Liderii europeni vor modifica Tratatul UE pentru a crea Mecanismul European de Stabilitate

Redactor:
Vlad Mironescu
Liderii europeni vor modifica Tratatul UE pentru a crea Mecanismul European de Stabilitate
Liderii Uniunii Europene vor include în Tratatul UE două noi propoziții care să permită crearea Mecanismului European de Stabilitate, din 2013, potrivit proiectului de concluzii al summitului comunitar de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Liderii Uniunii Europene vor include în Tratatul UE două noipropoziții care să permită crearea Mecanismului European deStabilitate, din 2013, potrivit proiectului de concluzii alsummitului comunitar de săptămâna viitoare, transmiteReuters.

Potrivit acestui mecanism, investitorii privați vor suporta o partedin costurile legate de restructurarea datoriilor unui stat, ceeace va determina piețele să exercite presiuni asupra guvernelorpentru aplicarea unor politici bugetare corecte și evitarea unornoi crize financiare.

Mecanismul va permite susținerea țărilor din zona euro care voravea nevoie de lichidități, dar nu și probleme de solvabilitate,prin intermediul unui fond care este posibil să fie mai mare decâtcel de 750 de miliarde de euro stabilit în această primăvară.

Pentru înființarea acestui mecanism, Germania și Franța au insistatca Tratatul UE să fie modificat astfel încât să nu aparăcontestații la Curtea Constituțională din Germania.

Liderii celor 27 de state membre vor conveni amendarea Tratatuluiprin adăugarea unui paragraf la articolul 136.

„Statele membre care folosesc moneda euro pot înființa un mecanismpentru protejarea stabilității zonei euro. Acordarea asistențeifinanciare prin acest mecanism va avea loc în anumite condițiistricte”, potrivit textului.

Mecanismul va fi înființat în baza acordului miniștrilor de Finanțedin zona euro din 28 noiembrie.

Concluziile summitului, care sunt întotdeauna pregătite înainteasummitului și de obicei nu sunt modificate, arată că amendamentulnu sporește prerogativele conferite UE de către statelemembre.

Astfel, schimbarea nu va trebui aprobată prin referendum în Irlandași dă satisfacție Marii Britanii, care a insistat să nu aibă locvreun transfer de putere către Bruxelles.

Liderii UE, care se vor reuni joi și vineri la Bruxelles, vorstabili totodată că mecanismul va înlocui facilitatea Europeanăpentru Stabilitate Financiară și Mecanismul European pentruStabilitate Financiară care vor fi operaționale până în iulie2013.

Liderii UE vor avea consultări cu Parlamentul European, ComisiaEuropeană și Banca Centrală Europeană până în martie 2011, iaraprobarea mecanismului în fiecare țară trebuie să se încheie pânăla sfârșitul lui 2012, astfel încât noua lege să intre în vigoaredin 2013.

Miniștrii de Finanțe din zona euro trebui să încheie lucrărilelegate de înființarea mecanismului printr-un acordinterguvernamental, până în martie 2011.

„Mecanismul va fi activat printr-un acord mutual al statelor dinzona euro, în cazul unui risc privind stabilitatea zonei euro”, searată în proiectul de concluzii.

La summit se va mai decide că, deși mecanismul este destinat zoneieuro, și alte state din UE pot fi implicate, dacă vor, înînființarea acestuia și să participe ad hoc la operațiunilesale.

Așa s-a întâmplat în cazul ajutorului destinat Irlandei, la care auparticipat și Marea Britanie, Suedia și Danemarca, prin împrumuturibilaterale, deși nu fac parte din zona euro. (AncaDumitrescu, [email protected])

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide