Japonezii inventează „zidul antitsunami” ca să apere centrala nucleară de la Fukushima

Japonezii inventează zidul antitsunami ca să apere centrala nucleară de la Fukushima
Publicat: 23/04/2012, 19:30

Operatorul centralei nucleare din Hamaoka, în zonacentral-sudică a Japoniei, a anunțat vineri că va construi un zidantitsunami cu înălțimea de 18 metri, la patru luni după accidentulde la Fukushima, provocat de un val seismic uriaș, relateazăAFP.

Compania Shubu Electric Power a fost nevoită să oprească celedouă reactoare aflate în funcțiune ale acestei centrale, lajumătatea lui mai, în urma intervenției premierului Naoto Kan, carea cerut lucrări de securizare a perimetrului.

„Scopul acestei (măsuri de) protecție împotriva tsunami este săamelioreze securitatea centralei Hamaoka și să răspundăîngrijorării crescute cu privire la producția de energie nucleară”,a explicat compania de electricitate, într-un comunicat.

Aceasta prevede să cheltuiască peste 100 de miliarde de yeni(885 de milioane de euro) pentru construirea acestui zid, lung de1,6 kilometri, dar și pentru alte măsuri de protecție, împotrivainundației, și pentru sisteme de intervenție destinate răciriicombustibilului, în caz de accident.

Centrala se află în apropierea Oceanului Pacific, la aproximativ100 de kilometri de zona industrială Nagoya și 200 de kilometri deTokyo. Potrivit seismologilor, există un risc, în proporție de 87la sută, ca în această zonă, în următorii 30 de ani, să aibă loc uncutremur cu magnitudinea 8.

La câteva săptămâni după accidentul de la centrala nuclearăFukushima Daiichi (nord-est), provocat de un val înalt de 15 metri,Kan a invocat acest risc seismic, pentru a ordona suspendareareactoarelor de la Hamaoka.

În afară de cele două reactoare care funcționau în perioadarespectivă, un al treilea reactor, aflat, pe atunci, în operațiunide mentenanță, nu a mai fost repornit, până în prezent. Alte douăreactoare ale acestei centrale, care are cinci reactoare în total,au fost oprite definitiv, în 2009.

Clădirea centralei, despărțită de ocean de dune de nisip, cu oînălțime de 10, până la 15 metri, nu are în prezent nici o barierăartificială împotriva unui eventual tsunami. Înălțimea de 18 metri,prevăzută pentru acest dig, are menirea să protejeze centrala de untsunami comparabil celui care s-a abătut, la 11 martie, asupracentralei Fukushima Daiichi.

Acest accident, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina),în 1986, a determinat evacuarea a peste 80.000 de persoane, carelocuiau, în principal, pe o rază de 20 de kilometri în jurulcentralei. În regiume, atât în atmosferă, cât și în sol, dar și înapă, au fost emise cantitatăți importante de radiații.

Autoritățile reflectează la viitorul sectorului nuclear dinJaponia, care asigura până atunci aproape 30 la sută din producțiade electricitate a țării.

Ca măsură de precauție, de atunci și până în prezent, nu a fostrepornit niciun reactor suspendat din cauza lucrărilor deîntreținere sau oprit din cauza vreunui cutremur. În prezent, maipuțin de o treime dintre cele 54 de reactoare din arhipelag sunt înfuncțiune.

Valentin Vidu, [email protected]

Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic,...
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în...
Laurențiu Reghecampf, reacție devastatoare după ce iubita lui a fost atacată mârșav! Mesaj dur pentru...
Dieta anti-depresie. Alimente care stimulează producția naturală de serotonină
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Reacţia lui Djokovic după ce a aflat că va fi expulzat din Australia: „Sunt extrem...
Ce salarii primesc, de fapt, angajații FORD CRAIOVA?
BANCUL ZILEI | Bărbat sedus în lift de o tipă voluptoasă: “Fă-mă să mă simt...
George Simion a luat cu asalt primăria din Timișoara: „Fritz, parașutat din Germania, ocupă ilegal...
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CONDAMNĂRI în DOSARUL bărbatului OMORÂT şi BĂGAT în PORTBAGAJ!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Anunț ȘOC: Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți de la Iași? Răsturnare...
România plânge! Doliu în fotbalul românesc. S-a stins din viață o legendă
Adio, certificat verde în România!? Răsturnare totală de situație. „Mergem până la capăt”
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...