LIGA SECRETĂ DE PE WALL STREET. Cei nouă bancheri care controlează lumea. DEZVĂLUIRILE NEW YORK TIMES

Redactor:
Bogdan Munteanu
LIGA SECRETĂ DE PE WALL STREET. Cei nouă bancheri care controlează lumea. DEZVĂLUIRILE NEW YORK TIMES
Piața instrumentelor financiare derivate, socotite a fi fost o cauză majoră a crizei financiare din septembrie 2008, este controlată de nouă „inițiați", care se reunesc în fiecare a treia miercuri a fiecărei luni în secret

Piața instrumentelor financiare derivate, socotite a fi fost ocauză majoră a crizei financiare din septembrie 2008, estecontrolată de nouă „inițiați”, care se reunesc în fiecare a treiamiercuri a fiecărei luni în secret. Ei supervizează tranzacțiitotale de mii de miliarde de dolari, a dezvăluit The New York Times(NYT).

Provenind din managementul de vârf al unor giganți bancariprecum JPMorgan Chase, Goldman Sachs și Morgan Stanley, aceștibancheri au grijă să nu fie „spart” monopolul instituțiilor pe carele reprezintă asupra acestei piețe. NYT a aflat de ritmulîntâlnirilor, dar nu și despre subiectele discutate.

Secretul trebuie păstrat, pentru că, pe cât sunt de profitabile,pe atât sunt și de controversate aceste tranzacții cu instrumentederivate („derivatives”). Numele lor arată că valoarea lor estedependentă („derivă din”) cea a altor active, precum acțiuni,obligațiuni, ipoteci, mărfuri sau indici de prețuri pentru acțiuniși produse, în special petrol și metale prețioase.

În perioada de „boom imobiliar” de la începutul deceniului pânăîn 2006-2007, valoarea multor asemenea instrumente financiare eralegată de cea a ipotecilor, doar că acestea din urmă nu ofereaugaranții credibile. Debitorii ipotecari erau din categoria”subprime” – oameni ale căror venituri nu le-ar fi permis obținereaunui credit, dar acesta avea să le fie facilitat de cătrebănci.

Pentru a lămuri cum funcționează piața „derivatelor”, NYT oferăexemplul unui antreprenor (Dan Singer) și al firmei sale (RobsonOil) care le vinde combustibil de încălzit new-yorkezilor. Grație”derivatelor” oferite de bănci, Singer a reușit să vândăcombustibilul la un preț de 3 USD pe galon, la începutul toamnei,când prețul era de 2,80 USD. În caz că urmează o iarnă grea, cândprețul pe galon ar putea urca dincolo de 3 USD, Robson Oil șiclienții săi sunt protejați.

Însă Singer nu poate ști dacă chiar a făcut o afacere sau dacăputea obține un preț și mai bun, căci băncile cu care a lucrat nuau dorit să-i divulge de ce a fost „legat” prețul combustibilului,nici valoarea comisionului perceput. Robson Oil vinde combustibilulla preț fix și „dă lovitura” în caz că prețul barilului de petrolva crește iarna aceasta, dar nu știe cât a pierdut în situațiacontrară.

„Derivatele” – beneficiu sau pagubă pentru economiaSUA?

Transferând riscurile dintr-o parte în alta, „derivatele” suntfolosite de multe firme americane, din diferite domenii. Lefolosesc fondurile de pensii (pentru a-și garanta o parte dinactive), companiile aeriene (care cumpără combustibil la preț fix),dar și firmele din industria alimentară (care se protejează defluctuațiile unor produse de bază precum grâul, porumbul, carnea devită etc).

Mulțumite că și-au acoperit niște riscuri, aceste companii nuștiu cât de mare este profitul băncilor de pe urma acestortranzacții. Doar câteva mari bănci dețin controlul asupra acesteipiețe, impun ce tarife vor și au o politică de preț lipsită detransparență. Instrumentele derivate „adaugă un cost suplimentarpentru toți americanii”, consideră Gensler, o „autoritate” îndomeniu.

Gensler este președintele unei agenții americane (CFTC) carereglementează și supraveghează piața contractelor futures. Unasemenea de contract este un angajament standard, încheiat între unvânzător și un cumpărător, de a vinde, respectiv de a cumpăra unbun (mărfuri, acțiuni, valute, aur etc) la un preț stabilit înmomentul încheierii tranzacției.

Executarea contractului se va face la o dată viitoare („future”= viitor în limba engleză), la prețul stabilit la datacontractului, indiferent de situația prețurilor de pe piață lamomentul când se execută operațiunea. De reducerea riscurilorpentru cei implicați în contracte futures sau alte „derivate” seocupă așa-numitele case de clearing, unde băncile dețin controlul,potrivit lui Gensler.

Bețe în roate pentru reforma financiară a luiObama

În urma reformei financiare propuse de președintele BarackObama, influența băncilor asupra caselor de clearing ar fi trebuitsă se reducă. În practică, CFTC a constatat o extindere a controluibăncilor. Nemulțumiți de reformă, bancherii au finanțat campaniaelectorală a Partidului Republican, iar noua majoritate din CameraReprezentanților le apără interesele, sugerează NYT.
Recent, o ședință a CFTC în care ar fi trebuit să se voteze regulimai stricte de transparență în privința tranzacțiilor cu derivate afost anulată. Sursele NYT au speculat că aceasta înseamnă că GaryGensler nu are susținerea colegilor de a-și pune în practicăplanurile.

Situația este comparabilă cu lipsa de transparență constatată laînceputul anilor `90 la Bursa din New York (Nasdaq). După o anchetăa Departamentului Justiției asupra acționarilor Nasdaq, bursa afost obligată să introducă panouri electonice. Aceasta a dus la odiminuare a costurile de tranzacționare percepute de la investitorila a 20-a parte.

615

Trilioane (mii de miliarde) a fost valoarea pieței mondiale a”derivatelor” în 2007

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Dan Voiculescu ia calea bisericii. Decizie ULUITOARE pentru patronul trustului Intact
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. "Va fi o catastrofă"
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide