Silviu Bănilă
10.04.2019
Internațional

Julian Assange, „ȚINTA unei operațiuni majore de spionaj, orchestrată de Donald Trump”. Afirmațiile incredibile îi aparțin redactorului-șef de la Wikileaks

Julian Assange, „ȚINTA unei operațiuni majore de spionaj, orchestrată de Donald Trump”. Afirmațiile incredibile îi aparțin redactorului-șef de la Wikileaks
Kristinn Hrafnsson, redactorul-șef al site-ului Wikileaks, susține că Julian Assange, fondatorul platformei unde au fost divulgate cele mai explozive secrete diplomatice, ar fi ajuns „ținta" unei operațiuni extinse de spionaj, în timp ce se ascundea în Ambasada Ecuadorului din Londra.

Organizația Wikileaks susține că informațiile despre Assange au fost transmise Administrației Trump, scrie dailystar.co.uk.

Afirmațiile celor de la Wikileasks survin la scurt timp după ce a apărut informația potrivit căreia Assange riscă expulzarea din ascunzătoarea sa și chiar arestul de către poliția metropolitană londoneză.

O sursă „la nivel înalt” a declarat, pentru Wikileaks, că Assange va fi dat afară din ambasada de la Londra.

Totuși, în ciuda acestor informații, expulzarea lui Assange nu a avut loc, deocamdată.

Assange are un mandat de arestare pe numele lui, emis de Curtea Magistraților din Westminster, deoarece nu s-a predat pe fondul acuzațiilor de agresiune sexuală din iunie 2012.

Acuzațiile au fost retrase, dar Assange încă riscă să fie arestat și se teme să nu ajungă în SUA.

Wikileaks a precizat că operațiunea de spionaj face parte din complotul pentru extrădarea fondatorului site-ului în SUA.

Lenin Moreno, președintele Ecuadorului, a continuat să critice Wikileaks, după ce site-ul a scris despre corupția din națiunea sud-americană.

Președintele a spus că Assange a încălcat frecvent unele condiții ale acordării azilului în ambasada ecuadoriană din Londra.

De exemplu, Moreno i-a ordonat lui Assange „să nu intervină în politicile unor țări sau – mai rău – în politicile țărilor prietene”.

Președintele a susținut că fotografii cu el și familia în dormitor au circulat online.

Programatorul de origine australiană Julian Assange a ajuns celebru după ce Wikileaks a divulgat mai multe documente guvernamentale americane secrete, în 2010.

Documentele au inclus informații referitor la Războiul contra Terorii și rapoartele post-operațiuni ale armatei SUA.

Assange, în vârstă de 47 de ani, locuiește în ambasada Ecuadorului de la Londra încă din 2012.

El a cerut statut de refugiat după un ordin de extrădare în Suedia unde ar fi urmat să se confrunte cu mai multe acuzații de agresiune sexuală.

 

Inchide