Marea Britanie transmite că va ieși din UE la 31 octombrie în pofida scrisorii trimise de Johnson / UE va decide dacă va permite amânarea Brexit după ce acordul va fi dezbătut în Parlamentul britanic

Redactor:
Teodora Marinescu
Marea Britanie transmite că va ieși din UE la 31 octombrie în pofida scrisorii trimise de Johnson / UE va decide dacă va permite amânarea Brexit după ce acordul va fi dezbătut în Parlamentul britanic
Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie, în pofida scrisorii formale trimise de premierul britanic Boris Johnson, prin care cere o nouă amânare pentru Brexit, a informat duminică Guvernul de la Londra, relatează site-ul agenției Reuters.

„Vom ieși din UE până la data de 31 octombrie. Avem toate mijloacele și abilitatea de a face acest lucru”, a declarat Michael Gove, ministrul britanic responsabil de coordonarea unui Brexit fără acord.

„Această scrisoare a fost trimisă pentru că așa ne-a cerut Parlamentul, însă Parlamentul nu poate schimba voința premierului, Parlamentul nu poate schimba politica Guvernului, sau determinarea”, a adăugat acesta.

Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, a informat că Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Boris Johnson a trimis încă două scrisori președintelui Consiliului European.

În cea de a doua scrisoare, acesta explica faptul că Guvernul lui se supune legii, iar în cea de a treia transmite că nu își dorește, de fapt, o amânare pentru Brexit.

„Încă de când am ajuns premier am făcut clară poziția Guvernului, că încă o amânare ar afecta interesele Marii Britanii și pe cele ale partenerilor noștri europeni”, a scris Boris Johnson în cea de a treia scrisoare.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni.

UE va decide dacă va permite amânarea Brexit după ce acordul va fi dezbătut în Parlamentul britanic

Uniunea Europeană va lua o decizie privind amânarea ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar după ce acordul pentru Brexit va fi dezbătut în Parlamentul de la Londra, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Ambasadorii statelor membre UE au convenit că acordul de retragere trebuie trimis luni Parlamentului European.

Parlamentul European ar putea vota asupra acordului joi, cu condiția ca membrii Camerei Comunelor din Legislativul britanic să își dea acordul asupra sa până atunci.

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că procesul de ratificare se desfășoară „în mod obișnuit”.

Președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, urmează să se consulte cu liderii statelor membre și cu guvernele acestora pentru a lua o decizie privind amânarea Brexit.

Ambasadorii țărilor din Blocul comunitar nu au purtat duminică discuții cu privire la această problemă.

Nigel Farage susține că amânarea Brexit este o opțiune mai bună decât acordul lui Boris Johnson

Liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, a declarat că amânarea ieșirii Marii Britanii din UE și organizarea alegerilor naționale sunt mai opțiuni mai bune decât acceptarea acordului negociat de premierul Boris Johnson, relatează site-ul agenției Reuters.

„Vreau să ieșim la 31 octombrie, dar avertizez pe toată lumea că dacă acest acord va fi aprobat nu se va schimba nimic și sunt de părere că mai bine avem o amânare scurtă și alegeri anticipate în cadrul cărora am putea rezolva această problemă”, a declarat Farage.

 

Inchide