MUBARAK A DEMISIONAT. OBAMA: SUNTEM PREGĂTIȚI SĂ OFERIM ORICE TIP DE ASISTENȚĂ

Redactor:
Vlad Mironescu
Președintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunțat la putere, a anunțat vineri vicepreședintele Omar Suleiman, în cadrul unei intervenții televizate, relatează AFP.

UPDATE 22:40 SINTEZA DISCURSULUI PREȘEDINTELUISUA

Egiptenii au spus clar cănu se mulțumesc cu altceva decât cu democrația”, a declaratpreședintele SUA, Barack Obama, într-o intervenție televizată deșase minute, în care a salutat plecarea lui HosniMubarak.

Sunt puține momenteîn viața noastră când avem privilegiul să asistăm la facereaistoriei. Asistăm, acum în Egipt, la un astfel de moment„, aspus Obama.

La aproape 24 de ore de când acerut o tranziție „imediată”, apel ce nu avea să fie ascultat deliderul egiptean, situația s-a schimbat radical.

Mubarak a plecat și a lăsatfrâiele puterii în mâinile armatei, astfel că liderul de la CasaAlbă a apreciat gestul fostului său „aliat” din cel mai populatstat arab (79 milioane de locuitori).

„Prin renunțarea la putere,președintele Mubarak a ascultat vocea egiptenilor”, a spusObama.

Cuvintele de apreciere alepreședintelui american aveau să se refere, apoi la forțele armateale Egiptului – care primesc anual un ajutor militar de 1,3miliarde USD din partea SUA.

„Armata a răspuns patrioticși responsabil și acum se va ocupa de tranziție”, a precizatpreședintele american.

Pentru a face această schimbare ireversibilă, Obama a spuscă aramta va trebui să asigure alegeri libere, dar că SUA vor oferi”orice tip de asistență pentru o tranziție reală la democrație”.Președintele a spus că America vrea să rămână un prieten șipartener al națiunii egiptene.

Liderul SUA aevocat puterea morală anonviolenței”

Pentru Egipt, puterea morală a nonviolenței, nuterorismul, a îndoit arcul istoriei încă odată„, a declaratObama, lăudând „noua generație” de egipteni care a protestat 18zile, pentru a-și cere drepturile.

Mulțioameni au observat că valorează ceva, iar acest lucru nu mai poatefi luat de la ei. Aceasta este puterea demnității umane”, aapreciat liderul american.

Egiptul a jucat un rol depivot în istoria lumii, iar în ultimele săptămâni, egiptenii și-aucerut drepturile universale.

Am văzut egipteni spunând,pentru prima oară în viață «vocea mea contează». Așa funcționeazădemocrația.

Am văzut o armată care nu vatrage în cei pe care a jurat să-i protejeze. Am văzut musulmani șicreștini cântând «suntemuna»

– a descris Obama protestele care au atras atenția lumiiîntregi de trei săptămâni.


UPDATE 22:05 CU O ÎNTARZIERE DE OORĂ ȘI JUMĂTATE PREȘEDINTELE OBAMA ȘI-A ÎNCEPUT DISCURSULTELEVIZAT

•Pentru Egipt a devenit evident. Îi așteaptă odemocrație. Armata va trebui să asigure tranziția, săridice starea de urgență

• Aceast proces trebuie să aduca la aceeași masătoate vocile Egiptului

• Suntem pregătiți să oferim orice tip deasistență

• SUA este un prieten și un partener alEgiptului

• Egiptenii au spus „chiar contez, voceamea este auzită”

• Am văzut soldați care nu au deschis focul asupraoamenilor pe care au jurat să-i apere. Am văzut oameni, creștini șimusulmani, cântând și bucurându-se împreună.

• Am văzut luând naștere o nouăgenerație

• Un egiptean a spus-o simplu „Majoritateaoamenilor au descoperit în ultimele zile că valoreazăceva”

• Egiptenii ne-au inspirat. Egiptul este țaranon-violenței, țara forței morale

•Martin Luther King a spus:”Avem ceva în sufletcare cere libertate”

• Ziua de astăzi aparține oamenilor dinEgipt


UPDATE 20.39: PREȘEDINTELE AMERICAN,BARACK OBAMA ȘI-A AMÂNAT DISCURSUL

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Casei Albe


UPDATE 20.32Mohamed ElBaradei declară că „viața reîncepe” pentruegipteni

„Viața reîncepe pentru noi”, a declarat vineri personalitateacea mai cunoscută a opoziției egiptene, Mohamed ElBaradei, lapostul de televiziune al-Jazeera, în urma demisiei președinteluiHosni Mubarak, sub presiunea protestatarilor, relatează AFP. „Viațareîncepe pentru noi”, a afirmat ElBaradei, care se exprima în limbaengleză la postul de televiziune prin satelit cu sediul în Qatar.”Mesajul meu către poporul egiptean este că ați câștigat libertatea(…). Să o folosim cât mai bine și fie ca Dumnezeu să văbinecuvânteze”, a adăugat el.


