Bogdan Munteanu
23.04.2012
Internațional

Mii de hectare de terenuri radioactive din Rusia, în flãcãri

Mii de hectare de terenuri radioactive din Rusia, în flãcãri
Temerea statelor europene - ca incendiile de vegetație din Rusia să nu cuprindă suprafețe contaminate radioactiv pe timpul URSS - s-a adeverit, dar îngrijorările sunt tardive. Pârjolirea a mii de hectare cu mare grad de radioactivitate nu doar că se poate produce oricând, dar s-a și întâmplat deja, chiar de la începutul lunii iulie, au recunoscut autoritățile de la Moscova.

Temerea statelor europene – ca incendiile de vegetație din Rusiasă nu cuprindă suprafețe contaminate radioactiv pe timpul URSS -s-a adeverit, dar îngrijorările sunt tardive. Pârjolirea a mii dehectare cu mare grad de radioactivitate nu doar că se poate produceoricând, dar s-a și întâmplat deja, chiar de la începutul luniiiulie, au recunoscut autoritățile de la Moscova.

„Conform datelor de monitorizare a radioactivității peteritoriul regiunilor Rusiei, unde se află terenuri poluate cuelemente radioactive, de la jumătatea lui iulie s-au înregistratincendii de pădure pe 3.900 de hectare”, afirmă serviciul federalpentru apărarea pădurilor pe site-ul său (www.rcfh.ru).

Conform AFP, pe lista cu zonele afectate de pe cuprinsul”regiunilor celor mai poluate” se regăsește și zona Briansk de lafrontiera cu Belarus. În această zonă din sud-vestul Moscovei aufost active cel puțin 28 de focare, care au devastat 269 dehectare. Suprafețele respective au fost unele dintre cel mai gravafectate de dezastrul nuclear de la Cernobâl, din aprilie 1986.

Între timp, mii de oameni luptă cu flăcările la obiectivelenucleare Maiak (uzină civilă de procesare a deșeurilor) și labazele militare de la Snejnik (în Urali) și cea de la Sarov (la 500km de Moscova). În afara acestora, experți internaționali suntîngrijorați de faptul că incendiile ar putea pune în pericol unnumăr imposibil de precizat de obiective nucleare secrete aleFederației Ruse.

Deși luptă de șase săptămâni cu flăcările, zecile de mii decivili și militari nu fac față dezastrului. Aceasta s-ar puteaexplica și prin aceea că, în afara „bătăliilor” cu focul care sedesfășoară în zone populate și observabile de către mass-media,rușii trebuie să facă față și incendiilor care amenință obiectivesecrete.

Suprafețele în flăcări, reduse la jumătate

„În ultimele 24 de ore, numărul noilor focare de incendiu a fostinferior numărului celor stinse. La ora 06.00 (05.00 – în România),pe o suprafață de 92.700 de hectare erau active 612 focare”,preciza, ieri dimineață, Ministerul pentru Situații de Urgență dela Moscova. Cu o zi înainte erau cuprinse de flăcări 174.000 dehectare, iar la începutul săptămânii existau circa 830 defocare.

Circa 165.000 de angajați ai minis-terului continuau să lupteîmpotriva incendiilor, miercuri, susținuți de 550 de specialiștistrăini, echipați cu șase avioane și opt elicoptere. Chiar șirepublicile baltice anexate de URSS (Estonia, Letonia și Lituania)au trimis oameni și echipamente în ajutorul Rusiei.Lor li se adaugăUcraina, Belarus și Armenia, dar și mari puteri precum Franța,Germania și Italia care au oameni și vehicule care participă laefortul de stingere a incendiilor. Din partea Chinei a sosit unuldintre cele mai mari ajutoare bănești – în valoare de patrumilioane USD.

Pe de altă parte, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia,Belgia, Da-nemarca, România, Cehia, Slovacia, Letonia și Lituaniale-au recomandat propriilor cetățeni să evite călătoriile în Rusia.Grecia a decis prelungirea automată a vizelor pentru toți rușiicare se află în vacanță pe teritoriul lor.

Ameliorarea situației la Moscova

O scurtă ploaie, de miercuri dimi-neață, pe lângă cisternelecare stropesc fără întrerupere străzile au făcut aerul mai ușor derespirat la Moscova. Temperatura a scăzut la circa 20 de gradeCelsius și urma să scadă cu 3-5 grade față de media ultimelorsăptămâni (36-37 grade). Chiar și cu această dimi-nuare, regimultermic „corespunde mai degrabă Saharei sau Asiei Centrale”, crededirectorul Centrului meteorologic al Rusiei, Roman Vilfand.”Incendiile de pădure nu au dispărut. Presiunile înalte șianticiclonul vor antrena revenirea fumului la Moscova”, a precizatoficialul

O soluție durabilă de îndepărtare a particulelor degajate deincendii de capitala rusă este devierea râului Oka pe 20 de km.După mai multe zile de lucru intens, râul deviat a începutinundarea terenurilor arse din districtele Egorev și Koloma, undeturba arde mocnit până la câțiva metri adâncime și continuă săfumege. În perioada sovietică, această zonă mlăștinoasă a fostsecată, astfel că, fără inundarea zonei, arderea turbei nu poate ficurmată.

Medvedev și Putin scad în popularitate

În ciuda faptului că premierul Vladimir Putin a pozat într-onouă ipostază „eroică” – fiind copilot al unui bombardier cu apă -popularitatea lui și a președintelui Dmitri Medvedev este înscădere accelerată. Rușii nu sunt deloc mulțumiți de prestațiacelor doi – mai puțin populari decât ministrul pentru Situații deUrgență, Sergehi Șoigu, care are o cotă de încredere de 75%.Într-un sondaj al institutului FOM, popularitatea lui Putin ascăzut de la 69% (ianuarie 2010) la 62% (iulie 2010), iar cea a luiMedvedev de la 62% la 52%.

Inchide