Mesajele de Anul Nou 2012 ale Iranului pentru SUA: lansarea primei rachete în această dimineață și CREAREA PRIMEI BARE DE COMBUSTIBIL NUCLEAR

Mesajele de Anul Nou 2012 ale Iranului pentru SUA: lansarea primei rachete în această dimineață și CREAREA PRIMEI BARE DE COMBUSTIBIL NUCLEAR
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 25/04/2012, 18:56

Iranul a testat o rachetă cu rază medie de acțiune, duminică, în timpul manevrelor navale din apropierea strâmtorii Ormuz, a anunțat un purtător de cuvânt al acestor exerciții, citat de agenția oficială Irna, relatează AFP.

„Această rachetă suprafață-aer cu rază medie de acțiune este echipată cu tehnologia cea mai recentă pentru a combate ținte furtive și sistemele inteligente care încearcă să întrerupă traiectoria rachetei”, a precizat amiralul Mahmoud Moussavi.

Acesta a fost primul test al acestui tip de rachetă, „concepută și fabricată” în Iran, potrivit amiralului, care nu a precizat dacă racheta a fost lansată de pe o navă sau de la sol.

La rândul său, negociatorul șef iranian Said Jalili a afirmat că țara sa este pregătită să reia discuțiile cu puterile mondiale asupra programului său nuclear controversat, amenințând în același timp cu o „ripostă” în cazul unei amenințări la adresa republicii islamice.

Prima bară de combustibil nuclear

În același timp, Iranul a mai anunțat că cercetătorii săi au reușit să producă prima bară de combustibil nuclear. Oficialitățile de la Teheran au afirmat că sunt obligate să recurgă la realizarea acestor bare de combustibil nuclear din cauza sancțiunilor internaționale care le împiedică să achiziționeze materialul de pe piețele externe. Barele de combustibil nuclear conțin uraniu îmbogățit care constituie materia primă pentru centralele nucleare.

Aceste anunțuri și demonstrația de forță a Teheranului intervin în contextul intensificării presiunilor SUA și a celorlalte state occidentale care susțin că Iranul încearcă să obțină arme nucleare sub acoperirea unui program pe care îl declară ca fiind pur civil.

Președintele SUA, Barack Obama, a promulgat sâmbătă o lege prin care se înăspresc sancțiunile împotriva sectorului financiar al Iranului, care vor face ca această țară să întâmpine dificultăți în încasarea banilor proveniți din exporturile sale, în special cele petroliere. Președintele Camerei de Comerț iraniene, Mohammad Nahavandian, a declarat că cei implicați în activitatea comercială vor găsi alternative la circuitele financiare existente și că ‘sancțiunile au mărit costurile tranzacțiilor comerciale dar nu vor schimba atitudinea politică a Iranului’.

Negociatorul șef al Teheranului, Said Jalili, a declarat că țara sa este gata să reia discuțiile cu grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, Franța, China și Germania) pe tema programului nuclear, amenințând în același timp cu o ‘ripostă’ în cazul oricărei amenințări îndreptate împotriva Iranului.

Oficiali americani de rang înalt au declarat că SUA colaborează cu partenerii săi pentru a se asigura că sancțiunile împotriva Iranului nu vor afecta piața mondială a energiei și precizează că politica americană față de Iran nu este influențată de costurile pe care aceasta le implică.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Bancul uluitor pe care Mitică Dragomir l-a spus soților Nicolae și Elena Ceaușescu! Când l-a...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
La muncă doar cu certificatul verde! Răsturnare de situație în România
Ajuns la sapă de lemn, Irinel Columbeanu poate redeveni milionar. Culmea, o femeie celebră, dar...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Decizia surpriză luată de Bill Gates pentru România. Ţara noastră este în prim-plan