Încălzirea globală devine din nou un subiect de îngrijorare,după ce date recente arată că, în fiecare zi din luna iulie, s-autopit 119.139 de kilometri pătrați de ghețari din Oceanul Arctic,scrie Daily Mail.
Practic, în fiecare zi s-a topit o suprafață egală cu jumătatedin România.
Dacă datele Centrului Național al Gheții și Zăpezii din SUA(NSIDC) sunt corecte și dacă gheața se va topi în același ritm șiîn restul lui iulie, această lună va înregistra un nou recordnegativ. „Dacă lucrurile nu se schimbă în următoarele săptămâni,s-ar putea să avem un nou record de topire a ghețarilor. Una pestealta, gheața este mult mai subțire anul acesta decât era în 2007”,spune Julienne Stroeve de la NSIDC.
Pe 17 iulie în acest an, gheața acoperea 7,51 de milioane dekilometri pătrați din Oceanul Arctic, cu 2,2 milioane mai puțindecât media înregistrată între anii 1979 și 2000. Precedentelerapoarte ale NSIDC arată că anul 2007 a înregistrat, până acum, celmai rapid ritm de topire a ghețarilor.
În 2011, Polul Nord emai cald cu 8 grade Celsius
Chiar dacă procesul topirii ghețarilor este reversibil – pentrucă mare parte din ce se topește în timpul verii îngheață la lociarna -, cercetătorii au descoperit că, în fiecare an, cantitateade gheață care se reface este din ce în ce mai mică.
În plus, anul acesta, gheața a început să se topească, înanumite regiuni, cu două luni mai devreme decât ar fi normal. Dealtfel, temperaturile de la Polul Nord sunt, anul acesta, cu 6 pânăla 8 grade Celsius peste valoarea obișnuită.
Un alt factor care contribuie la rata alarmantă a topiriighețarilor îl reprezintă lipsa norilor de deasupra cercului polar,care de obicei protejează stratul de gheață. „E prea devreme săspunem că vom avea un nou record negativ, dar e foarte posibil,având în vedere evoluția actuală”, conchide Stroeve.