Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Mai-marii Goldman Sachs se declară „neînțeleși”

Mai-marii Goldman Sachs  se declară „neînțeleși”
„Nu trebuia să vindeți porcării. N-ar trebui să pariați împotriva propriului client în timp ce le vindeți" produse financiare - astfel s-a dezlănțuit senatorul democrat Carl Levin împotriva directorilor celei mai mari bănci de investiții din lume, Goldman Sachs (GS), chemați la audieri, marți, în Senatul SUA.

„Nu trebuia să vindeți porcării. N-ar trebui să pariațiîmpotriva propriului client în timp ce le vindeți” produsefinanciare – astfel s-a dezlănțuit senatorul democrat Carl Levinîmpotriva directorilor celei mai mari bănci de investiții din lume,Goldman Sachs (GS), chemați la audieri, marți, în Senatul SUA.

Asemenea lui, alți legislatori i-au acuzat pe mai-marii GS că eisunt cei care au atras criza de pe Wall Street (septembrie 2008),câtă vreme au scos la vânzare drept „bune” produse financiare pecare ei înșiși nu le-ar fi cumpărat.

„Chiar dacă ce ați făcut nu este ilegal, nu încape dubiu că esteimoral”, a acuzat și senatorul John McCain (Arizona). În apărareasa, directorul general (CEO) de la GS, Lloyd Blankfein a spus că”investitorii căutau riscuri și le-au găsit” și că bancherii sunt”neînțeleși”. La numai 31 de ani, francezul Fabrice Tourre este celconsiderat a fi planificat „pariurile” GS că piața imobiliară dinSUA se va prăbuși: banca oferea produse financiare garantate cucredite ipotecare insolvabile. Dar și el a spus că „nu a înșelat”pe nimeni. Atitudinea sfidătoare a mai-marilor băncii i-a iritat șimai mult pe senatori, precum și pe reprezentanții publicului, însăBlankfein a continuat să explice că până și GS a fost o „victimă” acrizei financiare, având pierderi de 1,2 miliarde USD din pricinaipotecilor neperformante. În ciuda disculpărilor, autoritateaamericană pentru obligațiuni și tranzacții financiare (Security andExchange Commission – SEC) anchetează GS pentru că ar fi oferitclienților, cu bună știință, investiții care urmau să nu dearandamentul promis.

Inchide