NASA avertizează: „GAURĂ FĂRĂ PRECEDENT” în stratul de ozon

Redactor:
Mihai Schiau
Un studiu internațional coordonat de NASA a înregistrat o „golire fără precedent" a stratului de ozon de deasupra regiunii Arctice

Un studiu internațional coordonat de NASA a înregistrat o „golire fără precedent” a stratului de ozon de deasupra regiunii Arctice. Nivelurile scăzute de ozon sunt cauzate, se pare, de o „perioadă neobișnuită și prelungită cu temperaturi extrem de scăzute în stratosferă”, scrie NASA.

Raportul, la care au participat peste 20 de instituții științifice din întreaga lume, a fost publicat în ediția din 2 octombrie a revistei Nature. Scăderile în stratul de ozon sunt comparabile cu cele înregistrate deasupra Antarcticii, în fiecare an, de la mijlocul anilor ’80 și până acum.

Conform NASA, „găurile de ozon de deasupra Antarcticii se formează pentru că frigul extrem, normal în stratosfera din acea zonă, determină reacții chimice care transformă clorul din atmosferă în forme care distrug ozonul. Același efect se produce și în Arctic, numai că pierderile de ozon sunt mai mici, din cauză că temperaturile din stratosferă sunt mai mari”.

Măsurătorile NASA, din martie 2011, au relevat cantități foarte mici de ozon la o altitudine de aproximativ 20 de kilometri deasupra Articii (foto stânga, nuanțele de gri și roz). De asemenea, în aceeași zi, s-au descoperit cantități mari de monoxid de clor (dreapta, cu albastru), principalul agent de distrugere a ozonului. Linia albă delimitează zona în care s-au produs pierderile cele mai însemnate din stratul de ozon.

Inchide