Michelle Obama și Ann Romney – PRIMA DOAMNĂ a Statelor Unite este, în continuare, PRIMA MAMĂ. ANALIZĂ GÂNDUL

Publicat: 28/09/2012, 14:55
Actualizat: 29/07/2014, 19:10

Discursurile susținute de Michelle Obama și Ann Romney, soțiile celor doi candidați la președinția SUA, în cadrul convențiilor partidelor Democrat și Republican au arătat că, în ceea ce privește rolul de primă doamnă, se continuă tradiția întreruptă de Hillary Clinton și, cu mult timp înaintea ei, de Eleanor Roosevelt, ca FLOTUS (First Lady of The United States) să apară în fața poporului în rolul de „primă mamă”, de nevastă iubitoare și de confidentă. Aceasta deși, strict din punct de vedere al organigramei, biroul primei doamne este al treilea în ierarhia Casei Albe, după cele ale președintelui și vicepreședintelui.

Cu excepția discursurilor celor două soții, toate temele abordate în cadrul convențiilor, unde Mitt Romney și Barack Obama primesc oficial nominalizarea din partea partidelor lor, au fost marcate de diferențele ideologice puternice.

Cuvântările lui Michelle Obama și Ann Romney, susținute în deschiderea celor două convenții, au fost lăudate la toate nivelurile dezbaterii publice americane și internaționale drept mari succese și atuuri electorale pentru soții lor. Cu toate acestea, discursurile conțin numeroase asemănări, care arată că, încă o dată, în Statele Unite „candidează” o singură primă doamnă, care le poate vorbi americanilor despre dragostea pentru soț, pentru copiii lor și fiii și fiicele Americii, despre trăsăturile deosebite de caracter ale candidatului la președinție etc.

Iubirea a fost leitmotivul ambelor discursuri, repetat de 13 ori de Ann Romney și de 14 ori de Michelle Obama. Soția candidatului republican, care a vorbit în Tampa (Florida) în 28 august, și-a construit întregul discurs în jurul iubirii prezente la toate nivelurile în familia ei. „În această seară, vreau să vă vorbesc despre iubire”, a spus Ann Romney la începutul discursului ei.

Mai departe, a vorbit despre cei cinci fii pe care îi are cu fostul guvernator de Massachusetts și despre cei 18 nepoți ai lor. De altfel, electoratul feminin, cu care MItt Romney are mari probleme din punct de vedere al intenției de vot, a fost publicul-țintă al lui Ann Romney: „Mamele acestei națiuni, fie că sunt singure, măritate, văduve, sunt cele care nu lasă țara să se destrame. Noi suntem mamele. Noi suntem soțiile. Noi suntem bunicile. Noi suntem surorile mai mari. Noi suntem surorile mai mici și fiicele. Așa este, știți, nu? Vă iubesc, doamnelor și vă aud vocile”, a strigat Ann Romney, în apaluzele delegaților prezenți în Tampa.

În continuare, Ann Romney a încercat să abordeze două dintre slăbiciunile de imagine ale lui Mitt Romney, personalitatea (este criticat că este prea rigid și rece) și trecutul (om de afaceri extrem de prosper, dar și controversat, adversarii spun despre el că nu poate înțelege problemele clasei mijlocii sau ale săracilor din SUA). „Când Mitt și eu ne-am cunoscut și ne-am îndrăgostit, am decis să nu lăsăm nimic să stea în calea viitorului nostru (..). Am mers la cursuri împreună, am împărțit treburile casei, am mâncat multe paste și ton, pe masa de călcat din bucătărie. (…) Îl știu pe bărbatul acesta bun și cinstit așa cum este el. Este un om cald, iubitor și răbdător”, le-a spus Ann Romney republicanilor prezenți în Tampa.

În final, le-a reamintit americanilor din ce postură le vorbește despre cel care vrea să îi conducă: „Stau aici, în această seară, ca soție, ca mamă, ca bunică și ca un cetățean american și vă promit solemn că acest om (Mitt Romney, n.red.) nu vă va dezamăgi”.

În ceea ce o privește pe Michelle Obama, deși putea să vorbească mult mai mult despre experiența ei de primă doamnă, a folosit aceeași retorică precum republicana Ann Romney, în deschiderea Convenției Democrate din Charlotte, în 3 septembrie. Și ea a vorbit despre dragostea pentru soțul său, despre prima întâlnire, greutățile de la începutul vieții lor de cuplu și despre rolul ei de mamă.

„Tot ce vă spun în această seară vă spun nu doar ca primă doamnă, nu doar ca nevastă. Vedeți voi, la urma urmelor, cel mai important titlu al meu este acela de primă mamă”, le-a spus Michelle Obama delegaților democrați prezenți la convenție.

„Viața noastră înainte să ne mutăm la Washington a fost plină de bucurii mărunte: sâmbete la fotbal, duminicile la bunica, iar o ieșire romantică însemna cina în oraș sau un film. (…) L-am iubit pe Barack așa cum era el. Chiar înainte de a fi senator sau candidat la președinție, pentru mine era tot băiatul care mă scotea la întâlnire cu o mașină atât de ruginită, încât vedeam trotuarul prin portieră (…). Eram atât de tineri, ne iubeam atât de mult și aveam atât de multe datorii!”, a mai povestit prima doamnă, care le-a amintit americanilor de cât de grea a fost viața soțului ei, care a fost crescut de mama lui și de bunici.

Tot ca Ann Romney, Michelle Obama le-a descris americanilor tăria de caracter a soțului ei: „Exact ca bunica lui, se ridică de fiecare dată când cade și merge mai departe, cu răbdare, înțelepciune și curaj”.

Familia a fost întotdeauna o componentă deosebit de importantă în campaniile electorale americane, iar soțiile au fost uneori motivul care i-a scos pe candidați din cursa pentru Casa Albă. Odată soții lor aleși, cele mai multe prime doamne au ales să rămână „în umbră”, să joace rolul de consilier și confident pentru președinte, de gazdă a evenimentelor sociale de la Casa Albă, precum și cel de „primă mamă”, iubitoare și atentă. După Hillary Clinton, întâia soție de președinte al Statelor Unite care a fost aleasă într-o funcție publică, aceea de senator, rolurile primei doamne păreau să fi intrat într-un proces de reconfigurare. Laura Bush, însă, și-a construit aceeași imagine de „primă mamă” pe care a avut-o, înainte de Hillary Clinton, și soacra ei, Barbara Bush.


Transcriptul discursurilor lui Michelle Obama și Ann Romney, AICI și AICI.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...