UPDATE 20.30 Elveția blocheazăorice bunuri pe care le-ar putea deține în Confederație HosniMubarak

Elveția a decis vineri să blocheze „cu efect imediat” oricebunuri pe care le-ar putea deține în Confederație președinteleegiptean demisionar, Hosni Mubarak, și anturajul său, a anunțatGuvernul elvețian, citat de AFP. „Consiliul federal a decis săblocheze cu efect imediat orice bun eventual din Elveția alfostului președinte egiptean și al anturajului său”, explicăMinisterul elvețian al Afacerilor Externe, într-un comunicat.


UPDATE 20.15 Egipteniisărbătoresc cu focuri de artificii demisia președintelui HosniMubarak

Anunțul demisiei lui Mubarak, întâmpinat cu strigăte debucurie și claxoane la Tunis și Beirut

Anunțul privind demisia președintelui egiptean Hosni Mubarak afost întâmpinat vineri cu strigăte de bucurie și concerte declaxoane la Tunis și Beirut, relatează AFP. Un concert asurzitor declaxoane a salutat veștile date la Cairo de vicepreședinteleegiptean Omar Suleiman. Acesta a declarat că Hosni Mubarak arenunțat la funcție și a transferat puterea armatei egiptene.Mișcarea de contestare declanșată în Tunisia la jumătatea luidecembrie a provocat la 14 ianuarie căderea regimului președinteluiZine El Abidine Ben Ali și a dat semnalul unor mișcări de protestîn mai multe țări arabe. „Este formidabil! Doi dictatori au căzutîn mai puțin de o lună!”, exulta Nurredin, un student în vârstă de23 de ani, în capitala tunisiană.


COMENTARIU LIVE19.40: Editorialistul Gândul, LeliaMunteanu, scrie:

„Hosni Moubarak s-a datdus. De ce n-a făcut-o aseară? Încerc să răspund foarte pe scurt:ca să-și rezerve măcar demnitatea – după 32 de ani – de a plecaatunci când singur decide. În urma lui se iscă o furtună deîntrebări. Cea mai importantă: cine e Abu Sayf, TatălSabiei?”

UPDATE 19.40Cancelarul german Angela Merkel privește plecarea luiMubarak de la putere ca o „schimbare istorică”, informeazăAFP.

Corespondentul BBC Paul Danahar din Cairo transmite: „Atmosferaîn Piața Tahrir este extraordinară. Un om mi-a spus că nu-ivine să creadă că au câștigat. Dar marea întrebare este, cum vaarăta victoria când se vor trezi mâine dimineață?Importanța acestui eveniment nu poate fi redusă, însă niciposibilul său impact asupra Orientului Mijlociu”.

Joe Biden numește plecarea lui Mubarak un moment istoric.


UPDATE 19.00Wael Ghonim, figură puternică a revoluției din Egipt, ascris pe Twitter: „Adevărații eroi sunt tinerii egipteni din piațaTahrir și restul Egiptului”.

Mohamed ElBaradei, imaginea opoziției egiptene,a declarat pentru Associated Press: „Este cea frumoasă zidin viața mea”.

IMAGINI LIVE

Live streaming videoby Ustream

Laureatul premiului Nobel pentru pace spune că „Egiptul a fosteliberat după zeci de ani de represiuni” și că se așteaptă la otranziție „frumoasă” a puterii.


UPDATE 18. 30Președintele SUA,Barack Obama, va susține la ora 20.30 un discurs referitor lademisia lui Hosni Mubarak

Baroneasa Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentruAfaceri Externe, adeclarat că Uniunea este pregătite să ajute Egiptul, informeazăReuters.

„În Cairo, șoferii claxonează pentru a sărbători demisialui Mubarak. Se trag focuri de armă în aer. Mulțimea se bucură.Totuși, preluarea puterii de către armată arată ca o lovitură destat. Constituția a fost încălcată. Oficial, un lider alParlamentului ar trebui să preia puterea, nu armata. Egipt seîndreaptă către un viitor nesigur”, transmite Jon Leynepentru BBC.


UPDATE 18.10 ANUNȚUL DEMISIEI FĂCUT DEVICEPREȘEDINTE. PUTEREA TRANSFERATĂARMATEI

Declarația integrală a vicereședintelui Suleiman: „În numele luiDumnezeu, în aceste circumstanțe dificile prin care trece Egiptul,Președintele Hosni Mubarak a decis să renunțe la funcție depreședinte al republicii și însărcinat Consiliul Forțelor armate săconducă țara”

MOMENTULDEMISIEI


UPDATE18.00 HOSNI MUBARAK A DEMISIONAT DIN FUNCȚIA DE PREȘEDINTE ALEGIPTULUI, informeazăBBC.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele egiptean, într-o scurtăalocațiune televizată.


