Întreaga Europă fierbe de nemulțumiri sociale

Redactor:
Bogdan Munteanu
Întreaga Europă fierbe de nemulțumiri sociale
Cel mai mare „stat social" (UE) se confruntă cu o criză socială pe măsură, gata oricând să explodeze în violente mișcări de stradă, a relevat o nouă zi de grevă generală în Grecia.

Cel mai mare „stat social” (UE) se confruntă cu o criză socialăpe măsură, gata oricând să explodeze în violente mișcări de stradă,a relevat o nouă zi de grevă generală în Grecia. Paralizareaactivității, cu costuri de zeci de milioane de euro pentru oeconomie și așa în mare suferință, pare singurul răspuns împotrivacrizei pentru milioane de greci, care îi cer premierului GeorgePapadoupoulos „să-i taxeze pe bogați”, fără a se atinge deremunerațiile bugetarilor.

Dincolo de oprirea circulației avioanelor, tramvaielor și atrenurilor, de închiderea ministerelor, a școlilor șiuniversităților, a muzeelor și a altor instituții publice, greva deieri a produs pagube și prin distrugeri. Deși foarte puțini din cei30.000 de manifestanți de la Atena și 14.000 de la Salonic au fostviolenți, câteva zeci de tineri anarhiști au spart tot ce au prinsîn cale.

La Atena, motociclete ale polițiștilor, vitrine de magazine,restaurante, bănci și un cinematograf au devenit ținta unei ploi deproiectile – adesea, bucăți de marmură desprinsă din pavaj sauelemente de mobilier urban distruse. În timp ce mulțimea scanda”niciun sacrificiu pentru plutocrație” sau „slujbe adevărate,salarii mai mari”, câteva zeci de turbulenți au intrat în luptă cupoliția.

Oamenii legii au avut propria demonstrație

Schimbului de proiectile i s-a răspuns cu gaze lacrimogene și cuarestarea a cel puțin 12 tineri de către trupe specializate înordine publică, în timp ce, într-o piață din centrul Atenei, circa200 de oameni ai legii protestau ei înșiși. Polițiști, membri aiGării de Coastă și pompieri s-au adunat, îmbrăcați în uniforme,pentru a-și exprima și ei nemulțumirea față de reducereasalariilor.

Potrivit legii, ei nu au voie să facă grevă, dar nu le suntinterzise protestele. Prin urmare, Asociația Polițiștilor aorganizat un miting, acuzând faptul că – la fel ca agenții fiscaliși vameșii, care au putut chiar să intre în grevă – membrii săisunt „printre cel mai greu loviți de planul de austeritate”.Polițiștii se plâng că ajung la salarii de numai 1.000-1.200 euro,cu tot cu ore suplimentare.

Nemulțumiri pe întreg continentul

Poate nu la fel de violent, dar nemulțumirile dau în clocotpeste tot în Europa, iar Franța rămâne în prim plan. Luna trecută,prima pagină a ziarelor a fost ținută de greva controlorilor detrafic aerian și de cea a angajaților de la rafinăriile Total, iaracum o nouă „șefchestrare” este în desfășurare la o uzină dinvestul țării.

„Îl reținem pe Yves de Waroquier, care ne-a fost prezentat dreptnoul director”, au anunțat angajații firmei americane SullairCorporation. Ei acuză faptul că noul manager a fost pus săgestioneze închiderea fabricii de compresoare și să facă 112 deconcedieri. Sindicaliștii l-au lăsat să plece pe președinteleamerican al firmei, dar îl rețin pe managerul francez, pentru aforța „negocieri reale”. Aceasta este cea de-a treia „șefchestrare”în regiunea Loire, de la începutul anului. Precedentele două”companii victime” au fost grupul suedez Akers și cel germanSiemens VAI MT.

Inchide