Lumea, sub amenințarea CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Iranul îi împarte pe liderii lumii în două tabere

Lumea, sub amenințarea CELUI DE-AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL. Iranul îi împarte pe liderii lumii în două tabere
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 22:00

Se pregătește Israelul de război cu Iranul? I se vor alătura Statele Unite? Care e poziția celor două mari puteri, China și Rusia? Toate aceste întrebări frământă opinia publică mondială, mai ales după ce zilele trecute generalul Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Națională de Apărare, spunea: „China nu va ezita să apere Iranul, cu riscul unui al treilea război mondial”.

Niciun general chinez nu face declarații de capul lui, iar lumea pare a fi din nou foarte aproape de o catastrofă. Declarația Ministerului Afacerilor Externe chinez că „intensificarea prezenței militare americane în regiunea Oceanului Pacific reprezintă o revenire la strategia războiului rece”, coroborată cu observațiile analiștilor militari ruși, conform cărora între cele două mari forțe militare, Statele Unite și China, s-a instalat o „rivalitate strategică” sunt de natură să iște noi îngrijorări.

Intervenția șefului Pentagonului: e nevoie de „o diplomație puternică”

În contextul acesta extrem de tensionat, o soluție negociată în privința Iranului e singura capabilă să stopeze escaladarea amenințărilor reciproce dintre Ierusalim și Tehran. A declarat-o ieri răspicat și șeful Pentagonului, Leon Panetta, subliniind ideea că o armată puternică trebuie dublată de o „diplomație puternică”. E prima oară când Panetta atrage atenția că un atac asupra țintelor nucleare iraniene are toate șansele să eșueze, din cauză că multe sunt construite în buncăre subterane. Nu există garanții că eventuale atacuri aeriene împotriva Iranului vizând programul său nuclear își vor atinge țintele, a subliniat Panetta, explicând că anumite obiective sunt „dificil de atins”, informează AFP. Încă un argument al șefului Pentagonului împotriva unei soluții armate este acela că demersul nu va reuși decât să solidarizeze forțele politice din Iran, riscând să anuleze opoziția, încă firavă.

Intervenția Rusiei: Spunem NU sancțiunilor economice

Tot ieri, ambasadorul Rusiei la ONU, președintele în exercițiu al Consiliului de Securitate pe luna decembrie, Vitali Churkin, s-a declarat în dezacord vehement cu sancțiunile economice împotriva Iranului – poziție pe care o împărtășește și China, ale cărei schimburi comerciale cu Tehranul depășesc 30 miliarde de dolari anual.

„Noi credem că opțiunea unor sancțiuni în cadrul Consiliului de Securitate a fost epuizată”, a apreciat Ciurkin într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări cu privire la posibilitatea unor noi sancțiuni la nivelul ONU contra Iranului. În plus, ambasadorul, care este și președintele în exercițiu al Consiliului de Securitate în luna decembrie, a condamnat „amenințările” care, în opinia sa, au fost formulate împotriva Iranului și Siriei de către Occident. Europa și Statele Unite au înăsprit sancțiunile împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat, după ce Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au adoptat o rezoluție împotriva Teheranului, suspectat că intenționează să creeze arma atomică.

În fine, cea mai recentă declarație a ministrului israelian al Apărării, Ehud Barak, nu spune nimic nou: „Nu avem nicio intenție de a ataca în acest moment… Nu trebuie să ne implicăm într-un razboi când nu este necesar, dar poate să vină un moment sau altul când suntem obligați să facem față încercărilor (…) Poziția noastră nu s-a schimbat în trei puncte: un Iran nuclear este inacceptabil, suntem determinați să oprim acest lucru și toate opțiunile rămân pe masă”. De subliniat e că Israelul are la îndemână soluția mai pașnică a unui război cibernetic, cum s-a întâmplat atunci când a virusat computerele Iranului cu celebrul Stuxnet.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Directorul Pfizer aruncă bomba! Compania a luat decizia. Se va întâmpla anul viitor
Dumnezeu protejează România! Semnul divin din cartierul Zorilor, o raritate într-o mie de ani. FOTO
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...