UPDATE ora17.30 Confruntări între manifestanțiși poliția egipteană în Sinai, soldate cu răniți

Un schimb de focuri de armă s-a produs vineri la Al-Arish, înSinaiul egiptean, între manifestanți și polițiști, provocândrănirea mai multor persoane, potrivit unor martori, pe fondulmanifestațiilor din țară împotriva președintelui Hosni Mubarak,transmite AFP. O mie de manifestanți au lansat bombe incendiareasupra unui post de poliție și au incendiat autovehicule, potrivitmartorilor. Mai multe persoane au fost rănite, conform acelorașisurse, dar nici un bilanț nu a putut fi stabilit imediat.

Peste un milion de persoane manifestează în Egipt -AFP

Peste un milion de persoane manifestează vineri în Egipt,împotriva președintelui Hosni Mubarak, care a părăsit Cairo pentrua merge la Sharm el-Sheikh, potrivit unei estimări realizate deAFP.

Un oficial egiptean din domeniul securității a apreciat la unmilion numărul manifestanților mobilizați în capitala egipteană, întimp ce un fotoreporter al AFP a estimat la circa 400.000-500.000numărul manifestanților din Alexandria. Potrivit fotoreporterilorAFP, aproape 200.000 de persoane erau adunate în piața Tahrir,epicentrul mișcării de contestare din Cairo. Cel puțin 3.000 depersoane se îndreptau spre palatul prezidențial din cartierulHeliopolis, iar numărul lor continua să crească. Aproape 2.000 demanifestanți se aflau de asemenea în afara sediului televiziunii destat, pe malul Nilului, în apropiere de piața Tahrir.

Hosni Mubarak se află la Sharm el-Sheikh, afirmăpartidul său

Președintele egiptean, Hosni Mubarak, care i-a delegatprerogativele sale vicepreședintelui Omar Suleiman, sub presiuneaprotestatarilor, a părăsit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh,în Sinai, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al PartiduluiNațional Democrat aflat la putere, citat de AFP. „El este la Sharmel-Sheikh”, a afirmat Mohammed Abdellah.

„Mubarak a părăsit Cairo cu toată familia sa”, a declaratanterior o sursă apropiată Guvernului, sub acoperirea anonimatului,refuzând să precizeze dacă aceștia au părăsit Egiptul sau au mersîn stațiunea balneară Sharm el-Sheikh, din Sinai, unde președinteledeține o locuință. (Ioana Bojan,[email protected])


UPDATE ora16: Mii de protestatari egiptenis-au adunat în jurul televiziunii publice, la Cairo

Mii de protestatari anti-Mubarak s-au adunat în jurul sediuluidin Cairo al televiziunii publice și în fața guvernoratuluiorașului Suez după rugăciunea comună de vineri, afirmă martoricitați de CNN.

Mubarak: „Caut o calede ieșire onorabilă”

În paralel, la Cairo, protestatarii s-au adunat în jurul sediuluiteleviziunii publice egiptene, blocând accesul angajaților.

Citește și Egiptul clocotește defurie, iar protestatarii cer „PARALIZAREA ȚĂRII” prin greve până laplecarea lui Hosni Mubarak

Cine este HosniMubarak, omul care a guvernat în Egipt singur timp de treidecenii

Manifestanții egipteni pregătesc pentru vineri cele mai ampleproteste organizate de la declanșarea mișcării de contestare aregimului condus de președintele Hosni Mubarak.

Mubarak a anunțat, într-o intervenție televizată difuzată joiseară, că i-a delegat prerogativele prezidențiale lui OmarSuleiman, însă nu a vorbit despre o eventuală demisie a sa dinfuncție.

Manifestanții adunați în Piața Tahrir din Cairo, care seașteptau ca președintele egiptean să își anunțe retragerea, și-auexprimat nemulțumirea și s-au îndreptat către sediul din Cairo alteleviziunii de stat și către Palatul Prezidențial. (MihaiDraghici, [email protected])


Președintele egiptean, Hosni Mubarak, ar fi părăsit capitalaCairo, au declarat vineri oficiali occidentali pentru BBC NewsOnline, după informații similare apărute la posturile deteleviziune israelian Channel 10 și arab Al-Arabiya.

Citeșteși comentariul lui Cristian Tudor Popescu: Discursul luiCeaușescu de Anul Nou 1989

Postul de televiziune israelian Channel 10 și cel arabAl-Arabiya au anunțat că Mubarak a părăsit Cairo. Potrivitteleviziunii israeliene, acest s-ar afla în Sharm el-Sheikh, pelitoralul Mării Roșii, unde deține o vilă. (Iuliana Enache,[email protected])

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
BOMBĂ! CTP o desființează pe Diana Șoșoacă. În ce hal a jignit-o
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide