• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Israelul și Statele Unite plănuiesc exerciții militare în Golful Persic. Iranul nu se lasă mai prejos și anunță „ample operațiuni navale de război”

LUMEA este zn pragul declanșării...

Tensiunile din Golful Persic, un culoar important al traficului internațional de petrol, se vor intensifica în urma anunțurilor făcute de Iran, Israel și Statele Unite ale Americii, privind desfășurarea unor exerciții militare destinate testării unor arme și tactici noi, relatează Financial Times.

În contextul sancțiunilor pe care SUA și Uniunea Europeană le va impune Teheranului din cauza programului său nuclear, ministrul de apărare al Iranului a anunțat vineri că Gardienii Revoluției vor organiza în februarie exerciții de amploare în Strâmtoarea Hormuz și Golful Persic.

Exercițiile vor fi „cele mai ample operațiuni navale de război” efectuate de corpul de elită al armatei iraniene, a explicat generalul Ahmad Vahidi, într-un interviu acordat agenției locale de știri. Exercițiile se vor numi „Marele Profet” și vor fi mai extinse decât manevrele navale din Marea Omanului, încheiate săptămâna aceasta.

Anunțul Iranului vine la scurt timp după ce s-a aflat despre un exercițiu major de apărare anti-rachetă care va fi desfășurat de către Statele Unite și Israel în următoarele săptămâni. Desfășurarea de forțe este menită să îmbunătățească atât sistemul de apărare al celor două state cât și colaborarea dintre acestea. Potrivit declarațiilor unui oficial israelian, exercițiul va testa mai multe sisteme de apărare aeriană împotriva unor atacuri cu rachete și proiectile.

Aceste anunțuri reprezintă cel mai recent indicator al tensiunilor dintre cele trei state, pricinuite de refuzul Iranului de a renunța la programul său nuclear. Uniunea Europeană va impune pe 30 ianuarie o serie de sancțiuni privind importurile de petrol din Iran, iar SUA, cel mai probabil, în iunie.

Inchide