Japonezii inventează „zidul antitsunami” ca să apere centrala nucleară de la Fukushima

Redactor:
Gândul
Japonezii inventează „zidul antitsunami” ca să apere centrala nucleară de la Fukushima
Operatorul centralei nucleare din Hamaoka, în zona central-sudică a Japoniei, a anunțat vineri că va construi un zid antitsunami cu înălțimea de 18 metri, la patru luni după accidentul de la Fukushima, provocat de un val seismic uriaș, relatează AFP.

Operatorul centralei nucleare din Hamaoka, în zonacentral-sudică a Japoniei, a anunțat vineri că va construi un zidantitsunami cu înălțimea de 18 metri, la patru luni după accidentulde la Fukushima, provocat de un val seismic uriaș, relateazăAFP.

Compania Shubu Electric Power a fost nevoită să oprească celedouă reactoare aflate în funcțiune ale acestei centrale, lajumătatea lui mai, în urma intervenției premierului Naoto Kan, carea cerut lucrări de securizare a perimetrului.

„Scopul acestei (măsuri de) protecție împotriva tsunami este săamelioreze securitatea centralei Hamaoka și să răspundăîngrijorării crescute cu privire la producția de energie nucleară”,a explicat compania de electricitate, într-un comunicat.

Aceasta prevede să cheltuiască peste 100 de miliarde de yeni(885 de milioane de euro) pentru construirea acestui zid, lung de1,6 kilometri, dar și pentru alte măsuri de protecție, împotrivainundației, și pentru sisteme de intervenție destinate răciriicombustibilului, în caz de accident.

Centrala se află în apropierea Oceanului Pacific, la aproximativ100 de kilometri de zona industrială Nagoya și 200 de kilometri deTokyo. Potrivit seismologilor, există un risc, în proporție de 87la sută, ca în această zonă, în următorii 30 de ani, să aibă loc uncutremur cu magnitudinea 8.

La câteva săptămâni după accidentul de la centrala nuclearăFukushima Daiichi (nord-est), provocat de un val înalt de 15 metri,Kan a invocat acest risc seismic, pentru a ordona suspendareareactoarelor de la Hamaoka.

În afară de cele două reactoare care funcționau în perioadarespectivă, un al treilea reactor, aflat, pe atunci, în operațiunide mentenanță, nu a mai fost repornit, până în prezent. Alte douăreactoare ale acestei centrale, care are cinci reactoare în total,au fost oprite definitiv, în 2009.

Clădirea centralei, despărțită de ocean de dune de nisip, cu oînălțime de 10, până la 15 metri, nu are în prezent nici o barierăartificială împotriva unui eventual tsunami. Înălțimea de 18 metri,prevăzută pentru acest dig, are menirea să protejeze centrala de untsunami comparabil celui care s-a abătut, la 11 martie, asupracentralei Fukushima Daiichi.

Acest accident, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina),în 1986, a determinat evacuarea a peste 80.000 de persoane, carelocuiau, în principal, pe o rază de 20 de kilometri în jurulcentralei. În regiume, atât în atmosferă, cât și în sol, dar și înapă, au fost emise cantitatăți importante de radiații.

Autoritățile reflectează la viitorul sectorului nuclear dinJaponia, care asigura până atunci aproape 30 la sută din producțiade electricitate a țării.

Ca măsură de precauție, de atunci și până în prezent, nu a fostrepornit niciun reactor suspendat din cauza lucrărilor deîntreținere sau oprit din cauza vreunui cutremur. În prezent, maipuțin de o treime dintre cele 54 de reactoare din arhipelag sunt înfuncțiune.

Valentin Vidu, [email protected]

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Despărțire secretă în showbiz. Și-au spus ADIO după 16 ani de mariaj: ”Viața merge...
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Cristian Daminuță, îngenunchiat de durere! ”M-ai părăsit azi și mi-ai rupt sufletul”
Inchide