LIGA SECRETĂ DE PE WALL STREET. Cei nouă bancheri care controlează lumea. DEZVĂLUIRILE NEW YORK TIMES

LIGA SECRETĂ DE PE WALL STREET. Cei nouă bancheri care controlează lumea. DEZVĂLUIRILE NEW YORK TIMES
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 09:10

Piața instrumentelor financiare derivate, socotite a fi fost ocauză majoră a crizei financiare din septembrie 2008, estecontrolată de nouă „inițiați”, care se reunesc în fiecare a treiamiercuri a fiecărei luni în secret. Ei supervizează tranzacțiitotale de mii de miliarde de dolari, a dezvăluit The New York Times(NYT).

Provenind din managementul de vârf al unor giganți bancariprecum JPMorgan Chase, Goldman Sachs și Morgan Stanley, aceștibancheri au grijă să nu fie „spart” monopolul instituțiilor pe carele reprezintă asupra acestei piețe. NYT a aflat de ritmulîntâlnirilor, dar nu și despre subiectele discutate.

Secretul trebuie păstrat, pentru că, pe cât sunt de profitabile,pe atât sunt și de controversate aceste tranzacții cu instrumentederivate („derivatives”). Numele lor arată că valoarea lor estedependentă („derivă din”) cea a altor active, precum acțiuni,obligațiuni, ipoteci, mărfuri sau indici de prețuri pentru acțiuniși produse, în special petrol și metale prețioase.

În perioada de „boom imobiliar” de la începutul deceniului pânăîn 2006-2007, valoarea multor asemenea instrumente financiare eralegată de cea a ipotecilor, doar că acestea din urmă nu ofereaugaranții credibile. Debitorii ipotecari erau din categoria”subprime” – oameni ale căror venituri nu le-ar fi permis obținereaunui credit, dar acesta avea să le fie facilitat de cătrebănci.

Pentru a lămuri cum funcționează piața „derivatelor”, NYT oferăexemplul unui antreprenor (Dan Singer) și al firmei sale (RobsonOil) care le vinde combustibil de încălzit new-yorkezilor. Grație”derivatelor” oferite de bănci, Singer a reușit să vândăcombustibilul la un preț de 3 USD pe galon, la începutul toamnei,când prețul era de 2,80 USD. În caz că urmează o iarnă grea, cândprețul pe galon ar putea urca dincolo de 3 USD, Robson Oil șiclienții săi sunt protejați.

Însă Singer nu poate ști dacă chiar a făcut o afacere sau dacăputea obține un preț și mai bun, căci băncile cu care a lucrat nuau dorit să-i divulge de ce a fost „legat” prețul combustibilului,nici valoarea comisionului perceput. Robson Oil vinde combustibilulla preț fix și „dă lovitura” în caz că prețul barilului de petrolva crește iarna aceasta, dar nu știe cât a pierdut în situațiacontrară.

„Derivatele” – beneficiu sau pagubă pentru economiaSUA?

Transferând riscurile dintr-o parte în alta, „derivatele” suntfolosite de multe firme americane, din diferite domenii. Lefolosesc fondurile de pensii (pentru a-și garanta o parte dinactive), companiile aeriene (care cumpără combustibil la preț fix),dar și firmele din industria alimentară (care se protejează defluctuațiile unor produse de bază precum grâul, porumbul, carnea devită etc).

Mulțumite că și-au acoperit niște riscuri, aceste companii nuștiu cât de mare este profitul băncilor de pe urma acestortranzacții. Doar câteva mari bănci dețin controlul asupra acesteipiețe, impun ce tarife vor și au o politică de preț lipsită detransparență. Instrumentele derivate „adaugă un cost suplimentarpentru toți americanii”, consideră Gensler, o „autoritate” îndomeniu.

Gensler este președintele unei agenții americane (CFTC) carereglementează și supraveghează piața contractelor futures. Unasemenea de contract este un angajament standard, încheiat între unvânzător și un cumpărător, de a vinde, respectiv de a cumpăra unbun (mărfuri, acțiuni, valute, aur etc) la un preț stabilit înmomentul încheierii tranzacției.

Executarea contractului se va face la o dată viitoare („future”= viitor în limba engleză), la prețul stabilit la datacontractului, indiferent de situația prețurilor de pe piață lamomentul când se execută operațiunea. De reducerea riscurilorpentru cei implicați în contracte futures sau alte „derivate” seocupă așa-numitele case de clearing, unde băncile dețin controlul,potrivit lui Gensler.

Bețe în roate pentru reforma financiară a luiObama

În urma reformei financiare propuse de președintele BarackObama, influența băncilor asupra caselor de clearing ar fi trebuitsă se reducă. În practică, CFTC a constatat o extindere a controluibăncilor. Nemulțumiți de reformă, bancherii au finanțat campaniaelectorală a Partidului Republican, iar noua majoritate din CameraReprezentanților le apără interesele, sugerează NYT.
Recent, o ședință a CFTC în care ar fi trebuit să se voteze regulimai stricte de transparență în privința tranzacțiilor cu derivate afost anulată. Sursele NYT au speculat că aceasta înseamnă că GaryGensler nu are susținerea colegilor de a-și pune în practicăplanurile.

Situația este comparabilă cu lipsa de transparență constatată laînceputul anilor `90 la Bursa din New York (Nasdaq). După o anchetăa Departamentului Justiției asupra acționarilor Nasdaq, bursa afost obligată să introducă panouri electonice. Aceasta a dus la odiminuare a costurile de tranzacționare percepute de la investitorila a 20-a parte.

615

Trilioane (mii de miliarde) a fost valoarea pieței mondiale a”derivatelor” în 2007

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Schimbare majoră în procedura de înmatriculare a mașinilor. Totul devine mai simplu
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: HOȚI ALERGAȚI și PERSOANE LEȘINATE! Video
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
Anunț bombă despre PFIZER! E gata cu vaccinul! Lovitură imensă
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...