• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Mii de egipteni euforici se află în piața Tahrir, în prima zi fără Hosni Mubarak – VIDEO

Mii de egipteni euforici se află în piața Tahrir, în prima zi fără Hosni Mubarak – VIDEO
Câteva mii de egipteni euforici se aflau în continuare, sâmbătă dimineață, în piața Tahrir din Cairo, la o zi după demisia președintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de protestatari

Câteva mii de egipteni euforici se aflau în continuare, sâmbătădimineață, în piața Tahrir din Cairo, la o zi după demisiapreședintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere deprotestatari, relatează AFP.

Pe podul care duce spre una dintre intrările în piața Tahrir,simbolul contestării populare care l-a înlăturat pe Mubarak dupăaproape 30 de ani la putere, un grup de tineri dansau, arborânddrapele egiptene și oprind mașinile pentru a-i felicita peșoferi.

În piață, câțiva încă dormeau, dar mulți au petrecut toatănoaptea sărbătorind. Unii dintre ei erau răgușiți după cât austrigat de bucurie la anunțul potrivit căruia Mubarak demisioneazăși transferă puterea armatei.

Tancuri erau în continuare postate la unele intrări în piață,așa cum au rămas în cele peste două săptămâni de revoltă.

Mai multe grupuri de tineri se încălzeau lângă un focimprovizat, în timp ce alții aplaudau militanții care cereau, de latribună, continuarea „luptei” pentru un Egipt „democratic”.

„Este sărbătoare, ne-am născut din nou”, afirmă Ussama TuficSaadallah, un inginer agronom de 40 de ani.

„Este sfârșitul nedreptății! Am fost în întârziere în raport cualte țări, acum avem o valoare în ochii lumii străine, ai lumiiarabe”, adaugă el.

„Vrem ca toți deținuții politici să fie eliberați”, adaugă acestbărbat, care susține că a fost deținut, săptămâna trecută, timp depatru zile de poliția militară.

Anunțul demisiei lui Mubarak, în vârstă de 82 de ani, aintervenit în cea de-a 18-a zi a revoltei populare, în timp cepeste un milion de persoane manifestau împotriva lui în totEgiptul.

Puternica armată egipteană, de acum aflată la conducerea celeimai populate țări din lumea arabă, a dat asigurări că nuintenționează să se substituie „legitimității dorite de popor”.

Mohamed Rida, în vârstă de 26 de ani, așteaptă formarea rapidă aunui „Guvern civil”. „Așteptăm un nou comunicat al armatei. Nu vremsă fim guvernați de militari. Noi aspirăm la un Guvern de coalițiecu oameni experimentați”, a precizat el.

Ioana Bojan, [email protected]

Inchide