus și-a dat demisia, ambasadorul american a fost la MAI pentru a se întâlni cu oficialul român demisionar, după cum a declarat Ambasada SUA pentru gândul. O zi mai târziu, Gitenstein s-a întâlnit și cu Victor Ponta, cu care a discutat, conform primului-ministru, „despre parteneriatul strategic” România-SUA.

Pe tema acestui parteneriat, Gitenstein a făcut miercuri un comentariu care poate fi interpretat drept un avertisment pentru politicienii români: „Guvernele vin și pleacă, atât în România, cât și în SUA, dar ceea ce este important este parteneriatul dintre cele două țări”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare