LUMEA, SUB AMENINȚAREA RĂZBOIULUI. Iranul avertizează că atacă Turcia dacă SUA și Israel vor încerca să-i distrugă instalațiile nucleare

Redactor:
Mihai Schiau
Este România o țintă?

UPDATE, MARȚI, 9.13 Explozie la o uzină de prelucrare a uraniului. Detalii, mai jos:

Un anunț făcut în această dimineață de un general iranian i-a pus pe liderii lumii în alertă și a alimentat îngrijorările privind izbucnirea unui conflict nuclear. Iranul va bombarda Turcia, dacă SUA sau Israel vor încerca să-i distrugă centrala nucleară, a anunțat luni un comandant al armatei iraniene, citat de Daily Mail. Generalul Amir Ali Hajizadeh, șeful diviziei aerospațiale a Gărzii Revoluționare din Iran, a amenințat că va ataca scutul antirachetă al NATO din țara vecină.

Sistemul, pe care Turcia l-a instalat în septembrie, este folosit tocmai pentru a preveni atacurile cu rachetă ale Iranului asupra Israelului. Amenințarea face parte dintr-o nouă strategie a liderului Ali Khamenei, prin care răspunde la amenințări cu amenințări, scrie Daily Mail.

Ali Khamenei (în negru) s-a întâlnit, luni, cu liderii armatei iraniene

„Dacă vom fi amenințați, vom ataca scutul antirachetă al NATO din Turcia, iar apoi alte ținte”, a declarat generalul Hajizadeh.

Tensiunile dintre Iran și Occident sunt în creștere, după ce un raport al Agenției Nucleare a ONU (IAEA) a prezentat primele dovezi că Teheranul ar face „experimente secrete”, cu unicul scop de a crea arme nucleare, notează sursa.

SUA și aliații Occidentali suspectează Iranul că încearcă să creeze arme atomice, iar Israelul, care se consideră amenințat de Teheran, a anunțat că ar putea ataca programul nuclear iranian. Iranul se apără, însă, spunând că programul său nuclear are „scopuri pașnice”.

Conform oficialilor turci, ținta iranienilor este baza militară din orașul Kurecik, situat la 700 de km de granița vestică a Iranului.

Citește și Plecați înapoi în țările voastre!” SCANDALUL provocat în tramvai de o femeie cu un copil în brațe – VIDEO

Generalul Hajizadeh spune că SUA intenționează să instaleze scuturi antirachetă în mai multe state arabe, fapt ce a determinat Iranul să-și schimbe strategia militară defensivă. Daily Mail spune că decizia îi aparține aiatolahului Khamenei, care este comandantul forțelor armate iraniene și ia toate deciziile în stat.

Membri ai armatei iraniene

Un alt comandant al armatei din Iran, Yadollah Javani, a amenințat că Iranul va ataca Israelul, dacă acesta va ținti centrala nucleară iraniană. „Dacă Israelul lansează o singură rachetă asupra centralelor noastre nucleare sau a altor instalații vitale, ar trebui să știe că țintele rachetelor noastre vor fi centrele nucleare din Israel”, a declarat Javani.

În plus, șeful diviziei speciale Quds din cadrul armatei iraniene a declarat că nu îi e frică de asasinate și că e pregătit pentru „martiriu”.

În ultimele săptămâni, mai mulți oficiali americani i-au cerut administrației Obama să acționeze „pe ascuns” împotriva Iranului și să ucidă câțiva lideri importanți din această țară.

Asta mai ales după ce Iranul este bănuit că ar fi ordonat uciderea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington. Oficialii iranieni au negat, spunând că ideea americanilor este „prostească”.


Inchide