MAE, atenționări de călătorie pentru două state europene, în care sunt valabile coduri ROȘII și portocalii. Fenomene așteptate: ninsoare și vânt puternic

Redactor:
Politic
MAE, atenționări de călătorie pentru două state europene, în care sunt valabile coduri ROȘII și portocalii. Fenomene așteptate: ninsoare și vânt puternic
MAE a informat, marți, cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că 21 de regiuni din această țară vor fi afectate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite în anumite zone și de vânt puternic.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie local, în cursul zilei de 12 martie 2019, 21 de regiuni vor fi afectate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite în anumite zone și de vânt puternic”, precizează MAE într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În acest sens, au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

Cod galben de ninsoare, însoțită de vânt puternic, în regiunea Smolian. Stratul de zăpadă depus va atinge 10-15 cm;
Cod galben de ninsoare și ploaie, în regiunile: Montana, Vrața, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgoviște, Razgrad și Șumen. Stratul de zăpadă va atinge 5-10 cm;
Cod galben de ploaie, însoțită de vânt puternic, în regiunile: Burgas, Yambol, Kârdjali și Haskovo. În zonele montane, precipitațiile pot depăși cantitatea de 20 l/mp;
Cod galben de ploaie în regiunile: Pleven, Ruse și Silistra;
Cod galben pentru vânt puternic în regiunile: Kiustendil, Blagoevgrad, Varna, Dobrici și Sliven.

„Se recomandă ca șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse, în condiții de viscol puternic”, se mai arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, se pot obține informații actualizate despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informații despre starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției menționate funcționează, pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația ,,Câlătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Atenționare MAE: Croația – Coduri portocaliu și roșu de vânt puternic

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, începând cu data de 11 martie 2019, au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt, care va avea intensificări puternice la rafală. Prognozele meteorologice pentru canalul Velebit, golfurile Kvarner și Kvarnerić, nordul Dalmației, indică o înrăutățire a condițiilor atmosferice, însoțită de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 130 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim și în furnizarea energiei electrice. Regiunea Rijeka, coasta de vest a Istriei și Dalmația mijlocie se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, pentru data de 12 martie 2019, regiunea Dalmația se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, iar regiunea Split se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

„Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate -http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate -http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă -http://www.ccaa.hr. Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență 112”, se mai menționează în comunicatul MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660; +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”(http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Inchide